Bebeklere Sürme Çekilir mi? Zararlı mı?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Bebeklere sürme çekmek” somut olmayan kültürel miraslardan birisidir. Toplulukların kimi zamansa bireylerin günlük hayatın vazgeçilmez bir parçası gibi sürdürdükleri uygulamalar kuşaktan kuşağa aktarılır.

Kuşaktan kuşağa aktarılan bu miras, kimliği güçlendirirken devamlılık duygusu hissettirir. Kültürel çeşitliliğin devamlılığını sağlayan gelenek ve görenekler günümüzde hâlâ uygulanmaktadır.

Yenidoğan Bebeğe Sürme Çekmek Sünnet mi?

Gözü temizleyip görme gücünü arttırdığına ve kirpikleri beslediğine inanılan sürme, ülkemizde belli bölgelerde yenidoğan bebeklere çekilir. Peygamber Efendimizin de gece yatmadan önce mübarek gözlerini sürmelediği söylenir.

  • Aile büyüklerinin geleneksel uygulamaları modern tıbbın tavsiyeleriyle uyuşmayabilir. Günümüzde satılan ve kullanılan sürme ve benzeri kozmetik ürünlerin bebek sağlığı için uygun olmadığı düşünüldüğünde yenidoğan gözüne sürme çekmek, istenmeyen hastalıkların oluşmasına neden olur denebilir.

Bebeğin gözündeki çapakları temizlemek için yaygın olarak kullanılan uygulamalardan birisi de anne sütü damlatmaktır. Göz ve göz çevresinde oluşan sorunları anne sütünde bulunan antikorlarla tedavi etmeyi düşünmenin istenmeyen hasarlara neden olabileceği unutulmamalıdır.

Yenidoğan Bebeğe Sürme Çekmek

Geçmiş dönemlerde halk hekimliği uygulamaları arasında yer alan bebeğin gözüne sürme çekmek, günümüzde çok fazla karşılığı olan bir şey değildir.

  • Kuşaklar arasında süregelen uygulamaya göre; yenidoğan bebekler 40.gününe gelmeden gözlerine sürme çekmek âdettir.
  • Bu uygulamanın amacı; gözlerdeki çapaklanmayı önlemek ve bebek büyüdükçe gözlerinin daha güzel olmasını sağlamaktır.
  • İnanışa göre uygulama hem kız hem de erkek çocuklara yapılır.

Uzmanlar bebek bakımında geleneksel hatalara dikkat çekerken bebeğini sağlıklı bir şekilde kucağına alan genç annelerin iyi niyetli geleneksel uygulamalara istemeden de olsa maruz kaldıklarının altını çizmektedir.

  • Bebeklerin gözünde oluşan çapaklanma tedavisi için hekim tarafından önerilecek antibiyotik ilaç etkili olacaktır. Dışarıdan alınan mikropların neden olduğu çapaklanma için sürme ya da anne sütü kullanımı düşünülmemelidir. Yabancı madde teması gözde sulanma ve daha ciddi sorunlara neden olabilir. 

Bebeğe Sürme Çekmek Zararlı mı?

bebege surme cekmek zararli mi 1

Doğumdan sonra geçen ilk 4 haftalık süreçte bebekler “yenidoğan” olarak adlandırılır. Anneler için endişe, korku, sevinç ve bilinmezliklerin hâkim olduğu bu süreçte bebeğin gelişimini takip eden hekimin söyledikleri eksiksiz uygulanmalıdır.

  • Çocuk sağlığını herhangi bir şekilde olumsuz yönde etkileyecek uygulamalardan uzak durmak bu süreçte büyük önem taşımaktadır.

Bebek bakımından sağlıklı büyümeye kadar her detayı kapsayan uygulamalar geleneksel yöntemlerle buluştuğunda istenmeyen sonuçlar yaşanabilir. Bebeğin iyileşme sürecini etkileme ihtimali olan veya etkili tedavi almasını engelleyen süreçlerin hastalık veya ölümle sonuçlanabileceği unutulmamalıdır!

Bebeklere Neden Sürme Çekilir?

Gelenek ve göreneklerimize bakıldığı zaman bebeklere sürme çekme nedenleri arasında güzellikten ziyade sağlıkla ilgili tespitler öne çıkar. Sürme çekilen bebeklerin daha iyi göreceği, gözlerinde çapak oluşmayacağı ve benzer inanışlar bugün yerini hekimlerin önerdiği medikal ürünlere bırakmıştır.

  • Aile bağlarının çok güçlü olduğu ülkemizde yeni anne olmuş genç kadınlar aile büyüklerinin etkisi altında bebek büyütmek zorunda kalabilmektedir. Bebeği için her şeyin en iyisini yapmaya çaba sarf eden anneler, geleneksel yaklaşımlar ve modern tıbbın tavsiyeleri arasında sıkışıp kalmaktadır.

Sürme çekmek bir süslenme aracıdır. Kirpiklerin iç kısmına çekilen sürmenin göze şifa verdiği ve kirpikleri güçlendirdiği rivayetten ibarettir. Bu nedenle içinde hangi maddelerin kullanıldığı, ağır kimyasallarla renk veren sürme ve benzeri kozmetik ürünlerin bebeklerde kullanılması kesinlikle önerilmez.

Göze Sürme Çekmek Faydaları

goze surme cekmek faydalari 1

Doğal sürmenin göze olan faydaları bilinmektedir. En faydalı sürmeninse “İsmid Taşı” olduğu söylenir. İçeriğinde; antimuan, çinko ve sülfür bulunan taş, son yıllarda yapılan çalışmalarda dikkat çekmeyi başarmıştır. Günümüzde bulunabilirse doğal sürmenin yetişkinlerde göze faydaları arasında;

  1. Gözdeki iltihabı önlemesi
  2. Kirpikleri uzatarak, sıkılaştırması
  3. Görme yeteneğini geliştirmesi
  4. Gözde biriken kir ve tozu atması
  5. Güneş ışınları sebebiyle deforme olan göz hücrelerini yenilemesi sayılabilir.

Yetişkinler doğal sürme bulabilmeleri halinde gözlerine çekebilir. Ancak yenidoğan bebekler için içeriğinde ne olduğu belli olmayan kozmetik ürünleri göz gibi hassas bir organda kullanmak doğru değildir.

Yenidoğan, bebekler ve çocuklar tedavi gerektiren her durumda modern tıbbın önerdiği yöntemlerle desteklenmelidir. Rutin kontrolleri aksatılmayan bebeklerin ihtiyacı olan her tedavi hekim tarafından tespit edilmeli ve planlanmalıdır. Kulaktan dolma bilgiler, geleneksel yöntemler veya bir başkasına iyi geldiği duyulan uygulamalar bebek ve çocuklarda kesinlikle denenmemelidir.