Gülmek hayatı güzelleştirir ve sağlık belirtisidir. Bebeğini kucağına alan ebeveynler için ilk gülümseme ömre bedeldir. Gülmek, farklı anlamlar taşır. Bunlar mutluluk, sevgi, memnuniyet ve ilgi isteği olabilir.
Bebekler büyüyüp gelişirken aynı zamanda da sosyalleşirler. Etkili iletişimin en önemli göstergesi de gülmektir. Bebekler ne zaman gülmeye başlar sorusu kadar bebekleri çok güldürmek zararlı mı sorusunun cevabı da merak konusudur…
Bebeklerin olması gerekenden fazla hatta katıla katıla gülmeleri fıtık oluşumuna neden olabilir. Aynı zamanda çok gülmek mutluluk ifade etmiyor olabilir. Aşırı gülme kadar katıla katıla ağlama da karın kaslarına baskı yapar. Basınçla birlikte iç organların bulunduğu bölgede oluşan boşlukta fıtık meydana gelebilir.
Ultrason görüntülerinde bebeğin yüz ifadeleri anlaşılabilir. Doğumdan sonra görülen gülümsemelerde sosyal içeriklidir. Bebekler gaz çıkartıp rahatladıklarında, uykuya dalarken, karınları doyduktan sonra, çiş yaparken hatta uykuda bile gülümseyebilirler.
Bknz: Bebekler ne zaman gülmeye başlar?
İlk sosyal gülümsemenin 8.hafta civarında görülmesi beklenir. Bebekler gülerken sadece ağızlarını değil tüm yüz ifadelerini harekete geçirir. Sosyal gülme kısa sürede bir iletişim dili olarak kendini belli eder. Bebeği güldürmek için kullanılması önerilen en sağlıklı yöntemler arasında;
Ebeveyniyle sıcak bir iletişim ve etkileşim halinde olan bebeklerin şımaracağı kaygısı tamamen yanlıştır. Sevgi ve şefkatle bakılan bebekler daha hızlı gelişirken, girdikleri her ortamda daha kolay sosyalleşirler.
Anne adayları yaptıkları her şeyden hatta attıkları her adımdan endişe duyarlar. Karınlarında birlikte yaşadıkları bebeklerine zarar verecek ihtimaller kafaları meşgul ederken gebelikte gülmek bebeğe zarar verir mi sorusu akıllara gelir.
Hamileyken gülmek, morali yüksek tutmak, stresten uzak durmak her anlamda hem anne adayına hem de bebeğe faydalıdır. Konu ile ilgili detaylı olarak bilgi almak için Hamilelikte Gülmek Zararlı Mı? yazımızı okuyabilirsiniz.
Bebeklerle iletişim kuran yetişkinlerin en büyük hedefi onları güldürmektir. Gülmek, her zaman iyi vakit geçirildiğini kanıtlamaz. Çocukların büyük bir kısmının gıdıklanarak güldüğünü bilen büyükler, eğlenceye hareket katmak için gıdıklama eylemini tekrarlar.
Farklı, güvenli ve yaratıcı eğlence fikirleri bularak bebek ve çocuklarla daha kaliteli zaman geçirilebilir. Bebeğin gülme tepkisi vermesi için aceleci davranılmamalıdır. Göz teması kuran, çeşitli sesler çıkaran, sözlü ve görsel işaretlere tepki veren bebeklerin tam anlamıyla sağlıklı olduğu söylenebilir.
Bebeğin sağlıklı gelişimini yakından takip eden ebeveynler için her hareketin bir anlamı vardır. Diğer çocukların aksine kucağa alınmak istemeyen ve kucağa alınınca huzursuzlanan bebeklerde duygusal özelliklerin görülmemesi akıllara otizmi getirir.
Bebek, 3.ayın sonunda gülmüyor ve annesi seslendiğinde tepki vermiyorsa algılama, konuşma, motor becerileri ve diğer süreçler yakın takibe alınmalıdır.
3.ve 4.aylarda çocuk çevreyi tanıdığına dair herhangi bir belirti vermiyorsa, çevresiyle ilişki kurmuyorsa ve kendi kendine gülüyorsa ilk kontrolde durum hekime söylenmelidir. Sağlıklı bir bebeğin 3 ay civarında annesiyle göz teması kurması, o konuşurken gülümseyerek heyecanlanması ve her fırsatta kucağa alınmak için ellerini kaldırması gerekir.
Gülmenin bebek gelişimi üzerindeki olumlu etkileri saymakla bitmez. Bebeğin baktığı zaman gülmesi görme becerisinin geliştiğinin göstergesidir. Gülerken diğer kişilerle etkileşime girdiğini anlayan bebekler sosyalleştikçe yeni duygular keşfeder.
Bebek güldürmek için çabalarken onun tercihlerini ve kişisel özelliklerini dikkate almalıyız. Bebeği eğlendirmek ve güldürmek için zamanlama büyük önem taşır. Karnı aç, uykusu gelmiş, yorgun ve bu nedenlerle tahammülü azalan bir bebeği güldürmek için çaba sarf etmek hem sizi hem de onu yıpratmak demektir. Bebeklerin en kolay tepki verdikleri zamanlar dinlenmiş, meraklı, tok ve temiz oldukları sürelerdir. Bebeklerin de kırmızı çizgilerinin olabileceği unutulmamalıdır!
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.