Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur?

Doğumdan sonra saç dökülmesine ne iyi gelir sorusu doğum yapacak ve yapmış olan anneler tarafından merak edilen konulardan bir tanesidir. Doğum sonrasında genelde hamilelikte oluşan yüksek hormon seviyelerinin birden düşmesine bağlı olarak, saç dökülmesinin görülebileceği ve bu durumun normal bir şekilde karşılanması gerektiği ifade edilmektedir. Lohusalık döneminde hamileliğin getirdiği stres, yorgunluk ve değişen hormon seviyeleri saçların dökülmesi neden olur.

Genellikle yeni doğum yapmış anneler, bu durumdan oldukça şikâyetçi olmakta ve saç dökülmesini engelleyici ilaçlar kullanmayı düşünmektedirler. Uzman bir doktora danışarak, ilaç önerisi alınabilir. Ancak çeşitli kimyasal ilaçlarla hazırlanan ve saç dökülmesinde etkili olan ilaçlar önerilmemektedir. Annelerin bu dönemde sabırlı olmaları ve bu durumun geçici bir süreç olduğunu bilmeleri gerekir.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Ne Kadar Sürer?

Doğum sonrası saç dökülmesi anneler tarafından bir sorun olarak görülmektedir. Doğumdan sonra saç dökülmesi ne kadar sürer sorusu, yeni doğum yapmış anneler tarafından sıklıkla araştırılmaktadır. Genellikle doğumdan sonraki ilk ay saç dökülmeleri başlamaktadır. Devam eden aylarda ise saç dökülme sıklığı giderek artmaya devam eder.

Bu durum 3. ayın sonunda yavaş yavaş azalmaya başlamaktadır. Saç dökülmesi göreceli bir kavramdır ve kişiden kişiye göre farklılık göstermektedir. Bazı annelerin saçlarındaki dökülmeler 3. ayın sonunda azalabilir ancak bazılarının ise 6. aya kadar sürmektedir. Doktor kontrolünde bitkisel şampuanlar kullanılarak, bu durumun önüne geçilebilmektedir. Bitkisel olan saç bakım ürünleri de, saç dökülmesini kısa sürede önleyebilir.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Neden Olur?

Doğum sonrası saç dökülmesinin en önemli nedenleri arasında östrojen hormonunun değişkenlik göstermesi yer almaktadır. Hamilelikte kadınların östrojen hormonunun yükselmesi ve doğumdan sonra hızla düşmeye başlaması, saç dökülmesini tetikleyen etkenler arasında bulunur. Bu süreçte hormonlara bağlı olarak saç uzaması görülmektedir.

Hatta bazı kadınlarda kalın ve gür saçlar kendini gösterir. Doğumdan sonra saç uzamasını sağlayan hormonların azalması, dökülme sorununa neden olmaktadır. Hamilelikte saçlar ne kadar gür ve uzun olursa, doğumdan sonra da saç dökülmesi yoğun bir şekilde görülebilir. Doğumdan sonra saç dökülmesi neden olur sorusuna verilecek en iyi cevap, hormonlardan kaynaklı olduğudur. Hormonların yanında bu dönemde yaşanan stres, yeni bir döneme girme ve doğumdan sonra meydana gelen emzirme gibi durumlar, saç dökülmesini etkileyen faktörlerdendir. Bu durum doğum yapmış anneler için geçicidir.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Kaç Ay Sürer?

Doğumdan sonra saç dökülmesi genel olarak yeni doğum yapmış tüm kadınların ortak sorunlarından bir tanesidir. Kadınlık hormonu olarak bilinen östrojen hormonu, hamilelik döneminde kadınların saçlarının daha hızlı uzamasına ve daha az saç dökülmesinin yaşanmasına neden olmaktadır. Doğumdan sonra bu hormonun, normal seviyelere gelmesi hamilelikte dökülmeyen saçların toplu bir şekilde dökülmesi neden olmaktadır.

Doğumdan sonra saç dökülmesi kaç ay sürer sorusuna verilebilecek en iyi cevap ise her kadında farklı olarak seyredebileceğidir. Doğumdan sonra kadınlarda görülen saç dökülmesi en az 3 ay ve en fazla bir 1 yıl sürmektedir. Yeni doğum yapmış anneler için endişe edecek bir durum değildir ve zaman içerisinde hamilelikte artan hormon seviyeleri normale döneceği için saç dökülmesi de ciddi anlamda azalış gösterecektir. Bir yılı aşmasına rağmen saç dökülmesi yoğun bir şekilde devam ediyorsa, bir uzmandan yardım alınması gerekir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Nasıl Önlenir?

Doğumdan sonra saç dökülmesi nasıl önlenir sorusu, bu durumu yaşayan kadınlar tarafından cevabı aranan konular arasında yer alır. Saç dökülmesinin doğal bir durum olduğu ve zamanla azalış göstereceği için kimyasal olan şampuan ve saç bakım ürünlerinden uzak durulması gerektiğinin bilinmesi gerekir. Saç dökülmesinin önlenebilmesi, bu dönemde saça yapılacak bakımlar ile sağlanabilir. Özellikle saç bakım yağları ve bakım kremleri doğal olduğu sürece kullanılmasında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Saç bakımına özen gösterilmesinin yanında, doğum sonrası saç dökülmesi vitamin kullanılarak da önlenebilir. Omega-3 bakımından zengin olan besinler ve bol su tüketilmesi, bu dönemde oldukça önemlidir. Saç dökülmesinin önlenebilmesinin bir diğer yolu ise annelerin saç şekillendiricilerden uzak durmasıdır.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Tedavisi

Doğumdan sonra saç dökülmesi ilk aylarda yoğun olarak yaşanmasına rağmen ilerleyen dönemlerde azalış gösterecektir. 1 yıl geçmesine rağmen saç dökülmesinde ciddi anlamda azalış görülmemiş ve halen yoğun olarak dökülme gözlemleniyorsa, bir uzmandan yardım alarak tedavi edilmesi gerekmektedir. Öncelikle altta yatan sebebin bulunması ve bu şekilde bir tedavi uygulanması gerekir. Doğumdan sonra saç dökülmesi tedavisi, genellikle doktorlar tarafından hastalara demir ve çinko desteği verilerek sağlanmaktadır. Bu destek sayesinde dökülmeler önemli ölçüde azalma göstermektedir. Aynı zamanda annelerin emzirme sürecinde yeterli uyku almaları ve sağlıklı bir şekilde beslenmeleri de tedaviye ciddi anlamda yardımcı olacaktır.

Doğumdan Sonra Saç Dökülmesi Normal mi?

Doğumdan sonra karşılaşılan birçok konu ve cevabı aranan soru bulunmaktadır. Yeni doğum yapmış annelerin aklına takılan bir diğer konu ise doğumdan sonra saç dökülmesi normal mi sorusudur. Hamilelikte yaşanan yoğun stres ve kadınlık hormonunun yükselmesi, saçların daha gür ve kalın telli olmasını sağlamaktadır. Ancak doğumdan sonra hormon seviyelerinin yavaş yavaş normale dönmesi, saç dökülmesine neden olmaktadır. Bu durum uzmanlar tarafından normal bir süreç olarak belirtilmiştir. Ancak annelerin saç dökülmesinin 4. veya 5. aydan sonra azalma göstermesi gerekir. 1 yıl sonra da tamamen saç dökülmesi bitmiş olmalıdır. Bu sürecin geçmiş olmasına rağmen saç dökülmesi devam ediyorsa, altta yatan başka nedenler olabilir ve bir uzman ile görüşülmesi önem arz eder.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

9 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.