Bebeklerin Ten Rengi Ne Zaman Belli Olur?

Anne adayları hamile olduklarını öğrendikleri ilk günden itibaren bebeklerini sağlıklı bir şekilde kucaklarına almanın hayali kurarlar. Ortalama 40 haftalık süreçte bebeğin cinsiyeti, ten ve göz rengi en çok merak edilen konular arasında yer alır.

Bebeğini kucağına alan ebeveynler ise mutluluk hissine ek olarak korku, endişe, kaygı ve huzur gibi pek çok duyguyu bir arada yaşar. Bebeğin kime benzediğiyse taraflar arasında tatlı tartışmalara sebebiyet verir. Bebekler, dünyaya gözlerini açtıkları ilk günlerde biraz farklı görünebilir. Bu son derece doğaldır.

Bebeklerde Ten Rengi Değişimi

Bebekler doğdukları ilk saatler ve günlerde kırmızı hatta mora yakın bir tene sahiptir. Gözlerin rengi henüz belli olmaz. Anne ve babanın endişelerinin azalması için yapılan rutin test sonuçlarının yakından takip edilmesi gerekir.

  • Şişlik, yenidoğan bebeklerde en sık rastlanan durumlar arasında ilk sırada yer alır.
  • Özellikle normal doğumla dünyaya gelen bebeklerde kafa yapısında değişiklik olması doğaldır.

İlk iki haftalık süreçte bebeklerin kafa yapısı normal şeklini alacaktır. Yenidoğan bebeğin derisi çok incedir. Tene yakın kan damarları vücudun genelinde pembe ve kırmızıya yakın bir rengin belirgin olmasına neden olur.

  • Kan dolaşımı düzene girmeyen yenidoğan bebeklerde mavi ve mora yakın ten rengi oluşabilir.

Bebekler günlük rutinlerine alıştıklarında gelişime eşlik eden değişimle farklı bir görünüm kazanırlar.

Bebek Teni Ne Zaman Belli Olur?

Bebek büyütmek sabır işidir. Ortalama 2.800-3.500 kilogram ağırlıkta doğan bebekler ilk altı aylık süreçte çok hızlı büyür ve gelişir. Yenidoğan bebeklerde;

  • El ve ayaklarda şişlik
  • El ve ayaklarda soğukluk
  • Bıngıldak, baş ve cilt rengi değişikliği çok sık görülür.

Hamilelikleri boyunca bembeyaz bir tene sahip bebekleri olacağını hayal eden anne adayları doğumdan sonra yavrularını kucaklarına aldıkları zaman hayal kırıklığı yaşayabilirler. Doğumdan kısa süre sonra düzelen ten rengine ek olarak özellikle kalça ve sırt bölgesine yayılan “mongol lekeleri” adı verilen gri alanlar da bir yıl içinde kendiliğinden kaybolur. Bebek teni ne zaman belli olur sorusuna net bir cevap vermek mümkün olmamakla birlikte ilk bir yıl içinde denebilir.

Yeni Doğan Bebeğin Ten Rengi Nasıl Anlaşılır?

Yenidoğan bebeğin cilt, saç ve göz rengi zaman içinde değişir. Sarışına benzeyen bebeklerde renk koyulaşabilirken, çok esmer bebeklerin de kumrala döndüğü söylenebilir. Bebeğin cildinde farklı büyüklüklerde doğum lekesi görülebilir. Bebek ağladığında ya da ıkındığında daha belirgin hale gelen lekeler tedavi gerektirmeden kendiliğinden düzelir.

Bebek Ten Rengini Kimden Alır?

Yapılan bilimsel araştırmalar bebek ten renginin hem anneden hem de babadan alınan melanin miktarıyla belirlendiğini ortaya koymuştur. Cildi UV ışınlarına karşı korumakla görevli olan melanin miktarı ten rengini belirler. Anne ve babadan alınan genetik özellikler arasında;

  • Cinsiyet
  • Boy geni
  • Zekâ geni
  • Saç rengi
  • Göz rengi ve
  • Ten rengi sayılabilir.

Ten rengi değişikliği gibi saç rengi ve miktarındaki değişim de doğal kabul edilir. Bebekler saçsız veya tamamen saçlı olarak doğabilir. Saçsız doğan bebeklerde saçlar kısa süre içinde çıkmaya başlarken, saçlı doğan bebeklerin de saçlarında dökülme görülür.

Yenidoğan Bebeklerde Cilt Yapısı ve Ten Rengi Arasındaki İlişki

Dış etkilere aşırı hassas, ince ve saydam bir yapıya sahip bebek cildi, yumuşak tüylerle kaplıdır. Kuru bir ten kısa süre içinde pul pul dökülürken, soyulan deri kendini hızla yeniler. Derinin çatlaması ve kanaması halinde bölgeye nemlendirici krem sürmek iyileşme hızını artırır.

Doğumdan sonraki ilk günlerde yaşanan soyulma cilt renginin değişmesine neden olur. Soyulmalar en çok el ve avuç içi bölgede yaygındır. Saç ve ten rengi değişikliği gibi göz rengi değişikliği de ilk altı aylı süreçte yerine oturur.

Demir Eksikliği ve Bebeklerde Cilt Rengi Değişikliği

Demir eksikliği ülkemizde özellikle 0-6 yaş aralığındaki bebek ve çocukları etkiler. Demir eksikliği olan çocukların ten renginin soluk olduğu unutulmamalıdır. Soluk ten rengine eşlik eden el ve ayak soğukluğu akıllara demir eksikliğini getirmelidir.

Demirden zengin gıdalar arasında; et, yumurta, fasulye, baklagiller, balık, mevsim sebze ve meyveleri sayılabilir.

Yine bebeklerde sarılık ten rengi değişikliğiyle tespit edilebilen bir hastalıktır. Yenidoğan sarılığının teşhisinde anne, baba veya bakım verenin dikkati büyük önem taşır. Gerekli tedbirlerin alınmasıyla birlikte yenidoğan sarılığı kendiliğinden geçer.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.