Categories: Anne

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma son dönemler anne adaylarının en çok araştırdığı ve merak ettiği konular arasında yer almaktadır.

Gebelik sürecinde, doğum öncesinde ve doğum sonrasında anne adaylarının sağlıkları üzerinde ne kadar temkinli bir şekilde hareket ettiğini bilmekteyiz. Anne adaylarının en fazla merak ettiği konuların başında gelen doğum sonrası kaşıntı ve kabarma gelmekte olup birçok kişi tarafından bu konu araştırılmaktadır. Özellikle son dönemlerde bu kaşıntı ve kabarmaların anneleri oldukça çok rahatsız ettiğini, anne adaylarını ise kaygılandırdığını görebilmekteyiz. Sizlerde doğum sonrasında kaşıntı ve kabarmalar hakkında araştırmada bulunuyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma hakkında bilgi vermeye çalışacağız.

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma başlaması pek çok kişinin başına gelen çok normal bir durum olmaktadır. Hamilelik sırasında çok fazla fizyolojik değişiklik ile karşı karşıya kalan anne vücudu, gebeliğin belirli zamanlarında ve doğum sonrasında ufak kaşıntılar ile reaksiyon göstermektedir. Doğum sonrası kaşıntı ve kabarmaların normal düzeyden daha fazla olması durumunda bir uzmandan yardım alınması gerekmektedir. Bu husus sizlerin hem yaşamış olduğu kaşıntı ve kabarmaların giderilmesine hem de daha sağlıklı bir şekilde yaşamınızı sürdürmenize olanak sağlayacaktır. Peki, doğum sonrasında oluşan kaşıntı ve kabarma hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelini hep birlikte bakalım.

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma Neden Oluşur?

Genel olarak annelerin uyumasına ya da oturmasına bile izin vermeyecek kadar rahatsız oluşturan doğum sonrası kaşıntılar ve kabarmalar belli bir süre içinde kendiliğinden yok olmaktadır. Safra nedeni ile kaşıntı olmasının yanı sıra lohusalıkta alerjik kaşıntılar da görülebilir. Bu kaşıntı ve kabarmalar hem anne için hem de bebek için büyük sorun teşkil etmeyen kaşıntılar olmaktadır. Bu kaşıntılar dayanılmaz bir durum aldığında farklı problemlerin habercisi olabilmektedir.

Doğum sonrası kaşıntı ve kabarma oluşmasının nedenleri içinde ilk olarak karaciğerde yer alan safra tuzlarının hamlelik boyunca normal seyrinden uzaklaşması ve derinin altında birikmesidir. Özellikle hamileliğin son 4 ayında başlamakta olan bu kaşıntı ve kabarmalar genel olarak doğum sonrasında geçmektedir. Fakat bazı durumlarda doğumdan sonrada hafif kaşınmalar devam etmektedir. Çok normal bir durum olan bu tepkimeler basit tedbirlerin alınması ile ortadan kaybolmaktadır. Gebeliğe bağlı olarak karaciğerde yer alan safra akışında yavaşlama başlamaktadır. Karaciğerden derinin altına kadar ilerleyerek deri altında birikir. Bu duruma hamilelik kolastazı denilmektedir.

Kaşıntı Oluşumu Nedenleri?

Hamilelik sırasında ve sonrasında meydana gelen kaşıntı ile kabarmalar bazen çok daha rahatsız edici olabilmektedir. Bu sorunların neden olduğu bazı sebepler bulunmaktadır. Bunlar;

  • Hormonal Değişiklikler
  • Progesteron ve Östrojen Hormonunun Artışı
  • Hamilelik Sırasında Ortaya Çıkan Egzama ya da Sedef Gibi Cilt Hastalıkları
  • Hamileliğe Dayalı Deri Çatlakları
  • Gebelik Ürtikeri
  • Viral Hepatitler
  • Besin Alerjileri
  • İlaç Kullanımı

Yukarıda yazılan nedenlerden dolayı doğum öncesi ve sonrası kaşıntılar ya da kabarmalar meydana gelmektedir. Doğum sonrası kaşıntı ve kabarma nedenleri bilmek daha kolay iyileşme yöntemi seçiminde yardımcı olmaktadır.

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma Nasıl Geçer?

Doğum sonrası başlayan kaşıntı ve kabarmaların ortadan kalkması için oldukça basit olan bazı yöntemlerin uygulanması gerekmektedir. Hamilelik sonrası normal bir durum olarak değerlendirilen bu sorunların azalması ve geçmesi için bir takım izlenmesi gereken yollar bulunmaktadır. Bunlar;

  • Kıyafet seçimine dikkat edilmesi gerekir. Kaşıntıyı arttıran yünlü ve sentetik kumaşlar yerine yüzde yüz pamuk ya da keten gibi doğal sağlıklı kumaşlardan yapılmış kıyafetler seçilmelidir. Ayrıca dar kıyafetlerden uzak durulması gerekir.
  • Doğum sonrası annenin bulunduğu ortam her zaman serin kalmalıdır.
  • Duş sonrası kaşıntıyı azaltıcı etkisi bulunan nemlendirici ve kremlerin kullanılması gerekir.
  • Sık sık ılık duş alınmalı ve bu sayede deride rahatlama oluşturulmalıdır.
  • Bu uygulamalara karşın azalmayan kaşıntılar sonrasında bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Şiddetli Kaşıntılar Nasıl Geçer?

Doğum sonrasında anne adaylarının yaşamış oldukları kaşıntıları gidermesinin birkaç yolu bulunmaktadır. Genellikle uygulanan ve tavsiye niteliğinde olan bu önerilerin sizlerinde şiddetli kaşıntınızın önüne geçeceğiniz düşünmekteyiz. Doğum sonrası şiddetli kaşıntılar nasıl geçer sorusuna en doğru cevaplar;

  • Soğuk ıslak bez ya da buz kalıbı ile kaşınan bölgeye kompres yapmak,
  • Duş sonrası buzdolabında bekletilen parfüm içermeyen yukaf özlü losyon ve kremi bütün vücuda yoğun olarak uygulamak,
  • AloeVera birçok ciltte görülen sorunlar için yatıştırıcı özelliği bulunduğundan dolayı bitki yaprağının özünü uygulamak.

Yukarıda belirtmiş olduklarımız bir tavsiye niteliğindedir. Daha iyi sağlıklı bir sonuç elde etmek ve doğum sonrasındaki kaşıntı ve kabarmalarınızdan kurtulmak istiyorsanız, muhakkak uzman bir doktor tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir.

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma

Doğum Sonrası Kaşıntı ve Kabarma konusu ile ilgili olarak edinmeniz gereken bilgileri başlıklar halinde kısa ve öz bir şekilde sizlere iletmeye çalıştık. Günümüzde pek çok kişi bu kaşıntı ve kabarmaları gidermek adına geleneksel olarak adlandırılan fakat bizlerin sağlıksız olduğunu düşündüğümüz yöntemlere başvurmaktadır. Bunun önüne geçerek kaşıntı ve kabarmaları doktor muayenesinden geçerek giderebilirsiniz. Sizlerin bu konuda atacağı en önemli adımlardan bir tanesidir. Ayrıca sizlerinde doğum sonrasında oluşan kaşıntı ve kabarmalar ile ilgili bir düşünceniz var ise, bunu yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

9 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.