Bebeklere pekmez ne zaman verilir konusu pek çok anne baba tarafından merak edilir. Pekmez tatlı bir besin olmasıyla birlikte besin değerleri oldukça yüksek ve sağlıklı bir besindir. Aynı zamanda bebekler için kolay tüketimi olan bir besin olduğu için aileler bebeklere pekmez vermek isteyebilir. Fakat bilindiği gibi bebeklere her besin her ayda verilemez. Bazı besinlerin sindirimi bebekler için daha kolay olduğu için kolay verilirken, bazı besinler bebeklerin sindiriminde daha fazla kalır. Bu da besinin sindirilmesini zorlaştırır. Bebeğin sindirim sistemi için olumsuz bir durum olarak nitelendirilebilir.
Beklere pekmez kaçıncı ayda verilir diye bakılacak olursa aslında 6.aydan sonra tattırmaya başlanabilir. Hem bebeğin sindirimi için hem de sağlığı için oldukça uygun bir besindir. Bebeklere bir anda bu kadar tatlı bir besin vermek iyi olamayabilir. Hem bebeklere ağır gelebilir hem de bebekler bu tatlı besine alıştıkça diğer besinleri tüketmek istemeyecektir. Bu gibi durumlarla karşılaşmamak için pekmez ilk verildiği zaman çay kaşığının ucu kadar verilmelidir. Aynı zamanda bebek pekmeze karşı herhangi bir tepki göstermediyse günde 1 tatlı kaşığı kadar tükete bilir. İlerleyen aylarında ise bu miktar 2- 3 tatlı kaşığına kadar çıkartılabilir.
Bebeklere pekmez nasıl verilir diye bakıldığı zaman ilk defa deneyecekse bir çay kaşığının ucu kadar verilebilir. Bebekte herhangi farkı bir reaksiyon görülmediyse gün içerisinde 1 tatlı kaşığı verilebilir. Bebeklere genelde bu tarz besinler tek başına verilmelidir. Özellikle ilk defa yiyeceği besinlerse bu besinleri tek başına yemelidir. Çünkü bebekler ek besine geçerken pek çok besine karşı alerji gösterebilir. Alerji durumu ise bebeklerin bağışıklık ve sindirim sistemiyle alakalıdır. Birden fazla yemeğin karıştırılarak verilmesi bebekte hangi besinin alerji yaptığını göstermez. Bu nedenle bebeklere pekmez verirken hem pekmeze hem de farklı bir besine alerjisinin olup olmadığını anlamak için mutlaka tek başına yedirmek gerekir.
Bebeklere pekmezli süt verilir mi konusu genelde bu iki besin içerisinde yer alan besin öğelerinin birbirinin nötrlediği bilindiği için merak edilir. Süt içerisinde kalsiyum miktarı oldukça fazladır. Pekmez içerisinde ise demir miktarı yüksektir. Bu iki besin aynı anda tüketildiği zaman vücut içerisinde emilimleri azaltılabilir. Fakat bebekte kalsiyum ya da demir eksikliği varsa bu durum gerçekleşir. Yani bir bebekte demir miktarı düşükse, vücut o an demir alabilmek için ilk olarak demir emilimi sağlar. Kalsiyum ise çok fazla sindirilmeden atılabilir. İki besin de bir bebekte olması gereken miktardaysa iki besinin emilimi de gerçekleşir. Bu nedenle bebeklerin kan değerlerini bilmek bu anlamda önemli bir durum olacaktır. Anneler yine de bu durumu riske atmamak için genelde bebeklere pekmez ve süt ürünlerini farklı zamanlarda verir.
Bebeklere pekmezli tarifler anneler tarafından sıklıkla yapılır. Hem bebek için daha yüksek besin değerine sahip hem de daha doyurucu olduğu için bebeklere pekmezli tarifler verilmektedir. Pekmezli tariflerin içeriği genelde pirinç unu, yulaf unu, irmik, pekmez ve su gibi besinlerin karışımıyla yapılan muhallebi tarifleri olur. Bebeklere pekmezli yoğurt tarifi genelde anneler tarafından verilse de çok önerilen bir durum olmadığı için pekmezli tarifler içerisine süt tercihi çok fazla yapılmaz.
Bunlar ilgini çekebilir?
Bebeklere pekmez aç karnına mı içilmeli konusu da ebeveynlerce sıklıkla sorulan sorular arasında yer alır. Bu doktorlar tarafından çok önerilen bir durum değildir. Pekmez ağır bir besin olduğu için bebeklere ilk besin olarak pekmez verilmemelidir. Bebeğin midesini ekşitebilir ve diğer besinleri almayı reddede bilir. Bu nedenle genelde gün içerisinde bebeğe pekmez verilmesi önerilir. Özellikler bebeklerin ilk besinlerinin anne sütü olmasına da dikkat edilmelidir. Kahvaltıdan 2- 3 saat sonra pekmez tüketimi bebekler için daha sağlıklı bir durum olacaktır.
Bebeklere pekmez alerji yapar mı konusuna bakılacak olursa çok nadir de olsa pekmezin alerji yapabildiği görülmüştür. Fakat bu çok fazla görülen bir durum değildir. Bu nedenle aslında bebek pekmezi 6.aydan itibaren tüketmeye başlayabilir. Bebeklerde çok fazla alerjen etken göstermediği gibi hem enerji kaynağı açısından hem de demirden zengin olması açısından oldukça önemli bir besindir. Pekmez bebeğin sindirim ya da bağışıklık sisteminde kötü bir etki yapmaz. Sadece tadı ağır olduğu için bebeğin midesini ekşitebilir. Bu sorun da küçük miktarlarda bebeğe pekmez verildiği takdirde hemen ortadan kalkar.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.