Bebeklere Sütlaç Ne Zaman Verilir?

Sütlaç yapı bakımından süt ve pirinçten oluştuğu için, bebeklere sütlaç ne zaman verilir sorusunun cevabı 7-8. Aydan sonra olacaktır. Az miktarda da olsa 8. Ayını doldurmuş bebeklere sütlaç verilebilir. Sütün ve pirincin faydaları göz önünde bulundurulunca bebeklerin bu faydalardan mahrum kalmaması gerektiği kolayca anlaşılabilmektedir.

Hayvansal gıdaların ne kadar bebeklere erken verilmemesi konusunda uzmanlar arasında görüş birliği bulunsa da sütün bu gıdaların bir miktar dışında tutulması doğru olabilmektedir. Çünkü yüksek protein ve kalsiyum oranı ile bebekler için oldukça faydalı bir besin olan süt, sütlacın hammaddesini oluşturduğu için 8. Ayını dolduran bebeklere aşırıya kaçmadan verilmesi tavsiye bile edilebilir. Bebeğe sütlaç vermek kemik ve diş gelişimi açısından önemli bir etken madde olan kalsiyumu içinde bulundurup bebekler için önemli bir konuma yükselmektedir.

Bebeklere Sütlaç Verilir mi?

Bebeğe sütlaç verilir mi sorusunun cevabı doğru zaman ve miktar ile ilgilidir. 8. Aydan sonra sütlaç bebeklere verilebilir. Ayrıca her şeyde olduğu gibi bu meselede de önemli olan miktardır. Aşırıya kaçılmadığı sürece hammaddesi süt gibi faydalı bir besin olan bir tatlının bebeklere verilmesi faydalı olacaktır. Güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel etkilere sahip olan bu tatlı türü hem bebekler hem de yetişkinler için oldukça faydalıdır.

Ek takviye olarak bile düşünülmesi mümkün olan bir yapıya ve etken maddelere sahiptir. İçerisinde bulunan pirinç yüksek lif oranı ve C vitamini, A vitamini gibi önemli vitaminleri bileşiminde bulundurduğu için 8. Aydan sonra doğru miktarda endişe etmeden bebeklere verilebilir.

Bebeğe Sütlaç Vermenin Faydaları Nelerdir?

Kültürümüzün değerli bir parçası olan sütlaç aslında içerisinde birçok fayda barındırmaktadır.

  • Sütün içerdiği yüksek miktarda Serotonin, pirincin zengin triptofandan oranı ve kan şekerini en iyi şekilde dengeleyen tarçın üçlüsünü bir araya getiren tatlı çeşidi olan sütlaç hem bebekler hem de yetişkinler için oldukça faydalıdır.
  • Kalsiyum, krom, çinko, bakır, gibi etken maddeler içerdiği için güçlü bir antioksidan ve antibakteriyel etkilere sahiptir. İnsülin duyarlılığını artırması ise bir diğer yararları arasında sayılabilir.
  • Ayrıca HbA1C seviyesini düşürmesi bakımından önemli bir besindir. Bundan dolayı mutluluk hormonu ile de ilişkisi olan sütlacın az kalorili hafif ve mineral içeriği yüksek bir tatlı olması onu sıklıkla tercih edilen bir besin haline getirmektedir. 8. Ayını doldurmuş bebeğe sütlaç vermenin yararları saymakla bitmediği için tüketilmesi ve tükettirilmesi tavsiye edilen bir gıdadır. Fakat her şeyde olduğu üzere bunda da önemli olan doğru ölçüdür. Fazla miktarda tüketilen yahut da bebeklere tükettirilen sütlaç istenmeyen komplikasyonların ve rahatsızlıkların gelişmesine sebebiyet verebilir. Bundan dolayı annelerin dikkatli olması gerekir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Bebeğe Sütlaç Vermenin Zararları Nelerdir?

Saymakla bitmeyen faydaları bulunan sütlacın zararları aslında tamamen fazla tüketmekle ilgilidir.

  • Fazla tüketilen sütlacın kilo alımını hızlandırdığı bilinmektedir. İçerisinde bulunan şeker miktarı nedeniyle glikoz tüketimini artırarak yağ yakımını yavaşlatarak insülin direncini kırar. Bundan dolayı fazla sütlaç tüketmek hızlı kilo alımına sebebiyet verecektir.
  • Aynı zamanda bebeğe sütlaç vermenin zararları arasında da sayabilecek olduğumuz kısım burasıdır. Şeker tüketimi tüm uzmanlar tarafından olumsuz bir durum olarak karşılanır. Her şeyde olduğu gibi miktarını kaçırdığımız sütlacın da faydasından çok zararını görebiliriz. Bebekler için de fazla şeker tüketimi sağlık bakımından olumsuz etkilere sahiptir. 8. Aydan sonra verilmeye başlanan az miktarda sütlacın faydaları oldukça fazla olsa da miktarını kaçırdığımızda istenmeyen komplikasyonlar ve rahatsızlıklarla karşılaşılabilir. Fazla kilo alımı ve obeziteye yol açabilecek bir etkene sahiptir. Bundan dolayı anneler bu durumda daha dikkatli olmalıdır.

Bebeğe Sütlaç Nasıl Verilir?

Kültürümüzün lezzetli ve sıklıkla tercih edilen tatlı çeşidi olan sütlaç, faydaları saymakla bitmeyen fakat fazla tüketildiğinde sağlık açısından istenmeyen durumlara yol açabilecek bir üründür. Bundan dolayı özellikle bebeğe tatlı vermek zaman ve miktar açısından oldukça önemlidir. Uzmanlar tarafından 8. Aydan sonra ve az miktarda verilmesi gerektiği dile getirilmektedir. Aksi takdirde istenmeyen zararları ile karşı karşıya kalınabileceği vurgulanmaktadır. Süt ve pirincin faydalarından bebeğin yararlanabilmesi önemlidir. Bundan dolayı hem lezzetli hem de sağlıklı olan bu tatlının sıklıkla tercih ediliyor olması da bundan dolayıdır. 8. Ayını doldurmuş bebekler için az miktarda sütlaç gönül rahatlığı ile verilebilir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.