Categories: Güzellik

Bıttım Sabunu Nedir? Faydaları Nelerdir?

Bıttım sabunu sadece ülkemizin Siirt ilinin dağlık bölgelerinden çıkan Bıttım meyvesinden yapılır. Bıttım meyvesi aynı zamanda bölgede Menengiç olarak da bilinir. Yabani bir fıstık türü olan Bıttım meyvesinde aşı dahi olmadığı için tamamen organik olarak yetiştirilmek zorundadır. Zira Bıttım meyvesinin ağacına aşı yapıldığı zaman ürün farklı şekilde alınır.

Menengiçler normal mevsim şartlarında Eylül ayında ağaçlardan toplanarak güzelce temizlenir ve bölge halkı tarafından özenle güneşte kurumaya bırakılırlar. Bıttım meyvesinden sabun üretimi ise yeni bulunmuş bir olay değildir, tam aksine yüzyıllardır bölge halkı tarafından özellikle saç temizliği amacı ile uygulanan bir yöntemdir. %100 organik olarak üretilen bu sabunların özellikle yağlı saçlar üzerindeki etkisi kimyagerler tarafından onaylanmıştır.

Bıttım Sabunu Nedir?

Tarihinin Sümerlilere kadar gittiği bilinen bıttım sabunu, bilinen en eski doğal sabunlardan bir tanesidir. Anadolumuzun bize verdiği binlerce faydalı nimetten sadece bir tanesidir. Bıttım sabunun hammaddesi olan menengiç sert bir antep fıstığına benzer, aynı zamanda bölge halkı tarafından çerez niyeti ile de tüketilen lezzetli bir kuru yemiştir. Sağlık açısından bir çok faydası bulunsa da, bıttım sabununun temel üretim amacı temizliktir. Vücut ve saç temizliğini sağlarken aynı zamanda deriyi güçlendirerek saçlarda canlılık sağlar.

Büyük şampuan markaları bıttım sabununun ülke hatta dünya çapında yayılmasının önüne engeller koymaktadır. Çünkü modern çağın en büyük sorunlarından bir tanesi olan saç dökülmesinin en büyük çözümlerinden birisi, Siirt’in bu mucizevi bitkisinin içinde yer alır. Saç dökülmelerinin başlıca sebebi saç kıllarının, deriden yeterli beslenememesi sonucu köküyle beraber kendini bırakmasıdır. Halbuki düzenli olarak bıttım sabunu kullanan kişinin saç kökleri rahat beslenir ve hiçbir katkı maddesi kullanılmadan saç sağlığının sürekliliği sağlanmış olur. Bıttım sabunu kimyasal içermediği gibi diğer şampuan markalarına göre de çok uygun fiyatlara yerel üreticiler tarafından satılır.

Doğal bıttım yağı elde edildikten sonra sadece sabun çözeltisi katılarak saatler süren bir kaynama işlemi başlatılır. Bu işlem 15 saat kadar sürebilir, sonrasında ise kaplarına dökülerek 3-4 gün süreyle açık havada bekletilir. İşte bu kadar, tamamen doğal yollarla üretilen ve şifa dolu bıttım sabunları tüketicinin kullanımına hazır duruma gelmiştir.

Hakiki Bıttım Sabunu Nasıl Anlaşılır?

Bıttım sabununun hakiki olup olmadığını bir uzman rahatlıkla anlayabilir fakat son tüketicinin bunu anlaması oldukça zordur. Bu sebeple sizlere bir kaç püf nokta vermeye çalışacağız.

Satın almadan önce renginden kontrol edebilirsiniz. Bıttım sabunları koyu sarıdan koyu yeşile kaçan bir renkte olurlar. Ayrıca daha önce bıttım yağını koklamışsanız ve koku hafızanız iyiyse sabunu koklayarak da anlayabilirsiniz. Kimi üreticiler başka yağlardan üretilen sabunları da bıttım sabunu diyerek satmaktadırlar, koku testi bunun önüne geçmenizi sağlayacaktır.

Satın aldıktan sonra ise eğer sabun belli bir süre sonra küçülüyorsa, o gerçek bıttım sabunudur. Bıttım sabununun içerisindeki su, içindeki yağ sebebiyle bir süre sonra sabunu terk edecektir.

Bıttım Sabununun Cilde Faydaları

  • Egzama, mantar, sivilce gibi iltihap ve mikrop kaynaklı cilt hastalıklarına iyi gelir.
  • Kafa derisinde bakteri oluşumuna karşı kullanılır.
  • Deri kaşıntılarının tamamına iyi gelir.
  • Kepek oluşumunu önler.
  • Bünyedeki gerginliği önler, derinizi rahatlatır ve bu sayede stresi azaltır.
  • Varis tedavisinde kullanılır.
  • Rutin banyolarınızda kullanmanız, deri gözeneklerini açar.
  • Ayak mantarlarının oluşmasını engeller, oluşan mantarları tedavi eder.
  • Siyah noktaları yok eder.

Bıttım Sabununun Saça Faydaları

Doğal bıttım sabununun faydalarını sıralamadan önce nasıl kullanıldığına bir göz atalım. Öncelikle saçınızı bol su ile iyice ıslatın, sabunu yumuşak bir şekilde ıslak saçlarınıza sürüp iyice köpürtün. Saç diplerinize parmak uçlarınızla hafif sert şekilde masaj yapın, sabun saçınızda 3 dakika kaldıktan sonra ise yine bol su ile kurulayın. Aynı yöntemle tüm vücudunuz için de güvenle bıttım sabununu kullanabilirsiniz.

Sabunu kullandıktan sonra hiçbir şekilde diğer şampuan ve sabunları kullanmayınız. Bıttım sabunu düzenli kullanımda tüm temizlik ve cilt bakımı ihtiyaçlarınız için yeterli olacaktır.

Saça faydaları ise şunlardır;

  • Saç dökülmesini engeller, çok yeni dökülen saçları da besleyerek geri getirir.
  • Saçlardaki beyazlamayı geciktirir.
  • Kırılan saçlar için birebirdir.
  • Kuru saçları da yağlı saçları da normal hale getirir, saçlarınız yumuşacık olur.
  • Çok kişinin muzdarip olduğu saç dipleri kaşıntısını da yok eder.
  • Yaz aylarında çok dökülen saçları besler, dökülmeyi önler

Bıttım Sabunu Nereden Alınır?

Özel sabuncularda ve belli başlı internet sitelerinden bıttım sabunu almak mümkündür, en doğru satıcılar için ise bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Dikkat edilmesi gereken husus ise bıttım sabunu altında çok farklı sabunları satan satıcıların maalesef piyasada olmasıdır. Bıttım yağı oldukça maliyetli ve üretimi zor bir ürün olduğu için diğer yağlarla üretilen sabunlar hilekar esnaflar tarafından piyasaya sürülmektedir. Gerçek bıttım sabununun nasıl anlaşılacağını yazımızın giriş bölümlerinde anlatmıştım, kandırılmamak adına oralardan faydalanabilirsiniz.

Hakiki olmayan bıttım sabunları renginden, kokusundan anlaşılacağı gibi kullanım sonrasında fayda göstermez ise de anlaşılabilir. Örneğin saç diplerinizdeki kaşıntı bıttım sabunu kullandıktan sonra geçmiyorsa ya çok ciddi bir cilt rahatsızlığınız vardır acilen doktora gözükmeniz gerekir ya da aldığınız sabun bıttım sabunu değildir. Bıttım yağının üretimi maliyetli olduğu için bu yağ kullanılmadan üretilmiş sabunların satış fiyatları daha düşük olur, bu da gerçek bıttım sabununu tespit etmekte işe yarar bir yöntemdir.

Bıttım Sabunu Fiyatı

Piyasaya baktığınız zaman kilosu 10 liraya da 100 liraya da bıttım sabunu bulabilirsiniz. Maalesef sahte üreticilerin oluşturduğu kafa karışıklılığının biz de farkındayız. Buradan net bir fiyat söylemek zor fakat orijinal bir bıttım sabununun kilosu en kötü 50 lira civarında olacaktır. Bu fiyatın değişmesi ise sabunu hangi lokasyondan aldığınız, üreticinin büyüklüğü, marka, üreticinin bıttım bitkisinden yağ çıkarma tekniğine göre değişen maliyetleri ve bir takım dış etkenlere göre değişebilir.

Yine Siirt bölgesinde yaşanacak ani hava değişmleri veya don gibi olaylarda bazı sezonlarda bıttım ağaçlarının verimini düşürmekte, bu da doğal olarak fiyatlar üzerinde olumsuz bir etki yapmaktadır.

Fakat ne olursa olsun bir kilo bıttım sabununun fiyatının 10-20-30 liralara düşmesi mümkün değildir, bu kriteri de dikkate alarak alışveriş yaparsanız yanlış sabunlar ile vakit kaybetmemiş ve sağlığınızla oynamamış olursunuz.

Bıttım Sabunu Nasıl Üretilir?

Yukarıda bıttım sabununun hammaddesinin sert bir fıstık olan bıttım meyvesinden yapıldığından bahsetmiştik. Bu bitkinin ürünü olan fıstık ezilerek tamamen doğal yöntemler ile bir yağ elde edilir. İşte sabunun yapıldığı yağda bu fıstıkların ezilmesi sonucu ortaya çıkan doğal yağdır.

Yağ çıkarma işleminin öncesinde bölge haklı bıttım meyvelerini ağaçlardan özenle toplar. Bu toplananan bıttım fıstıklarının çürükleri, insan gücü ile teker teker ayrılarak geriye sadece sağlam fıstıklar bırakılır. Kalan sağlam fıstıklar ise güneşte kurutulduktan sonra zahmetli bir işlem olan değirmen çevirme ile tüm fıstıklar kırılır ve yağları çıkarılır. Değirmen işlemi ile yağların tamamını çıkarmak imkansızdır, bu sebeple kırılmış fıstıklar belli bir ısıda kurutulur ve yağını tamamen bırakması beklenir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

9 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.