Lezzetli ve zengin bir besin olan kakao bebekler ve çocukların çok sevdiği bir ürün olarak karşımıza çıkar. Bebeklere kakao ne zaman verilir sorusunun cevabı uzmanlar tarafından 12 aydan sonra verilmeye başlanması yönündedir. Kakaonun bebeklere faydalı olabilecek yanları da vardır zararlı olabilecek yanları da. Burada önemli olan ölçüyü korumaktır.
12 Ayını doldurmuş bir bebeğe kakao verilmeye başlanabilir. İçerisinde bulunan bileşenlerin bebekler için birçok faydalı yönü bulunmaktadır. Fakat ölçüyü kaçırmak ilerleyen dönemde istenmeyen rahatsızlıklara neden olabilir. Bundan dolayı anneler doğru şekilde ve doğru miktarda hazırlanmış kakaoyu bebekleri 1 yaşını doldurduktan sonra gönül rahatlığı ile verebilir.
Dünyanın pek çok yerinde severek tüketilen ve birçok tatlıda, yemekte ve içecekte kullanılan bu ürünün nasıl kullanılacağı da çok önemlidir. Bebeğe kakao nasıl verilir sorusunun cevabı aslında kendi annelerimizin de yaptığı şekildedir. Önceden ısıtılmış olan ılık süte ham kakao tozunu gerekli miktarda ilave ettikten sonra iyice karıştırılarak kıvamın oluşması beklenir. Kıvamı oluştuktan sonra biberona aktarılan kakaolu süt 1 yaşını doldurmuş bebeğe rahatlıkla verilebilir.
Ayrıca diğer sağlıklı tarifler de denenebilir. Örnek olarak kakaolu süte az bir miktar bal karıştırılarak bebeğin ihtiyacı olan lif, fosfor, çinko ve kalsiyumu bu karışımdan elde edilebilir. Gerekli ölçü sağlandığında çok fazla yararı olabilecek bir besin olan kakao bebeklerin ve çocukların da lezzetle tüketebileceği bir ürün haline gelir. Bebeğe kakao vermek hem onların çok seveceği bir lezzetle tanışmalarına fırsat verir hem de kararında verilen kakaonun yararlarından faydalanmalarını sağlar.
Aztek topraklarında keşfedilen bir meyveden üretilmeye başlanan kakao 18. Yüzyıldan itibaren neredeyse tüm dünyaya yayılmıştır. Sadece çocukların değil yetişkinlerinde sıklıkla tercih ettiği bir tat olan kakaonun pek çok faydası bulunur. Bebekler için kakao yararları da saymakla bitmez denilebilir. Kakaonun içerdiği proteinler, fosfor, lif, çinko, kalsiyum, B9 vitamini, demir ve diğer bileşenler bebekler için oldukça sağlıklıdır.
Bu bileşenlerin endorfin sentezini uyararak ruhsal duruma da olumlu etki yaptığı bilinmektedir. Bileşimde bulunan teobromin öksürük refleksini hafifçe engeller ve kuru öksürük için bile tavsiye edilir. Zihinsel aktiviteye de olumlu etkileri bulunan kakao kaslardaki gelişim sürecini hızlandırır. Ayrıca sütle arası pek iyi olmayan çocuklarda kakao bu çatışmayı ortadan kaldırmaya da yardımcı olur. Aynı zamanda yemekten önce verilen kakaolu süt bebeğin iştahını kesebilir, alması gereken besin miktarını ve kalitesini etkileyerek bağışıklık sistemine olumsuz etkileri olabilir. Fazla tüketilmesinin bir diğer zararı da migrene yol açmasıdır. Bebeğiniz yahut da çocuğunuzun fazla kakao tüketiminden kaçınmasını sağlamalısınız. Çok fazla baş ağrısından şikayetçiyse sebebi fala kakao tüketimi olabilir.
Bunlar ilgini çekebilir?
Her şeyde olduğu gibi bu durumda da önemli olan ölüdür. Ölçü kaçırılmadığı sürece pek çok fayda sağlayabilecek olan kakao, aksi takdirde istenmeyen komplikasyonlara ve rahatsızlıklara sebebiyet verebilir. Bebekler için kakao zararları sıralanacak olursa öncelik olarak bahsedilmesi gereken alerji oluşumudur. Alerjik reaksiyonlara eğilimli olan bebekler için kakao tüketiminde dikkatli olunması gerektiği uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır. Ayrıca kakaonun içerisinde az miktarda bulunan kafein, fazla tüketilmesi durumunda hiperaktiviteyi destekleyecek etkilerde bulunabilir. Özellikle geceleri içilen kakao bebeğin uykuya dalmasını zorlaştırabilir. Kalori bakımından da zengin bir bileşen olan kakao fazla tüketilmesi dahilinde kilo alımına yol açabilir. Çok sık kakao tüketilmesi bebeklerde kabızlığa da neden olabilir.
2-5 yaş arasındaki çocuklar için en uygun kakao tüketimi günde 50 ml olarak, içme sıklığı da haftada 4 kez olarak saptanmıştır. Buna bağlı olarak bebeğe kakao vermek daha az miktar ve sıklıklarda olmalıdır. Sağlık açısından fazla tüketilmemesi, aksi takdirde istenmeyen rahatsızlıklarla karşı karşıya kalma ihtimalinin unutulmaması gerekir. Kakaonun faydaları olduğu gibi bebeklere zararı da dokunabilir. Burada önemli olan ölçüttür. Doğru zamanda ve miktarda verilen kakao bebek için faydalı olabilecekken, vaktinden önce veya fazla miktarda verilen kakao sağlık açısından tehlike oluşturabilir. Bundan dolayı kakao tüketimi 1 yaşından sonra ve haftada ancak 2 defa olacak şekilde, azar azar verilebilir ve bu sayede çocukların güzel lezzetlerde tanışması sağlanabilir.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.