Bebeklere Rafadan Yumurta Ne Zaman Verilir?

Oldukça sağlıklı ve protein değeri yüklen olan yumurtanın yararlarından bebeklerin faydalanması önemlidir. Bu bağlamda bebeklere rafadan yumurta ne zaman verilir sorusunun cevabı 1 yaşından sonra olacaktır. Bebeğin çiğneme ve yutma kabiliyeti geliştikten ve 12 ayını doldurduktan sonra rafadan yumurta gönül rahatlığı ile verilebilir.

Ancak yumurtanın bebeklerin böbreklerinde yük yaratma ihtimalini önlemek için çok iyi pişirilmelidir. Kararında verilen ve iyi pişirilmiş rafadan yumurtanın bebeklere oldukça fazla yararı bulunmaktadır. Burada en önemli kıstas her şeyde olduğu gibi verilecek besinin ölçüsüdür. Ölçü korunduğu sürece 1 yaşını doldurmuş bebeklere rafadan yumurta verilebilir.

Bebeklere Rafadan Yumurta Nasıl Verilir?

Bebeklere rafadan yumurta nasıl verilir sorusunun cevabı aslında tercihe bağlıdır. Bebeğin rahatça tüketebileceği miktarda rafadan yumurtayı ister püre haline getirerek ister küçük parçalara bölerek verebilirsiniz. Sadece sarısını yahut da beyazıyla birlikte vermek tercihinize kalmış bir durumdur. Yalnızca yumurtanın iyi pişirilmiş olmasına dikkat edilmelidir.

Yumurta sarısının bebeklerin böbreklerinde yük yapmaması için cıvık bırakılmaması gerekir. İyi pişirilmiş bir yumurta hayvansal gıda olduğu için zararlı bakterilerden de arınmış olacaktır. Bebeğin sağlığı için en iyi yöntem uzmanlar tarafından iyi pişirilmiş olarak verilmesi gerektiği yönündedir. Annelerin bu konuya dikkat ederek 12 ayını doldurmuş bebeklerine belirtildiği şekilde yumurta vermeye başlayabilir.

Bebekler İçin Rafadan Yumurtanın Yararları Nelerdir?

Bebeğe rafadan yumurtanın yararları şu şekilde sıralanabilir. Öncelikle içerisinde bulunan bileşenler bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir. Aynı zamanda rafadan yumurtanın kas ve kemik gelişimine çok büyük katkısı vardır. Yüksek miktarda protein içerdiği için özellikle kaslara çok faydalıdır. Yumurtanın içerdiği amino asit ve vitaminler vücudun ihtiyacı olan besinlerin karşılanmasını sağlar. Ayrıca göz sağlığı için çok yararlı olduğu bilinmektedir herhangi bir göz bozukluğu ihtimali bulunan bebekler için faydalı olduğu uzmanlar tarafından vurgulanmaktadır.

Yetişkinler için geçerli olan kalp sağlığını koruması ve iyi kolesterolü yükseltmesi bebekler için erken yaşta alınan bir önlem gibidir. Vücudun demir seviyesini yükseltir ve beyin gelişimi ve sağlığı için iyi bir destekleyici olarak karşımıza çıkar. 1 yaşından sonra iyi pişirilmiş bir rafadan yumurtanın aslında çok fazla bebekler için faydası bulunmaktadır. Bundan dolayı uzmanlar tarafından çocuklar ve bebekler için tüketilmesi şiddetle tavsiye edilir.

Bknz: Bebeklere Yumurta Sarısı Ne Zaman Verilir?

Bebekler İçin Rafadan Yumurtanın Zararları Nelerdir?

Bebeğe rafadan yumurtanın zararları şu şekilde sıralanabilir. Çok kalorili bir besin türü olduğu için fazla tüketilmesi durumunda kilo alımına sebebiyet verebilir. Yağ içeriği yüksek olduğundan dolayı yine fazla miktarda tüketildiğinde kalp hastalığı risklerini çoğaltır ve bebeğin sağlığını olumsuz etkiler. Yüksek kolesterole sebep olabilir bu da yine kalp rahatsızlıklarına sebep olurken kan pıhtılaşmasına yol açabilir. Bebeğin çok fazla yumurta tüketmesi tip 2 diyabet riskini artırır. Çok fazla yumurta yemek yağ oranını artıracağı için karaciğer yağlanmasının önünü açabilir.

Tam pişmemiş bir biçimde tüketildiğinde yahut da tükettirildiğinde Salmonella bakterisinin vücudumuza girmesine olanak sağlar. Bundan doları bebeklere verilen rafadan yumurta iyi pişirilmiş olmalıdır. Bir diğer önemli zararlı etken de alerji ihtimalidir. Alerjik reaksiyonlara eğilimi olan bebeklerde daha dikkatli olunmasında fayda vardır. Aksi takdirde ciltte oluşacak olan rahatsızlıkların önünü açabilir ve bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilir. Her şeyde olduğu gibi bu durumda da önemli olan ölçüdür. Doğru zamanda doğru miktarda bebeğe verilen yumurta ancak yarar sağlayabilir. Aksi takdirde istenilmeyen komplikasyonlar ve rahatsızlıklarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Bebeklere Rafadan Yumurta Vermek

Bebeğe rafadan yumurta vermek doğru zamanda ve doğru miktarda verilirse oldukça faydalıdır. Uzmanların söylemlerine bakılacak olunursa 1 yaşını doldurduktan sonra azar azar rafadan yumurta verilmeye başlanabilir. İyi pişirilmiş rafadan yumurtanın çok faydaları olduğu gibi çok fazla tüketmenin yahut da bebeklere tükettirmenin zararları da vardır. Bunun bilincinde olarak doğru tüketim şekli ile yararlarından faydalanmak veya bebeğinizin faydalanmasını sağlamak en doğru yol olacaktır.

Hayvansal gıdaların 1 yaşından sonra azar azar bebeklere verilmesi gerektiğinin altını çizen uzmanlar, doğru ölçünün çok önemli bir rol oynadığını da vurgulamaktadırlar. Yüksek bir protein kaynağı olan yumurtanın birçok faydası bulunur ve bebeklerin bu faydalı besinden mahrum kalmaması için doğru miktarda ve doğru zamanda verilmesi önerilmektedir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.