Categories: Bebek

Bebeklere Tuz Ne Zaman Verilir?

Bebeklere tuz vermek oldukça sağlıksız bir davranıştır. Tuz şu an yetişkin vücutları için bile zararlı bir maddeyken henüz gelişimini tamamlamamış olan bebeklere kesinlikle tuz verilmemelidir. Özellikle ilk 6 ay sadece anne sütüyle beslenmesi gereken bir bebeğe tuz ya da tuzlu herhangi bir besin verildiği zaman bebeğin ilerleyen dönemlerde çok çeşitli hastalıklarla karşılaştığı kanıtlanmış bir durumdur.

Bebeğe Tuz Ne Zaman Verilir?

Bebeğe tuz ne zaman verilir konusu her anne ve babanın merak ettiği sorulardan biridir. Özellikle Türk toplumunda tuz çok sevilerek tüketilen bir besindir. Bu sebeple her yemeğin içerisinde mutlaka tuz bulundurulur. Pek çok anne ve baba bebeğin katı beslenmeye geçmeye başlamasıyla birlikte kendi yemeklerinden küçük küçük tattırdıkları görülmektedir. Fakat o besinler içerisinde yer alan tuz miktarını kimse düşünmez. Bebeğe sağlıklı bir besin vermek isterken aslında tuz gibi çok sağlıksız bir besin verilmektedir.

Bebeğe Tuz Kaçıncı Ayda Verilir?

Bebeğe tuz kaçıncı ayda verilir sorusu aslında yanlış anlaşılabilir. Çünkü bebeklere 2 yaşından önce kesinlikle tuz verilmemelidir. 1 yaşından itibaren küçük bebeklere çok az miktarda tuzlu besin verilebilir denilse de bebeğin sağlığı açısından 2 yaşına kadar tuzlu besin tüketmemesi önerilir. Tuzun içerisinde yer alan sodyum ve iyot miktarının fazlalığı bebeğin vücudunda ters tepkilere neden olmaktadır. Bu nedenle sodyum ve iyot minerallerini sadece doğal içerikli besinlerden alınması önerilmektedir. Yani et, tavuk, balık gibi besinlerin içerisinde yer alan temiz içerikli minerallerden alınması önerilir.

Bebeklere Tuzlu Su

Türk toplumunun eski geleneklerinden biri olan bebeklere tuz su verme alışkanlığının aslında çok zararlı bir şey olduğu kanıtlanmıştır. Genelde çocuklar ağladığı zaman anneleri tarafından cezalandırılmak amaçlı tuzlu su verilmektedir. Ya da yemek yemeyen çocukların iştahı açılsın diye tuzlu su takviyesi verilir. Fakat bebeklerin sürekli olarak tuzlu su tüketmesi bir süre sonra onlarda bağımlılığa neden olacaktır. Bebekler yetişkin oldukları zaman olması gerekenin çok daha üstünde tuz tüketimini gerçekleştirecektir. Bu durum çok fazla kalp- damar hastalıklarına, obeziteye, tansiyon gibi problemlere neden olur. Tuza olan alışkanlık çok zor bitirilebildiği için genelde yaşlılık döneminde bile fazla tuz tüketimi görülür. Bu nedenle çok zorunla kalmadıkça tuzlu bir besinin bile 2 yaşından önce bebeğe verilmemesi gerekmektedir.

Bebeklere Tuz, Şeker Ne Zaman Verilir?

Bebeklere tuz şeker ne zaman verilir konusunda anneler ve babalar çok zorlanır. Çünkü bebekler taklit ettikleri aile bireylerinden dolayı onların yediği besinleri tüketmek ister. Özellikle çikolata gibi güzel kokan şekerli ürünler bebeklerin en çok merak ettiği tatlardan biridir. Şeker ve tuz bebeklerde bağımlılık yapan 2 besindir. Bebekler bu iki besinin tadına alıştığı zaman şeker ve tuz içeriği olmayan hiçbir yemeği tüketmek istemeyecektir. Bu durumda anneler mecburen tuzlu ya da şekerli besin verecektir.

Şeker ve tuz içerikli besinler bebeklerin yetişkinlik dönemleri için oldukça sakıncalıdır. Bu iki besini sürekli olarak tüketen bebekler ileride obezite, diyabet, kalp- damar hastalıkları gibi hastalıklarla uğraşmak durumunda kalacaktır. Özellikle diyabet çok küçük yaşta çocukların karşılaştığı bir hastalıktır. Bunun en büyük sorumlusu ise bebeklik döneminde sürekli olarak tükettikleri şekerli besinlerdir. Diyabet iyileşebilen ve tedavi edilebilen bir hastalık olmadığı için kişiler ömürlerinin sonuna kadar beslenme programlarına ve ilaçlarına dikkat etmelidir. Bu da yaşam kalitesini oldukça etkileyen bir durumdur. Bu nedenle 2 yaşından önce bebeklere tuz ve şeker verilmesi önerilmez.

Bebeklere Tuzlu Besin

Bebeklere verilen peynir gibi verilen tuz içerikli besinlerin ne zaman verilmesi gerektiği çok önemlidir. Çünkü bebekler tuz tadında herhangi bir besinden aldığı zaman o besinin tuzsuz halini tüketmek istemeyecektir. Bu nedenle bebeklere peynir gibi tuz içerikli besinler tattırılırken içerisindeki tuz miktarına dikkat etmek gerekir. Genelde bebeklere tuzsuz peynir verilmelidir. Çok fazla peynir çeşidi olduğu gibi tuzsuz peynir çeşidi de bulunmaktadır. Tuzsuz Manyos loru, isli Çerkez peyniri, Edremit sepet peyniri, Diyarbakır örgü peyniri, tel peynir, tuzsuz dil peyniri ve tuzsuz lor peyniri bebeklere verilebilen peynir türleri arasında yer almaktadır. Bu peynir çeşitlerinden hangisi denenecekse 7. ya da 8. aydan sonra az miktarda verilmelidir. Bebekte reaksiyon görülmediyse daha sonradan da rahatlıkla verilebilir.

Bebeklerde Tuz Alerjisi

Bebeklerde tuz alerjisi, tuzu tüketen bir bebeğin vücudunda görülen bazı reaksiyonlardan sonra anlaşılmaktadır. Yutkunma güçlüğü, boğaz- dil- dudak ve yüzde şişkinlik, sersemlik ve solukluk hissi, ishal- kusma ya da mide bulantısı, zayıf ve hızlı kalp atışı, nefes darlığı, soluk be soğuk mavi cilt, baş dönmesi ve bilinç kaybı tuz alerjisi olan bir bebekte görülen reaksiyonlardır. Tuz tükettikten sonra bu reaksiyonları gösteren bir çocuğu acilen hastaneye götürülmesi gerekmektedir. Gerekli tedaviler yapıldıktan sonra bebekte olan alerjileri ölçmek için bir alerji testi yapılmalıdır. Eğer bebeğin tuz alerjisi varsa hiçbir şekilde tuzlu besin verilmemesine dikkat edilmelidir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

12 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.