Bebeklerin saç kesimi özellikle ilk kez ebeveyn olmuş kişiler tarafından tam olarak bilinmeyen bir konudur. Aslında bu durum bebeklere göre değişiklik gösterebilen bir durumdur. Bazı bebekler direkt saçlı bir şekilde doğabilirken bazı bebekler kel doğar ve hatta aylarca bu durumda kalabilirler. Bu durumda aileler ne zaman ve nasıl saç kesiminin yapılması gerektiğini merak eder.
Bebeklerde saç kesiminin zamanı aslında net değildir. Bu durum biraz ebeveynlerin kararına bırakılmıştır. Fakat uzmanlar bebeğin saç sağlığı ve ilerleyen zamanlarda yaşayacağı psikolojik sağlığı için birkaç öneri sunmuştur. Aynı zamanda bebeğin fizyolojik durumu da göz önünde bulundurulması gereken bir durumdur. Çünkü insanlar vücut ısılarını ayaklarından ve başlarından kaybedip kazanır. Bu durum özellikle bebeklerde çok daha yoğun görülür.
Eğer bebek kış ayında doğduysa bu durum daha çok göz önünde bulundurulmalıdır. Kış aylarında doğan bir bebeğin üşümemesi için ve bununla bağlantılı olarak hastalanmaması adına saçlarının hemen kestirilmesi önerilmez. Bebeğin saçının kesilmesi onun üşümesine yol aça bilir. Bebeklerin saç kesiminde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu da saçın kendiliğinden dökülebilmesi durumudur. Yeni doğan bebekler normalde gür ve yoğun saçlarla doğar. Fakat yaşamlarının ilk 6 ayında saç dökülmeleri yaşanabiliyor. Özellikle saç dökülmesi sürecinde saçların kesilmesi önerilmemektedir.
Bebeğin saçının rahat bir şekilde kesilebilmesi için boyut kontrolü sağlanmalıdır. Boyut kontrolü ise genelde yaşamın 3. Ayından itibaren mümkündür. Kontrolün tamamen bebeğe geçme durumu ise genel olarak 6 ayı bulur. Bu zaman aralıkları bebeklerde değişiklik gösterebilir. Fakat genel olarak bebeklerin gelişimleri aynı sürelerde olduğu için bu zaman aralıkları belirlenmiştir. Aynı zamanda bebeğin saçları yaşamın ilk 6 ayında gerçekleşeceği için bu durumu beklemek bebekler için daha iyi olacaktır. 6 aydan sonra saçların uzaması bir süre sonra bebeği rahatsız eder. Küçük bebekler saçlarından rahatsızlık duyduğu zaman saçlarını tutup çekmek isteye bilir. Bu durum da saç diplerinde sorun yaşatır. Genelde 1 yaşa yakın zamanda bebek rahatsızlık duyduğu saçlarını çekmeye başlar.
Bebeklerin saç kesimi nasıl olur diye bakıldığı zaman aslında dikkat edilmesi gereken birkaç ipucu vardır. Bebeklerin saçı ilk kestirilecekken kesinlikle odağın bebeğin üzerinde olması gerekir. Bebek saç kesimi sırasında ani hareketler yapabilir. Makas gibi yara verici aletler bebeğe zarar verebilir. Bu durumda bebeğin kafasından destek alınabilir. Aynı zamanda saç kesimi sırasında bebeği korkutmamak gerekir. Bebeğin korkması bir sonraki saç kesimleri için sorun çıkarmasına neden olur aynı zamanda bebekte psikolojik olarak bir travma bırakabilir. Bebeğin saç kesimine başlamadan önce saçının nasıl olacağına dair bir model kararının verilmesi gerekir.
Bebek saçını kestireceği ortamda çok fazla durmamalıdır. Bebeğin saçının sorunsuz bir şekilde kesilebilmesi için onun en sakin olduğu zamanı beklemek iyi olacaktır. Bebek kendini tamamen oyuna kaptırdığında ya da karnı doğduğunda saç kesme işlemine geçilebilir. Bebek saç kesimi sırasında zorluk çıkarırsa eğer onun sevdiği eşyalardan ya da oyuncaklardan yardım alınabilir. Saç kesim sırasında saç parçaları bebeğin boynuna ve sırtına girer. Bu durum onu kaşındırır ve huzursuz olmasını sağlar. Huzursuzlanan bebek hem hareket etmeye başlayacaktır hem de ağlar.
Bebeklerde saç kesimi faydaları bakıldığı zaman bebeğin saçından rahatsızlık duygusundan kurtulmasıdır. Bebeğin saçları gözü önüne geldikçe ya da ensesini kaşındırdıkça saçını tutup çekmek isteyecektir. Sürekli saçını çekmek isteyen bebeğin bir süre sonra kafa derisinde yaralar çıkabilir. Aynı zamanda bebek bunu alışkanlık haline getire bilir. Büyüdüğü zaman da saçlarını sürekli çekmek isteyecektir. Bu da ilerleyen zamanlarda saç dökülmesi sorunlarına yol açar. Saç kesiminden sonra bebeğin gözlerine saç gelmeyecektir. Yaz aylarında saçların uzun olması bebeğin sürekli terlemesine yol açabilir. Bu durumda bebek hastalanabilir.
Bunlar ilgini çekebilir?
Bebek saç kesimi nasıl yapılmalıdır konusunda güvenilir ve bebek saç kesiminde işini bilen birinden yardım almak önemli olabilir. Bebekler saçlarını kesmek için özel makaslar kullanılmalıdır. Bu özel makaslar hem bebeğin saç yapısına hem de bebeğe değdiği zaman zarar vermesini önleyecektir. Bebeğin saçı kesilirken hassas olunması çok önemlidir. Aynı zamanda bunu güzel ve eğlenceli bir işlemmiş gibi yapmak gerekir. Bebeğin saçları kesilirken ilk olarak ense ve kafa tepesi kesilmelidir. Bebek değişimin farkına kesim sırasında varamayacaktır. En sonda ise ön kısımlar kesilmelidir. Bebekte saç kesim işlemi tamamen bittikten sonra tenine yapışık bir saç kılı kalmaması adına iyi bir duş aldırılmalıdır.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.