Ek gıdalara geçiş döneminde en temel besinler arasında yer alan yumurta, alerjik etki riskine karşı doğru tüketilmelidir. Bebeklere yumurta nasıl ve ne kadar verilmeli? Yumurtanın sarısının besin değeri nedir? Bebekler için yumurtalı kahvaltılık tarifler nelerdir? Bu ve benzer sorular bebeğini sağlıkla kucağına almış ve ek gıdalara geçmiş genç annelerin kafasını meşgul eder. Şimdi, bu sorulara hep birlikte yanıt bulalım…
İçindekiler?
Bebeklere Yumurta Sarısı Ne Kadar Verilir?
Ek gıdaya geçen bebeklerin öğün planlaması gelişimini takip eden doktor tarafından yapılmalıdır. Sağlıklı bir gelişim için ilk 6 ay önerilen anne sütü, ek gıda döneminde tamamlayıcı besinlerle desteklenmelidir.
- Anne sütünün büyüyen bebeğin her ihtiyacını karşılayamadığı bu dönemde, başlangıç olarak her gün iyi haşlanmış 1 yumurta sarısının yarısı kahvaltıda bebeğe yedirilebilir.
- Daha alerjik özelliklere sahip yumurta beyazı için 1 yaş beklenmelidir.
Çinko, demir, kalsiyum ve A vitamini açısından zengin yumurta sarısı, kolay erişilebilir ve uygun fiyatlı beslenmenin temel maddesidir. Gıda alerjisi riskine karşı 3 gün kuralı mutlaka denenmelidir.
Bebeklere Yumurta Sarısı Neyle Karıştırılır?
Ek gıdalara geçiş sürecinde en önemli detay, bebeğin her yeni ürünün tadını ayrı ayrı alabilmesini sağlamaktır. Diğer malzemelerle kolay bütünleşen haşlanmış yumurta sarısı, püreleştirilerek bebeğe yedirilebilir. Herkesin severek tükettiği omlet, dişleri yeni çıkmaya başlayan bebekler için hazırlanabilir.
- Tarçın
- İrmik
- Yoğurt
- Zeytinyağı
- Bebe bisküvisi
- Dövülmüş ceviz ve
- Mevsim meyveleri yumurtalı tariflere eklenebilecek malzemeler arasında sayılabilir.
Ailede yumurta alerjisi olan kişinin varlığı bebeği de potansiyel yapar. İyi haşlanmış yarım yumurta sarısıyla başlayan öğünlerde 3 gün kuralı denenmelidir. Deride döküntü veya benzer bir alerjik reaksiyon olmaması halinde porsiyon azar azar artırılabilir.
Bknz: Bebeklere Rafadan Yumurta Ne Zaman Verilir?
Bebeklere Yumurta Sarısı Her Gün Verilir mi?
Yüksek protein içeriğiyle bebekler için besleyici ve doyurucu bir gıda olan yumurta sarısı ek gıdalara geçiş döneminden sonra alerji yapmadığı takdirde her sabah kahvaltısında yer almalıdır. 10 günlük sürenin sonunda bebeğin tükettiği iyi haşlanmış yumurta sarısı miktarı 1 yumurtaya eşitlenir.
Tavuk yumurtasına oranla daha fazla protein, yağ ve demir içeren bıldırcın yumurtası 2 yaş altı çocuklar için önerilmez. Bakteri üreme riski taşıyan rafadan yumurtaya geçiş zamanı da 1 yaş sonrasıdır. Yağda yumurta tarifleri için ideal zamanlama 18 ay civarıdır.
5 Aylık Bebeğe Yumurta Sarısı Verilir mi?
Anne sütünün bebek gelişimine yeterli gelmemesine bağlı olarak bebeklerin ek gıdaya geçiş zamanı belirlenir. Yeni lezzetlerle yaklaşık olarak 6.ay ve civarında tanışan bebeklere iyi haşlanmış yumurtanın sarısı önerilirken 5 aylık bebek için hekime danışılmalıdır. Ortalama büyüklüğe sahip bir haşlanmış yumurta sarısı;
- 3,15 gr protein
- 5,13 gr yağ
- 8,9 mg sodyum
- 22,5 mg potasyum
- 25,6 mg kalsiyum
- 288 iu Vitamin A ve
- Folik asit, fosfor, demir ve çinko açısından zengindir.
6 Aylık Bebeğe Yumurta Sarısı Verilir mi?
Evet. Haşlanmış yarım yumurta sarısıyla başlayan ek gıdalara geçiş süreci zaman içinde çeşitlendirilerek zenginleştirilir. 1 yaşından küçük bebek beslenmesinde yasaklı gıdalar arasında;
- İnek sütü
- Yumurta beyazı
- Bal
- Tuz
- Çay ve
- Katı gıda sayılabilir.
Besleyici olduğu kadar da ekonomik, hazırlama gerektirmeyen ve steril bir gıda olan anne sütü her bebekte yeterli gelişimi sağlayamaz. Çeşitli bağırsak rahatsızlıkları, alerjik hastalıklar, bağışıklık sistemi sorunları, solunum kasları üzerinde olumsuz etkiler ve yüksek tansiyon riski sebebiyle yasaklı gıdalardan 1 yaşına kadar mutlaka uzak durulmalıdır.
6 Aylık Bebekler İçin Yumurtalı Püre Tarifi
İlk 3 gün kuralı başarıyla tamamlanmış, 6 ayına girmiş ve ek gıdalara geçmiş bebekler için hazırlanacak yumurtalı tarifler, bebeğin tercihleri ve damak tadına uygun olarak şekillendirilebilir.
Yumurtalı Püre İçin Gerekli Malzemeler
- İyi haşlanmış 1 yumurtanın sarısı
- Bebe bisküvisi
- Ilık su
- Zeytinyağı
Yumurtalı Püre Yapılışı
Her gün taze haşlanmış yumurta sarısıyla yapılması gereken tarif, ertesi öğün veya güne bırakılmamalıdır. Bebe bisküvisi ılık suyla ıslatılır. Çatalla ezilir ve üzerine haşlanmış yumurta sarısı ilave edilir. Zeytinyağıyla tatlandırılarak bebeğe yedirilir.
Yumurtalı Püre Yapılışı Püf Noktaları
Yumurtanın girdiği her tarifte sarının çok iyi haşlanmış olmasına özen gösterilmelidir. Hazırlanacak püre hafif sulu olabilir. Bu şekilde bebeğin yutması çok daha kolay olacaktır. Gıda çeşitliliği arttıkça haşlanmış yumurta püresinin içine peynir, yoğurt, cam rendede çekilmiş mevsim meyveleri ilave edilebilir. Bebek yemeğine eklenecek her yeni malzemeden sonra 3 gün kuralı uygulanmalı, alerji riski taşımayan ürünler farklı tariflere de eklenmelidir. Afiyet olsun.