Bebeklere Tavuk Ne Zaman Verilir?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us
Bebeklere Tavuk Ne Zaman Verilir?

Bebeklere tavuk verme konusu hassas bir konudur. Bu nedenle anneler ve babalar bebeklerine ne zaman tavuk yedirmek istediğini tam olarak bilmeyebilir. Bunun için en doğru kararı doktor vereceği için özellikle alerjik bir vücuda sahip olan bebeklerin doktora danışmadan tavuk, hindi gibi ek besinlere başlaması önerilmez.

Bebeklere Ne Zaman Tavuk Verilir?

Bebeklere Ne Zaman Tavuk Verilir?

Bebeklere ne zaman tavuk verilir konusu annelerin aklını karıştırmaktadır. Çünkü bebekler ilk 6 ay anne sütünden başka hiçbir ek besini tüketmemelidir. 6 aydan sonra ise katı ek besinlere geçiş yapılabilmektedir. Fakat her ek besin bebeklere hemen verilmemelidir. Tavuk da bu besinlerden biridir. Tavuk içerisinde çok fazla vücuda zarar veren mikroorganizmalar bulunur. Aynı zamanda tavuk çok hızlı bir şekilde kontamine olan bir besin olduğu için bebeklere 6. ayda verilmemelidir. Bebeklerin bağışıklık sistemi henüz 6 ayda tam olarak gelişmediği için tavuk uzak durulması gereken bir besindir. Bebeklere tavuk vermek için en ideal ay 8.-9. aylar arasıdır.

Bebeklere Tavuk Suyu Çorbası Ne Zaman Verilmelidir?

Bebeklere Tavuk Suyu Çorbası

Bebeklere tavuk suyu çorbası ne zaman verilir konusu tavuğa göre biraz daha farklıdır. Tavuk suyunun içeriğinde bebeklerin büyüme ve gelişmelerini destekleyen çok fazla etken vardır. Aynı zamanda tavuk suyu birden fazla işlemden geçmiş bir besin olduğu için bebeklerin vücuduna hemen zarar vermez. Bebekler 6. aydan sonra ek besine geçiş yapmaya başladığı zaman ilk olarak tavuk suyuyla başlanmasa da 7. aydan sonra bebeklere tavuk suyu çorbası verilebilir. Bu sayede hem herhangi bir alerjik reaksiyonun önüne geçilir hem de bebeğin büyüme ve gelişmesinde büyük oranda katkı sağlanmış olur.

Bebeklere Tavuk Suyu Ne Zaman Verilir?

Bebeklere tavuk suyu ne zaman verilir diye bakıldığı zaman aslında normal tavukmuş gibi düşünülebilir. Çünkü tavuk suyunun içerisinde yüksek miktarda tuz içeriği vardır. Aynı zamanda tavuk suyunda direkt olarak tavuğun bileşenleri olduğu için verilirken dikkat edilmesi gereken bir konudur. Bebeklere tavuk suyu çorbası vermek direkt olarak tavuk suyunu vermekten daha sağlıklıdır. Çünkü 1 kaşık içerisine çok az miktarda tavuk suyu bulundurulur. Fakat 1 kaşık dolusu tavuk suyu bebeklerin rahatsızlanmasına neden olabilir. Bebeğin ishal olmasına, gaz yüzünden sancılanmasına neden olabilir.

Bebeklere Tavuk Nasıl Haşlanır?

Bebeklere Tavuk Nasıl Haşlanır?

Bebeklere tavuk nasıl haşlanır konusu önemlidir. Çünkü yetişkinlere verilen tavuk haşlama ile bebeklere verilen tavuk haşlama aynı olmamalıdır. Yetişkinlere tavuk haşlandığı zaman tüm tavuk şeklinde haşlanılır. Aynı zamanda haşlama sırasında yağ, tuz ve baharat gibi besinler de konulmaktadır. Bebeklere tavuk haşlarken içerisinde sadece su katmak gerekir. Bebeklerin fazladan aldığı tuz ve yağ miktarı gelişimlerini olumsuz etkileyebilir. Bebeklerde ödeme neden olup vücudun bazı yerlerinde şişkinlik oluşturabilir. Bebeklere tavuk haşlanırken dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da tavuğun yumuşak yerinin haşlanmasıdır.

Bebeklere Tavuk Köftesi Vermek

Bebeklere Tavuk Köftesi Vermek
Bebeklere Tavuk Köftesi Vermek

Bebeklere tavuk köftesi vermek için biraz daha büyümesi beklenmelidir. Yani bebeğin 10 ya da 11 aylık olması gerekir. Çünkü tavuk köftesinin içerisinde ekmek, baharatlar, tuz gibi daha farklı besinler vardır. Bebeğin tüm farklı besinleri aynı anda tüketmesi onun için zor olabilir. Eğer bebeğin bağışıklık sistemi tam olarak gelişmediyse onda ishal, kusma ve gaz gibi bazı etkilere neden olabilir. Tavuk köftesinin içerisinde yer alan her besinin farklı farklı tek başına ilk olarak bebeğe verilmesi gerekir. Bebek kötü bir reaksiyon göstermediyse tavuk köftesini de rahatlıkla yiyebilir.

Bebeklere Tavuk Püresi

Bebeklere tavuk püresi vermek annelerin bir diğer tercihidir. Çünkü tavuk püresi fazla çiğnenmeye gerek kalmadan direkt olarak yutulabilen bir besin olduğu için bebeklere de çok fazla verilir. Burada dikkat edilmesi gereken husus tavuk püresinin içerisine konulacak diğer besinlerdir. Ekmek haricinde çok fazla besinle karıştırmamak bebekler için olumlu olacaktır. Tavuk püresinin içerisine kaşar peyniri, patates gibi besinler konulmamalıdır. Bu besinler için bebeğin vücudu hala çok küçük olabilir. 7. ya da 8. aydan sonra kaşar peyniri, patates gibi besinler bebeğe verildiyse ve herhangi bir olumsuz reaksiyon oluşmadıysa patates püresinin içinde verilebilir. Burada dikkat edilmesi gereken miktardır. İlk defa patates püresini deneyen bebeğe ilk olarak az miktarda tattırılmalıdır.

Bebeklerde Tavuk Alerjisi

Bebeklerde tavuk alerjisi genelde tavuğun içerisinde yer alan zararlı mikroorganizmalar nedenimle oluşmaktadır. Yani bebeğe verilecek tavuk iyi miktarda pişirilmediyse içeriğinde bulunan maddeler bebeğin vücuduna zarar verebilir. Yetişkinler bu mikroorganizmaları tolere etse de bebeklerin henüz tamamlanmamış gelişimleri nedeniyle tavuğu tolere etmeleri mümkün değildir. Bu sebeple tavukla ilgili yapılabilecek herhangi bir yemeğin içerisindeki tavuk iyi miktarda pişirilmelidir. Tavuğun bebeğe ilk verileceği zaman küçük bir miktarda denetilmesi gerekir. Tavuk verildikten sonra 1 gün beklenmelidir. Bebeğin vücudunda bir değişiklik olup olmadığına ve gaitasında bir anomali olup olmadığı detaylı bir şekilde incelenmelidir. Bebekte tavuk yedikten sonra herhangi bir sorun oluşmadıysa tavukla ilgili diğer yemekler de küçük küçük verilmeye başlanabilir.