Doğum Sonrası Tırnak Batması Neden Olur?

Hamilelik döneminde vücut oldukça farklı birtakım değişimler geçirir bu yüzden hamile kalmadan önce ki hali ile doğumdan sonraki vücut aynı vücut değildir. Doğumdan sonra kadınlar yeni vücutları ile tanışırlar. Hamilelikten önce, hamilelik sırasında ve doğum sonrasında olmak üzere kadının vücudu birçok farklı karaktere bürünür. Kadın vücudu özellikle hamile kaldığında kendini korumaya alarak birçok farklı huy edinebilmektedir. Daha öncesinde hiç yaşamadıkları sorunları doğumdan sonra yaşamak mümkündür. Doğumdan sonra gözlemlenen bir diğer sorun ise doğum sonrası tırnak batması olarak belirtilebilir.

Doğum Sonrası Tırnak Batması Nedenleri Nelerdir?

Hamilelik sırasında ve doğum sonrasında vücutta oluşan değişiklikler vücudun oldukça farklı yerlerinde karşımıza çıkmaktadır. Doğum sonrası tırnak batması yaşayan kişiler doğum sonrası tırnak batması neden olur sorusunu oldukça sık sormaktadırlar. Doğumdan sonra yaşanan tırnak basmasının nedeni hamilelik sırasında alınana gereksiz kilolardır.

Bebeklerin sağlıklı bir şekilde büyüyebilmeleri için elbette hamile kadınların kilo almaları gerekmektedir. Fakat bazı anne adayları bebeği bazen ederek gereksiz ve fazla beslenmektedirler. Bu durumda besinler bebeğe gıda olarak gideceğine vücuda ağırlık ve şişkinlik olarak gitmektedir. Doğumdan sonra özellikle ödem toplayan vücutta tırnak batmasının nedeni fazla ödemdir. Hamilelikle birlikte şişen ayaklarımız doğumdan sonra şişliklerin inmesiyle derinin içinde kalarak tırnak batmasına neden olur.

Doğumdan Sonra Oluşan Tırnak Batması Nasıl Tedavi Edilir?

Doğum sonrası oluşan tırnak batmasını özellikle gereksiz kilo alan hamilelerde daha sık rastlanmaktadır. Hamilelik süresince sağlıksız kilo alan anne adayları doğumla birlikte belirli miktardaki kiloyu verdiklerinde şişliğin inmesiyle oluşan tırnak batmasının tedavisi için mutlaka bir kuaförden yardım alarak tırnakların deriye batmayacak şekilde kesildiğine emin olunmalıdır. Eğer tırnak deriye batarak oldukça fazla ağrı ve sızı yapıyor ise eczaneye giderek doktorların önerileri dahilinde antibiyotikli kremler kullanmak gerekmektedir.

Gebelik sonrasında tırnak batması oldukça sık rastlanır. Tırnak batması hafife alınabilecek bir durum gibi görünse de hafife alınacak bir durum değildir. Mutlaka tırnaklar yuvarlar kesmelidir. Kendisi kesemeyen kadın kuaföre gittiğinde mutlaka tırnak batması yaşadığını ve bu yüzden de tırnaklarının yuvarlak kesilmesi gerektiğini belirtmelidir. Yuvarlak kesilen tırnak ayağa batmayacaktır. Eğer tırnak batması gerçekleşmiş ve iltihap oluşturmuş ise mutlaka doktor kontrolünde antibiyotikli kremler kullanılmalıdır. Antibiyotik haplar süte geçebilmektedir fakat antibiyotikli kremlerin süte karıştığının henüz bilimsek bir doğrulanması yoktur. Bu yüzden iltihabın kurutulması için genellikle emziren annelerde antibiyotikli kremler tercih edilir.

Doğumdan Sonra Oluşan Tırnak Batmasına Karşı Uygulanacak Doğal Çözümler Nelerdir?

Hamilelik döneminde alınan kiloların doğumdan sonra verilmesiyle tırnakların batması veya oluşan ödemlerin sonucunda tırnak batması sorunu doğum yapan kadınlar arasında sıkça yaşanabilmektedir. Doğum yapan kadınlar tırnak batması sorunu yaşamamak için mutlaka tırnaklarını yuvarlak kesmelidir. Köşeli değil yuvarlak kesilen tırnaklarda batma sorunu gözlemlenmemektedir. Doğum sonrası tırnak batmasına karşı yapılacaklar listesinin en başında tırnağı köşeli değil yuvarlak kesmek vardır. Ayağı sıkan ayakkabılar yerine daha bol daha rahat terlik veya ayağa vurmayan ayakkabılar giyilmelidir. Tırnak batması sorunu yaşanıyor ise zeytinyağı, hindistancevizi yağı gibi tırnağı yumuşatmaya yardımcı olarak yağlar ile tırnak uçlarına masaj yapılmalıdır. Yağlar tırnak uçlarını yumuşatacağından tırnak batması sorunun çözülmesine yardımcı olacaktır. Tırnak batması sorunun için uygulanacak doğum çözümlerden biri de ayak tırnaklarını deriden biraz uzun kesmektir. Uzun olan tırnaklarda bata sorunu ile karşılaşılmayacaktır. Fakat fazla uzun olan tırnaklarda da sorunlar oluşabileceğinden orta uzunlukta tırnak kesmek gerekmektedir.

Bunlar ilgini çekebilir?
Hamilelikte Ağız Kokusu Neden Olur?
Hamilelikte Yeşil Dışkı Neden Olur?
Bebeklerde Göz Torbası Neden Olur?
Hamilelikte Aşırı Kıllanma ve Tüylenme Neden Olur?

Doğum Sonrası Oluşan Tırnak Batması Nasıl Önlenir?

Doğum sonrasında oluşan tırnak batması olukça sık rastlanan sorunlardan biridir. Hamilelik döneminde alınan kiloların doğumla birlikte verilmesiyle veya hamilelikte oluşan ödemlerin doğumla birlikte atılmasıyla şiş ayakların şişkinliklerinin inmesiyle oluşan tırnak batmasını oldukça kolay bir şekilde önlemek mümkündür. Tırnak batmasını önlemek için tırnaklar derinden biraz uzun şekilde yuvarlak olarak kesilmelidir. Tırnakların köşeli değil de yuvarlak olarak kesilmesi tırnakların batmamasına neden olacaktır.

Yuvarlak kesilen tırnaklar batma yapacak köşesi bulunmadığından tırnak batması sorununa yol açamazlar. Ayakkabı seçiminde ayağı sıkacak ve vuracak ayakkabılar yerine rahat, kalıbı geniş ve bol ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayakkabı yerine sandalet veya terlik tercih edilmesi daha iyi olacaktır. Doğum sonrasında tırnak batması çözümü için oldukça iyi bir seçenek olan kuaförde tırnak kestirme seçeneği tırnağın düzgün kesilmesi bakımında oldukça güvenilir bir seçenektir. Ayak bakımı yapmak tırnak batması sorununda oldukça iyi bir alternatif çözümdür. Tırnağın yumuşak olması ve deriye batmaması için kremler veya yağlarla yumuşatılması tırnak batması sorununa oldukça iyi bir çözüm olacaktır. Ayak batması sorununda iltihap görülürse mutlaka doktor tavsiyesi üzerine antibiyotikli krem tedavisi uygulanmalıdır.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.