Bebeklere Şeftali Ne Zaman Verilir?

Bebekler anne sütünü içtikleri ilk 6 aydan sonra ek gıda takviyesine geçmekte ve çeşitli yiyeceklerle birlikte bol miktarda vitamin ve mineral alırlar. Özellikle 6 aydan önce katı gıda takviyesine geçen bebeklere şeftali verilmesi tüketim açısından kolay, lezzetli ve sağlıklı bir besin kaynağıdır.

Bebeklere Şeftali Verilir mi?

Bebeklere şeftali verilir mi sorusuna cevaben pek çok vitamin ve minerali içerisinde bulunduran ve sağlık için birçok faydası olduğu bilinen şeftali bebekler için de iyi bir besin kaynağıdır. Fakat bebeklerin şeftali ile 6. Aydan sonra tanıştırılması gerekmektedir. İlk 6 aydan sonra parmak gıdalara, meyve pürelerine ve sularının tüketimine yavaştan başlanılabilir.

Zengin bir besin kaynağı olan ve yaz günlerinin sıklıkla tercih edilen meyvesi olan şeftali 6 ayını doldurmuş bebeklerimiz için de oldukça faydalıdır. Bağışıklık sistemini güçlendirmesinin yanı sıra sindirim sistemini de düzenler. Demir eksikliğini giderir ve bebeklerin cildine de iyi geldiği bilinmektedir. Bebeklerin şeftali yemesinde 6. Aydan sonra hiçbir sakınca bulunmamaktadır

Bebeklere Şeftali Verme Süresi

Bebeklerin katı gıda takviyesine geçtikleri süreçle birlikte bebeklere şeftali vermek 4-6. Aylardan itibaren gerçekleştirilebilir. Pek çok doktor bu konuda hemfikirdir. Şeftalinin yoğun ve lezzetli tadı bebekler için şaşırtıcı olmakla birlikte meyveler bebeklere verilirken iyice yıkanıp temizlendiğinden emin olunmalıdır. 

Mevsimsel olarak yetişen şeftaliyi yılın belirli dönemlerinde yiyebilen bebekler bu mevsimi kaçırmadan organik haliyle yedikleri şeftalilerden gerekli besin ve mineralleri toplarlar. Bebeğe şeftali verme ayı olarak en erken mayıs ile en geç ağustos ayı baz alınıp bu aylar arasında şeftali meyvesi tüketilebilir.

Bebeklere Şeftalinin Yararları

Hastalıklara karşı büyük bir direnç kaynağı olan şeftalinin faydaları düşünüldüğünde;

  • Bebeklere şeftalinin yararları öncelikle onların bağırsak sağlığını koruması ile birlikte anılabilir. İçerdiği yüksek orandaki lifler bağırsak gelişiminde ve sağlığında büyük rol oynamaktadır.  Şeftali, prebiyotikler ile bağırsak gelişimine destek olur.
  • Şeftali kalp hastalıkları için birebir olup kolestrolün artışını engel olduğu gibi tansiyonu da düzenleyip bebeğin sağlıklı bir kalbe sahip olmasının ilk adımlarını atar.
  • İçerdiği A ve C vitaminleri ile bebeğin cilt gelişimi ve sağlığı için oldukça faydalı maddeleri barındırır. Ciltte dış etmenlere karşı tam bir koruma sağlar. Bebeklerin yüzlerini çizmeleri ya da her hangi bir hasar oluşumunda bu dokunun tazelenmesi için yardımcı niteliktedir.
  • Kabız olan bebekler için iyi bir çözüm olan şeftali, bunun aksine ishal bebekler için yararlı olmayacaktır.
  • Bebeğin görme yetisini güçlendirerek gözlerinin gelişimine katkıda bulunur.
  • İçerisinde bulundurduğu florür ile bebek dişleri için oldukça güzel bir besin kaynağıdır.
  • Kalsiyum ve magnezyum içeren şeftali kemik gelişimine yardımcı olur.

Bebeklere Şeftalinin Zararları

Bebeklere şeftalinin zararları çok fazla olmamakla birlikte özellikle idrar söktürücü etkisi göz önünde bulundurularak ishal olan bebekler için kullanılmamalıdır.

Şeftali oral yolla oluşan bir alerjiye sebep olabilmektedir. Huş ağacı polen alerjisi ile benzerlik gösteren şeftalide vücut huş ağacında ve şeftalide bulunan aynı proteini birlikte algılayıp şeftali yendiğinde beyinde  huş ağacı ile protein arasında bağlantı kurarak alerjik reaksiyon gösterebilmektedir. Bunun sonucunda ağızda ve dudak çevresinde alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. Bebeklerinizde böyle bir durum gözlemlendiğinde şeftali tüketimine son verilmelidir. Alerjik semptomlar şöyle açıklanabilir;

  • Ağızda kaşıntılar görülmesi olasıdır.
  • Ağızla birlikte boğazda da aynı kaşıntı ve tahriş görülebilir.
  • Dudaklarda kızarıklık ve şişlik ile
  • Dilde şişme görülebilir.

Ağız dışında ciltte de görülebilecek alerjik reaksiyonlar olabilir.

  • Deride kızarıklar ortaya çıkar
  • Kurdeşen benzeri döküntüler görülebilir.
  • Kaşıntı hissi ile bebekte sürekli ağlamalar görülebilir.
  • İleri seviyelerde çıban ve yumru benzeri yaralar cilt üzerinde belirebilir. Bu gibi ciddi hallerde bebeğin doktor gözetiminde olması ve öncesinde de doktor gözetiminde şeftalinin verilmesi gerekir.

Bazı bebekler şeftalinin kabuğunu sindirip tüketmekte de zorluk yaşamaktadırlar Bu durum gözlemlendiği takdirde şeftalinin kabuğu soyularak verilmelidir.

Bebeklere Şeftali Nasıl Verilir?

Bebekler parmakla yeme alışkanlığı edinmiş iseler şeftalilerin ilk evrede özellikle soyularak ve uzunuzun dilimlenmesi ile tüketilebileceği mümkündür. Aksi halde şeftali püre haline getirilip verilebileceği gibi ebeveyn gözetiminde küçük dilimler haline getirilerek de bebeğe yedirilebilir.

Bebeklere şeftali nasıl verilir sorusunun bir yanıtı olarak da şeftali yoğurtla birlikte karıştırılarak ya da sütle birlikte ezilerek bebeklerin tüketimine hazır hale getirilebilir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

9 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.