Çocuklarda Dudak Morarması Neden Olur?

Çocuklarda ve erişkinlerde dudak morarması, tırnak, parmak uçları gibi bölgelerde deri kalınlığı az olduğu için bu bölgelerde ortaya çıkan değişiklikler bazı hastalıklarda belirteç olarak kullanılabilir. Özellikle damarsal hastalıklarda, kan oksijen değerlerinin düşmesinde ya da bazı kalp hastalıklarında bu bölgelerde morarma görülebilir. Bu nedenle çocuklarda dudak morarması dikkat edilmesi gereken ve bazen ciddi olabilecek hastalıkları gösterebilmesi açısından önemli olan bir durumdur.

Çocuklarda Dudak Morarması Neden Olur?

Önceden de belirtildiği gibi dudak morarması çeşitli damar hastalıklarında, kalp ve kapak hastalıklarında ve kan oksijen düzeyinin düştüğü durumlarda ortaya çıkabilmektedir.

Dudak morarması, dudaklarda kızarıklık ve şişme gibi belirtilerin ortaya çıkmasına neden olur. Bu durum genellikle dudakların zarar görmesine veya bir enfeksiyona bağlı olabilir. Aşağıdaki nedenler dudak morarmasının olabilecek sebeplerinden bazılarıdır:

  1. Düşme veya yaralanma: Çocuklar sık sık düşebilir ve dudaklarına zarar verebilirler. Bu, dudakların morarmasına neden olabilir.
  2. Allerjik reaksiyon: Bazı çocuklar bazı maddelere veya ürünlere karşı allerjik reaksiyon gösterebilirler. Bu reaksiyonlar dudaklarda kızarıklık ve şişmeye neden olabilir.
  3. Enfeksiyon: Dudaklarda yaralar olması veya sürekli yanma veya batma hissi oluşması, bir enfeksiyonun belirtisi olabilir. Enfeksiyonlar dudaklarda morarma, şişme ve ağrı gibi belirtilere neden olabilir.
  4. Vitamin eksikliği: Vitamin eksikliği, özellikle C vitamini eksikliği, dudaklarda morarma ve kızarıklık gibi belirtilere neden olabilir.
  5. Kalp Hastalıkları: Çocuklardaki kalp hastalıkları çoğunlukla belirti ve bulgu vermezler ve çoğunlukla kendiliğinden geçerler. Fakat bazı kalp hastalıklarının ilk bulgusu dudakta morarmadır. Bunlardan biri olan ‘Fallot tetralojisi – Fallot dörtlemesi‘ dudaklarda morarma ile kendini belli eder. Bu hastalıkta akciğer atardamarı kapağında darlık, kalbin sağ ve sol tarafı arasında açıklık bulunması, kalp sağ tarafındaki kaslarda büyüme, ana atardamar olan ‘aort’ atardamarının sol değil sağ kalbe açılması bulunur. Bebeklikte ortaya çıkabileceği gibi çocuklarda da yaş ilerledikçe egzersiz sırasında morarma ile de ortaya çıkabilir.
  6. Akciğer Hastalıkları: Çocuklarda Dudak morarması asıl olarak kan oksijen seviyelerinin düşmesi nedeniyle olur. Bu nedenle kan oksijen düzeylerinin düşmesine neden olan herhangi bir durum dudaklarda morarmaya neden olabilir. Bunlardan en önemlisi çocuklardaki akciğer enfeksiyonlarıdır. Çocuklarda akciğer enfeksiyonları genellikle üst solunum yolu enfeksiyonlarına bağlı olmaktadır. Nefes darlığı, hırıltılı nefes alma, morarma, uykuya meyil, öksürük ve balgam akciğer enfeksiyonunun belirtileridir.

    Ayrıca yemek, emzirme ya da kusma sonrasında çocukta ani gelişen nefes darlığı, gürültülü nefes alma, dudaklarda morarma akciğere mide içeriğinin veya yemek artığının kaçtığının belirtisi olabilir. Böyle durumlarda çocuk hemen bir doktora ulaştırılmalıdır. Çocuğun ağzına yabancı cisim (oyuncak, takı eşyası vb..) soktuğu ve sonrasında dudaklarda morarma, öksürük, nefes darlığı, sesli-hırıltılı nefes alma görülmüşse akciğerlere yabancı cisim kaçmış olabilir. Bu durumda da çocuk acilen bir doktora ulaştırılmalıdır ya da 112 acil çağrı merkezi aranarak durum hemen bildirilmelidir.
  7. Nöbet Geçirme: Çocuklarda nöbet geçirme sırasında da dudaklarda morarma meydana gelebilir. Çocuğun tüm vücudunda kasılma ve titreme olması, bilinç kaybı olması ile kendini gösteren nöbetler sırasında bazen dudaklarda morarma olabilir.
Ayrıca bknz: Bebeklerde Dudak Morarması Nasıl Geçer?

Çocuklarda Dudak Morarması Normal Mi?

Dudak morarması her zaman önemsenmesi gereken bir belirtidir. Çeşitli hastalıklarda görülebilse de bazı durumlarda normal bir durum olarak karşımıza çıkar. Yeni doğanlarda, soğuk ortamda doğumdan sonra bir kaç gün devam edebilen dudak morarması görülebilir. Bu, soğukla karşılaşan damarların büzüşmesine bağlı olmaktadır ve normal bir durumdur. Bir kaç gün içerisinde kendiliğinden geçer. Ayrıca çocuklarda şiddetli öksürükten sonra da kendiliğinden düzelebilen dudak morarması görülebilir. Bunlar dışında katılma nöbetleri sırasında da dudaklarda morarma meydana gelebilir.

Çocuklarda Dudak Morarması için Ne zaman Doktora Başvurulur?

Eğer çocuğunuzun dudakları sık sık morarıyorsa veya dudaklarında sürekli yaralar oluşuyorsa, bir doktora görünmesi önerilir. Doktor çocuğunuzun durumunu değerlendirerek doğru tedavi yöntemini belirleyecektir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.