Categories: Bebek

Bebeklere Karpuz Ne Zaman Verilir?

Günümüzde sıcak havaların vazgeçilmez meyvesi olan karpuz, parlak rengi ve sululuğuyla büyük küçük herkesi cezbeden bir meyvedir. Karpuz, güçlü antioksidan ve bağışıklık fonksiyonunu destekleyen özelliğe sahiptir. Karpuz ayrıca demir emilimini destekleyen bir miktar C vitamini içerir, bu nedenle karpuzu kinoa, mercimek, chia tohumu veya yeşil yapraklı sebzelerle eşleştirmek son derece yararlı olacaktır. Ayrıca karpuz lif, vitamin ve mineraller içermektedir. Karpuz, birçok sağlık kuruluşu tarafından en az kontamine olmuş meyvelerden biri olarak bulunmuştur ve bu da onu bebekler için mükemmel bir seçim haline getirir. Bebeklere karpuz vermek bebek için oldukça faydalı olacaktır.

Bebek ve çocukların gelişim dönemleri büyük ölçüde önemli ve hassas bir süreç olarak bilinmektedir. Bu nedenle beslenme şekillerinin en doğru biçimde oluşturulması büyük önem taşımaktadır. Özellikle ek gıdaya geçiş döneminde anne sütü haricinde ilk kez farklı bir besinle karşılaşacak bebeklerin bu geçiş dönemini sağlıklı bir şekilde atlatması önemlidir. Bu nedenle bebeğin beslenme düzeni dengeli bir şekilde oluşturulmalı ve burada meyve ve sebzelere de yer verilmelidir. Meyveler bebek beslenmesinde oldukça önemli besinlerdir. Bebeklere karpuz verilir mi sorusuna verilen yanıt evettir. Fakat karpuz alırken karpuzun bütün alınmasına dikkat edilmesi gerekir. Dilimlenmiş karpuzların sağlık açısından sakıncalı olduğu bilinmektedir.

Karpuz, besin değeri yüksek ve düşük kaloriye sahip olması açısından bebekler için çok yararlı bir besindir. İçerisinde magnezyum, kalsiyum, potasyum, demir mineralleri ile birlikte A, B6, B12, C ve D vitaminlerini barındırır. Bu özellikleriyle bebeklerin vitamin ve mineral ihtiyaçlarını karşılamakta etkili bir meyvedir. Bebekler için bu kadar faydalı olması sebebiyle bebeklere karpuz ne zaman verilir ve bebeklere karpuz kaçıncı ayda verilir soruları önem taşımaktadır. Uzmanlarca bebek eğer 6 ayını bitirmişse karpuz yiyebilir. Karpuzun neredeyse %95’i sudur. Bu da bebek için büyük fayda sağlar. Karpuzun miktarı en fazla bir yumurta büyüklüğünde olmalıdır.

Burada dikkat edilmesi gereken nokta, bebeğin karpuza karşı alerjik bir tepki gösterip göstermeyeceğinin gözlemlenmesi gerektiğidir. Bebeklerde karpuz alerjisi yaygın olmamakla birlikte karpuz yedirilen bebeklerin iyi gözlemlenmesi önemlidir. Bebeklerde karpuz alerjileri nadirdir, ancak hassas bebeklerde meyvenin asidik yapısından dolayı kızarıklıklara neden olabilir. Alerji belirtileri arasında döküntü, ishal, burun akıntısı ve kusma yer alır. Diğer bir risk, meyvenin içinde gözükmeyen çekirdeklerden kaynaklanan boğulma olmaktadır. Bu nedenle bebeğe karpuz verilirken çekirdeklerinin tamamen çıkarılmış olmasına dikkat edilmelidir. Karpuz yedikten sonra alerjik reaksiyon gösteren bebeğe karpuz yedirmek derhal kesilmelidir.

Bebeğe Karpuz Nasıl Verilmelidir?

karpuz bebeğe nasıl verilir

Bir bebeğe karpuz yedirirken hatırlanması gereken birkaç önemli nokta vardır:

  • Karpuz küçük parçalar halinde kesilmelidir.
  • Boğulmayı önlemek için tüm çekirdekler çıkarılmalıdır.
  • Bebek dik pozisyonda oturtulmalıdır.
  • Karpuzu püre haline getirilmeli ve bebeğe kaşıkla yedirilmelidir.
  • Bebek yeterince büyükse, küçük bir miktar doğranmış karpuz verilebilir.

Bebekler için kaliteli karpuz seçmenin birkaç tüyosu vardır. Karpuz ağır olmalı, pürüzsüz görünmeli ve üst kısmı biraz mat olmalıdır. Olgun bir karpuzun içinden boş ses gelmelidir. Meyve çürük veya fazla olgunsa meyvenin yüzeyinde çöküntüler, morluklar, kesikler veya lekeler olacaktır. Bebekler için önceden kesilmiş karpuzlardan kaçınmak gerekir.

Karpuzun içerisinde bulunan C vitamini enfeksiyonlara karşı savaşarak bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirmede etkili bir besindir. Bunun yanında demir emilimi ile hemoglobinin artmasına yardım eder. İçerdiği A vitamini ile bebeğin diş ve göz sağlığına faydalıdır. Ayrıca karpuz, içerdiği kalsiyum ve manganez ile bebeğin kemik gelişimine de faydalıdır. Bebekler için oldukça faydalı olan karpuzla hazırlanabilecek, bebeklere karpuzlu tarifler ebeveynler tarafından büyük ilgi görmektedir.

  • Karpuz Püresi: Bebeklere karpuz püresi hazırlamak için meyvenin kesilmiş ve çekirdekleri çıkarılmış olması gerekir. Karpuzun tüm çekirdeklerinin çıkarıldığından emin olmak gerekir. Karpuz içerisinde unutulmuş çekirdek, bebeğe boğulma tehlikesi yaşatabileceğinden ciddi bir meseledir. Çekirdeklerinden tamamen ayrılmış karpuz sonrasında bir blender kullanılarak püre haline getirilir. Karışım koyulaştırmak istenir ise başka herhangi bir yiyecek veya tahıl da eklenebilir. İçerisine isteğe göre avokado, muz veya mango gibi meyveler de eklenebilir.
  • Karpuz Suyu: Bebeklere karpuz suyu tarifi için, kesilip çekirdekleri çıkarılmış karpuz ile bebekler için kolayca karpuz suyu yapılabilir. Parçalar bir blender kullanılarak püre haline getirilir ve karışımın suyu süzülür. Elde edilen meyve suyu doğrudan bebeğe içirilebilir.
  • Atıştırmalık Olarak Karpuz: Bu tarif için çekirdekleri çıkarılmış karpuzlar küp şeklinde kesilir. Küp şeklindeki parçalar, meyve püresi veya yoğurt gibi başka bir besleyici gıdalar ile servis edilebilir. Bebeklere karpuz verilirken dikkatli olunmalı, ilk kez karpuz verilmesi durumunda bebeğin durumu kontrol edilmelidir.
Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.