Bebeklere Peynir Ne Zaman Verilir?

Yüksek protein ve kalsiyum kaynağı olarak peynir, bebeklerin ilk gelişim evrelerinde bulundurduğu diğer vitaminlerle birlikte büyümeye destek olmaktadır.  Bebeklere peynirin ne zaman verileceği konusu ise anneler için soru işareti oluşturmaktadır. Bebeklere peynir ne zaman verilir sorusunun cevabı birçok ek gıdaya da başlanıldığı dönemi olan bebeğinizin 8. aya girdiği vakit dilimidir.  

Bebekler Ne Zaman Peynir Yer?

Bebekler ek gıdaya geçtikleri 8. aydan itibaren peynir çeşitlerini denemeye başlayabilirler. Bebeğinizin kahvaltısı için tercih edeceğiniz peyniri yine öğle yemeklerinde de kullanabilirsiniz. Ek gıdaya geçildiği dönemde kahvaltılara alternatif olmaktan ziyade bebeğinizin başlıca besin kaynaklarından biri olacaktır.

Peynir Bebeklere Nasıl Verilir?

Bebeklerde ek gıdaya geçildiği dönemde hayvansal süt vermek her ne kadar sağlıklı gibi düşünülse de bebeğin sindirim sistemi sütü hazmetmekte zorlanır ve bu evrede süte muadil olabilecek en sağlıklı ürünlerden biri peynirdir. Farklı tat seçenekleri ile peynir bebeğinizin kolayca yiyebileceği bir kıvamdadır. Bebeğe peynir vermek bebeklerin kemik gelişimi için de son derece önemlidir.

Bebeğiniz için tercih edeceğiniz peynirin onun tüketebileceği ölçüde yumuşak ve tuzsuz olmasına dikkat etmeniz gerekir.  Evinizde bulunan doğal yapım peyniri bir gün öncesinde suda bekleterek hem tuzundan arındırıp hem de yumuşamasını sağlayabilirsiniz. Bebeğiniz için özel olarak evde yapacağınız tuzsuz peynir de bir başka seçenek olacaktır. Tercih edeceğiniz peyniri püre kıvamına getirip bebeğinize yedirebilirsiniz.

Labne peynir krem yapısı ve kolay yenmesi bakımından bebeklerin kolayca tüketebileceği kıvamdadır. Opsiyon olarak yumurtayla karıştırarak vereceğiniz labne peynir bebekleriniz için vitamin ve mineral deposu haline gelecektir.

Bebekler İçin Peynir Seçiminde Neye Dikkat Edilmelidir?

Bebeklere peynir vermek dışardan bakıldığında kolay gibi gözükse de dikkat edilmesi gerek birkaç nokta vardır;

  • Tercih edilen peynirin tuzsuz olması önemlidir. Bebekler henüz yeni tatmaya başladıkları besinlerde uç noktalarda tatlar duyumsamak yerine bünyelerinin kabul edebileceği oranda nötr tatlar duyumsamaları yiyecekleri kabul etmeleri açısından daha kolay olur.
  • Peynirin yumuşak yapıda olması bebeğin tüketimini ve hazmını kolaylaştırıp bebeği yormayacaktır.
  • Seçilen peynirin laktoz oranın düşük olması bebeğiniz laktoz intoleransının bulunduğu takdirde sindirimini zorlayacaktır. Bu sebeple besinin doktor gözetiminde verilmesi de önemlidir.
  • Peynirin katkı maddesinden uzak, sağlık ve taze olmasına dikkat edilmelidir.
  • Marketten peynir almayı tercih ettiğiniz vakit içeriğe dikkat edilmeli ve protein, kalsiyum oranı yüksek olan peynirler tercih edilmelidir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Peynirin Bebeğe Faydaları Nelerdir?

Bebeğin kahvaltıları için bulunmaz bir besin kaynağı olan peynir içindeki vitaminlerle birlikte bebeğin gelişiminde büyük rol oynar. Bebeğe peynirin yararları üzerinde durduğumuz zaman;

  • Kalsiyum ve protein deposu olan peynir, bebeğin kemik gelişimi dişlerinin sağlıklı bir şekilde çıkmaya devam etmesi için önemlidir. Kemiklerde toplanan kalsiyum ilerleyen yaşlarda da kişilerin kemik sağlığı için dikkat edilmesi gereken bir durumdur.
  • A ve D vitaminlerini bulunduran peynir, yine kemik gelişimine ve kemiklerde oluşabilecek herhangi bir hasara karşı vücut direncini arttırıp vücudun sağlıklı bir şekilde büyümesine yardımcıdır.
  • Bebekler için peynir tüketimi aynı zamanda mineral eksikliği, çocukluk dönemlerinde oluşabilecek olası Raşizm hastalıklarına karşı önlemek almak adına önemlidir. Bu hastalığın getirdiği kemik yumuşaması, zayıflığı ve güç kaybı gibi durumların engellenmesi yaşamın sağlıklı bir şekilde devam ettirilmesi adına oldukça önemlidir.
  • Sedef hastalığının önceden engellenmesi cildin sağlığını korumak adına yine peynirde bulunan D vitamini bebekleriniz için bir kaynaktır.
  • Peynirin içerisindeki sodyum miktarı bebeğinizin hücreleri içinde su miktarının korunup tutunması adına dikkat çekicidir.

Peynir Hangi Durumlarda Bebeğe Zarar Verir?

Peynirin yararları herkese bilinen bir gerçek olmakla birlikte annelerin bebeğe peynirin zararları konusu üzerinde durmaları da bebekleri adına faydalı olacaktır. Buna göre;

  • Peynirde bulunan sodyum, peynirin fazla tüketildiği vakitlerde kalp ve böbrek rahatsızlıklarına davetiye çıkarabilmektedir. Bu sebeple bebeğinize tuzsuz ve ölçülü miktarlarda vereceğiniz peynirler ile onun sağlığını tehlikeden uzak tutmuş olursunuz.
  • Yüksek tuz içeriğine sahip sert, yağlı peynirler ve vitamin değeri olarak daha yüksek olan kaşar peyniri dahi 1 yaşına kadar bebeklere verilmemelidir. Bebeğiniz sert ve tuzlu yapıdaki ürünleri sindirmekte zorluk çekecektir.
  • Laktoz oranı yüksek peynirlerin tercih edilmesi laktoz intöleransı olan bebekler için oldukça tehlikeli olacaktır. Annelerin peynir alırken bu durumu göz önünde bulundurmaları önemli bir gerçektir.
Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

9 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.