Hamilelik döneminde kadında oldukça farklı değişiklikler gözlemlenmektedir. Özellikle hamilelik döneminde vücutta oluşan farklılıklar sonucunda anne adayında daha önce gözlemlenmeyen birtakım hastalıklar oluşabilmektedir. Bu hastalıklardan biride doğum sonrasında gözlemlenen basur sorunudur. Doğum sonrasında neden basur olur sorusu bu kadar sık rastlanan bir hastalık için oldukça normal bir sorudur.
Hamileliğin son aylarında da %25 oranında basur sorunu ile karşılaşılmaktadır. Fakat asıl basur sorunu özellikle normal doğum yapan kadınlarda ortaya çıkmaktadır. Normal doğrum yapan kadınların %75’inde basur sorunu ile karşılaşılmaktadır. Doğumla ortaya çıkan hemoroidler genellikle pıhtı birikmesiyle oluşan dış hemoroid olarak adlandıran hemoroidlerdir. Doğum eylemi sırasında kan basıncının o bölgede toplanmasıyla ve ıkınmayla şişen damarda genişlemeye ve şişme görülür. Bu durumda basur sorununa neden olur.
İçindekiler?
Doğum Sonrası Basurdan Korunmak İçin Neler Yapılabilir?
Doğumdan kaynaklı basur sorunu genellikle doğumdan sonra kendiliğinden iyileşmektedir. Doğum sonrası görülen basur sorunu doğumdan sonra vücudun kendini toplamasıyla birlikte kendiliğinden geçmektedir. Fakat özellikle yaşı ilerlemiş anne adayları doğumdan sonra basur sorunun geçmemesi durumunda mutlaka doktora gitmelidir. Doğum sonrası basur nedenleri arasında özellikle normal doğumda ıkınma gelmektedir. Doğumdan sonra kan basıncının düzelmesi ve damarların kendini iyileştirmesiyle doğum sonrası oluşan basur sorununun geçtiği gözlemlenmektedir. Genellikle doğum sonrası oluşan basur sorunu doğumdan sonra ilk üç içinde geçtiği bilinmektedir. Fakat bazı durumlarda uzun vadede sorun yaratabilmektedir. Bu durumda mutlaka doktora danışmakta fayda vardır.
Doğum Sonrası Basur Kimlerde Daha Çok Görülür?
Özellikle normal doğum yapan kadınlarda daha sık rastlanan basur hastalığı doğum yapan kadının yaşına, tıbbi geçmesine ve bebeğin doğum ağırlığına göre değişiklik göstermektedir. Doğum sonrasında basur oluşması kadının yaşına ve tıbbi geçişine göre değişiklik gösterse de genellikle her üç kadından birinde gözlemlenmektedir. Fakat bu sorun daha sonrasında kendiliğinden geçmektedir. Doğum yapan kadın ileri yaşlarda ise doğum sonrası basur sorunu ile karşılaşması genç anne adaylarından daha olasıdır. Doğum süresinin uzaması da basur sorununa neden olabilmektedir özellikle basur sorunu Asya kökenli kadınlarda daha sık karşılaşılmaktadır. Dolayısıyla bu renk faktörleri arasında bulunan kadınların doğum öncesinde kadın doğum uzmanı ile görüşerek bir yol izlemesi gerekmektedir.
Doğum Sonrası Basur Tedavisi Nasıl Yapılmaktadır?
Doğum sonrası hemoroid sorunu doğum yapan her 3 kadından 1’inde rastlanmaktadır. Özellikle normal doğum yapan kadınlarda doğum süresinin uzaması ve ıkınmaya bağlı olarak oluşan hemoroidler basur sorununa neden olmaktadır. Doğum sonrası basur sorununun önlenmesi için öncelikle hamilelik döneminde anne adayı beslenmesinden haraket miktarına kadar her oranda sağlığına dikkat etmelidir. Anne adayı beslenmesine probiyotikleri, lifleri ve iyi yağları alarak basur sorunu oluşmadan önce bu soruna engel olabilmelidir. Eğer bitkisel çözümler ile hemoroid sorunu engellemez ise doğumdan sonra ilk üç ay doktor kontrolünde geçmesi beklenebilir. Annenin yaşına, tıbbi geçmişine göre basur sorunun iyileşme süresi değişmektedir. Eğer basur sorununda iyileşme gözlemlenmez ise hemoroid tedavisi uygulanabilir. Doktorlar hamilelikte ve doğumdan sonra uzun bir süre zorunda kalmadıkça hemoroid tedavisini önermemektedir. Bu yüzden hemoroid oluşumundan önce engellemek gerekmektedir.
Bunlar ilgini çekebilir?
Hamilelikte Basur Neden Olur? Nasıl Geçer?
Basur (Hemoroid) Nedir? Tedavisi Nedir?
Basur Sorunu Bitkisel Olarak Önlenebilir mi?
Basur özellikle doğumdan sonra ortaya çıktıysa ve anne adayının yaşı genç ise tıbbi geçmişinde veya ailesinde basur problemi yok ise basur sorununu bitkisel yöntemler ile önlemek mümkündür. Doğum sonrası basur tedavisi öncelikle basur olmasına engellemekle başlamaktadır. Yüksek lif içeren besinler tüketmek basur sorununu engelleyecektir. Çiğ sebze ve meyvelerde baklagillerde oldukça fazla bulunan yüksek lif ile sindirim sorunlarının üstesinden gelinmesi mümkündür. Turunçgiller, sızma zeytinyağı ve hindistancevizi yağı ile fitokimyasallar alarak basur sorununun önüne geçilmesi mümkündür. Su tüketimi özellikle sindirim sorunlarında en etkili yöntemdir.
Aynı şekilde basur sorunu içinde oldukça fazla oranda su tüketilmelidir. Doğumdan sonra mutlaka kısa yürüyüş yapılması, yoga ya da pilates gibi hafif sporların yapılması basur sorununun görülmesine engel olacaktır. Yoğurt, ayran, kefir gibi probiyotik içeren besinler sindirim sisteminin çalışmasına özellikle katkı sağlar ve hemoroid oluşmasını engeller. Bağırsakların çalışmasını sağlayan baharatlar hemoroid oluşumunu desteklemektedir. Bu yüzden baharatlı yemeklere bir süre ara vermekte fayda vardır. Tuvalete uzun zaman geçirmek ve ıkınarak tuvalet yapmak basur oluşmasına neden olmaktadır.
Bu yüzden ıkınarak tuvalet yapmaktan kaçınılmasında fayda vardır. Hemoroid oluşumunu destekleyen ıkınma eylemi doğum yaparken de kullanıldığı için doğum sonrası basur sorununa oldukça sık rastlanmaktadır. Bu yöntemler kesin sonuç verecek yöntemler değildir. Bitkisel yöntemler ile sadece sorunu önlemek mümkündür. Sorun başladıktan sonra sorunun çözümü için mutlaka doktor tavsiyesi alınmalıdır. Doğum sonrasında basuru geçirmek için mutlaka doktor kontrolüne gidilmelidir.