Disleksili Çocuklar Harfleri Nasıl Görür?

Disleksi, doğuştan gelen bir çeşit öğrenme bozukluğudur. Erken yaşlarda ortaya çıkar ancak çocukların okula başlamasıyla birlikte okuma ve yazma güçlüğü çekmesiyle anlaşılır. ” Özel öğrenme güçlüğü” şeklinde de adlandırılabilir.

Disleksi hastaları harfleri kendi zihinlerinde canlandırdıkları simgesel ifadeler şeklinde görürler. Hayal güçlerine göre onları adlandırır ve öyle görürler. Bazı psikologlar ve bu hastalığı geçirmiş insanlar disleksi hastalarının harfleri eksik veya hatalı yazılmış şekilde gördüklerini söylerler.

Disleksinin Belirtileri Nelerdir?

Okuma bozukluğu en bilinen belirtilerdendir. Okurken çok yavaş okunulur. Bireysel harflere onlara karşılık gelen sesleri ilişkilendirmekte güçlük çekerler. Bu durumda hem hata oranı yükselir hem de okuma yavaşlar.

Bir diğer belirti olarak da yazma bozukluğunu ekleyebiliriz. Yazım bozukluğu olan hastalar genellikle 20 test kelimesinin yalnızca %5’ini doğru yazar.

Disleksinin Nedenleri Nelerdir?

Disleksi hastası olan insanlar diğer disleksi hastası olmayan insanlara göre beynini daha farklı biçimde kullanır. İşte bu yüzden disleksi hastalarının eylemlerini gerçekleştirirken zorlandığı görülmüştür.

Nedenlerini sıralayacak olursak; bellek bozuklukları, algısal nedenler, yapısal farklılıklar, nörolojik nedenler, görsel ve işitsel algılama zorlukları, dilsel nedenler, genetik ve kalıtımsal nedenler ve beyin hasarı.

Disleksi Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Bu hastalığın tedavisinde en büyük görevi ebeveynler ve öğretmenler üstleniyor. Tedavide öncelikle anneler ve babalar bilinçlendirilmeli. Daha sonra disleksininin şiddetine, psikolojik bulgulara ve diğer bozukluklara göre tedavinin şekli belirlenir. Ardından belirlenen bozukluğa göre düzenli okuma veya imla dersleri verilir. Hastalık, durumuna göre gerekirse ilaçlı ya da ilaçsız bir şekilde tedavi edilebilir. Ancak ilaçlı tedaviye pek de ihtiyaç olmamalıdır. Bu tedaviler dışında evde disleksi hastası olan bireylere öğrenmeyi eğlenceli hale getirebilirsiniz. Çeşitli aktiviteler ile onu daha aktif hale getirip dış dünya ile olan bağını güçlendirebilirsiniz. Bu hastaları başkalarıyla kıyaslamayın çünkü her biri farklı belirtilere ve özelliklere sahiptir. Ve en önemlisi ona sevginizi verin. Sevginin karşılıksız ve iyi bir şey olduğunu öğretin.

Disgrafi Nedir?

Yazma güçlüğü çeken disleksi hastalarını ifade etmek için kullanılan tıbbi bir terimdir. Disgrafi, uzun zaman fark edilemeyebilir. Fakat fark edilince tedavisi disleksi tedavisiyle eş değerdir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.