Düdüklü Tencerelerin Kullanımı

Düdüklü tencereler yemek pişirme sürelerini kayda değer oranda azaltmaları dolayısıyla mutfaklardaki en popüler pişirme gereçlerinden biri konumundadır. Düdüklü tencerelerin faydalarından tam olarak yararlanıp sağlıklı, lezzetli, ekonomik ve hızlı yemekler pişirilebilmenize yardımcı olması amacıyla bu yazımızda düdüklü tencere seçimi ve düdüklü tencere kullanımı ile ilgili bazı pratik bilgiler sunuyoruz. Düdüklü tencereler hızlı modern kent yaşantısı için bire bir olsalar da aslında büyük annelerimiz zamanından beri kullanımdadırlar. Düdüklü tencereler mikrodalga fırınlar kadar hızlı olmasalar da yemek pişirme sürelerini çok ciddi biçimde kısaltmaktadırlar. Düdüklü tencerede tavuk, et gibi zor pişen gıdalar hem hızlıca hem de besin değerlerini kaybetmeden pişirilebilmektedirler. Normal bir tencerede 8 saatte pişirilebilecek yemek tarifleri düdüklü tencere kullanımı ile yalnıza 1 saatte tamamlanabilmektedirler. Genel olarak düdüklü tencere normal pişirme yöntemlerinin üçte biri zamanda yemek pişirme olanağı sunar. Düdüklü tencere pişirme süreleri yemeğin cinsine ve düdüklü tencere markasına göre değişebilmektedir. Her ne kadar kullanışlı ve pratik olsalar da düdüklü tencereleri kullanmak kimi zaman tehlikeli olabilmektedir. Aslında kurallarına ve uyarılara uyulduktan sonra düdüklü tencere kullanımı herhangi bir tehlike oluşturmaz. Fakat düdüklü tencere seçiminden bakımına ve kullanımına kadar her aşamada dikkatli olmak gerekmektedir.

Düdüklü Tencere Kullanımı

  • Kesinlikle ikinci el bir düdüklü tencere satın alıp kullanmaya çalışmayın. Yine aynı şekilde çok eski bir düdüklü tencereyi kullanmaktan kaçının. Çünkü düdüklü tencere kapağı, contası, düdüğü gibi düdüklü tencere kullanımında kilit role sahip parçalar bozulmuş, tıkanmış, vs olabilir. Düdüklü tencere kullanımına yeni bir düdüklü tencereyle başlamak en iyi yoldur.
  • Eski bir düdüklü tencere kullanmak zorundaysanız, düdüklü tencere contasının temiz ve sağlam olduğundan emin olun. Düdüklü tencerenizin düdüğünü uygun bir yolla iyice temizleyin. Gerekirse düdüklü tencere kapağınızın üstündeki düdük kısmını değiştirin.
  • Yeni düdüklü tencereler ile eski düdüklü tencere modelleri arasından bazı kullanım farkları olabilir. Düdüklü tencere kullanımından önce kapağın nasıl açılıp kapandığı, düdüğün naıl işlediği gibi konularda deneyim kazanın.
  • Çocukların ve evcil hayvanların düdüklü tencerede yemek pişerken mutfakta oynamasına ve dolaşmasına izin vermeyin.
  • Düdüklü tencerede yemek pişirme işlemi öncesinde düdüklü tencere içerisine yeteri kadar su koyduğunuzdan emin olun. Yeteri kadar su koymazsanız düdüklü tencere içerisinde buhar oluşumu gerçekleşmediği için hem pişirme işlemi olmayacak hem de yemekleriniz yanacaktır.
  • Aynı şekilde düdüklü tencereye gereğinden fazla su koymaktan da kaçının. Genelde düdüklü tencerelerin iç yüzeyinde maksimum seviyeyi gösteren bir ibre bulunmaktadır. Fazla su koymanız düdüklü tencre kapağını zorlayarak tehlikeli durumların ortaya çıkmasına sebep olabilir.
  • Bazı besin türleri aşırı köpürerek düdüklü tencere düdüğünün ağzını tıkayabilir. Bu duruma karşı gereken önlemleri aldığınızdan emin olun. Yemeğin düdüklü tencere içerisindeki seviyesini düşük düzeyde tutmak yardımcı olacaktır.

Düdüklü Tencere Seçimi

Düdüklü tencere fiyatları 70-100 liradan 300-400 liraya kadar değişebilmektedir. Düdüklü tencere fiyatları düdüklü tencere markası, düdüklü tencere modeli, hacmi ve düdüklü tencere özelliklerine göre farklılık arz etmektedir. Çok ucuz düdüklü tencere modelleri genellikle eski moda ve güenlik açısından daha az emniyetli olmaktadırlar. Düdüklü tencere fiyatı arttıkça güvenlik tedbirleri çeşitlenmekte ve sağlamlaşmakta ayrıca düdüklü tencere dizaynı daha ergonomik bir hal almaktadır. Peki düdüklü tencere seçiminde hangi özelliklere daha fazla önem verilmelidir? Öncelikle paslanmaz çelikten yapılmış düdüklü tencere modellerini tercih etmenizi tavsiye ediyoruz. Paslanmaz çelik alüminyum ve diğer metallere göre hem daha sağlıklı hem de daha dayanıklı olduğu için paslanmaz çelik tencerenizi daha uzun bir süre rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ayrıca, satın alacağınız düdüklü tencerenin içerisindeki basıncın düdüklü tencerede yemek pişirmek için gerekli olan standart basınç olan 15 psi ye kadar çıkabildiğinden emin olun. Normal tencerelerde yemek pişirirken ihtiyaç duyduğunuzdan daha fazla hacme sahip bir düdüklü tencere modelini tercih etmelisiniz. Çünkü güvenlik tedbirleri nedeniyle düdüklü tencerenizin bir kısmını boş bırakmak zorunda kalacaksınız. Düdüklü tencere seçimi tamamlanıp satın alındıktan sonra yukarıdaki uyarılara dikkat ederek düdüklü tencere kullanımına başlayabilirsiniz. Ayrıca düdüklü tencere markanızın size sağladığı kullanım kılavuzu da işinize yarayacaktır. Bu aşamandan sonra düdüklü tencerenizin bakım ve onarımı hayati önem taşımaktadır. Çoğu düdüklü tencere modeli bulaşık makinesinde yıkanabilme özelliğine sahiptir. Buna ilaveten düdüklü tencerenizin önemli parçalarını kontrol etmenizde de fayda vardır.

Düdüklü tencere kullanımı yemek pişirmede hız, ekonomiklik, kolaylık ve lezzet vaat etmektedir. Bu yüzden düdüklü tencereler hemen hemen her evde yer bulmakta, ev hanımlarının en önemli yardımcılarından biri olmaktadır. Düdüklü tencere markaları sürekli yeni düdüklü tencere modelleri üretip piyasaya sunmakta, bu bol çeşit sayesinde düdüklü tencere fiyatları her bütçeye uygun olabilecek şekilde çeşitlilik göstermektedir. By yaygınlıkla birlikte düdüklü tencerenin doğru kullanımı avantajlarından tam olarak faydalanabilmek için önem arz etmektedir. Düdüklü tencere nasıl kullanılır sorusuna verilecek kapsamlı bir cevabın ana bileşenlerinden bir tanesi de düdüklü tencere pişirme süreleri hakkındaki bilgilerden oluşmaktadır. Düdüklü tencere yemek pişirme süreleri bazı markalara ait düdüklütencerenin yanında gelen düdüklü tencere kullanma kılavuzu içerisinde bulunabilmektedir. Fakat bütün düdüklü tencere yemekleri için düdüklü tencere süreleri kullanım klavuzunda yer almayabilir. Öte yandan düdüklü tencere pişirme süreleri kullanılan malzemenin niteliğine ve cinsine göre de değişebilir. Tefal düdüklü tencere pişirme süreleri korkmaz, esman ya da fissler düdüklü tencerelerinkinden farklı olabildiği gibi düdüklü tencere pişirme süreleri barbunya ve benzeri gıdaların cinsine ve türüne göre de değişiklik arz etmektedir. Düdüklü tencerede pişirme süreleri ile ilgili bu yazımızda biz sizler için düdüklü tencere yemek pişirme süreleri için kapsamlı bir araştırma yaptık ve hem düdüklü tencerede en çok pişirilen kuru fasulye, mercimek çorbası, et yemekleri, nohut gibi yemeklere ait pişme sürelerini toparladık hem de düdüklü tencere keki gibi daha nadir pişirilen düdüklü tencere yemeklerine ait pişirme sürelerine yer verdik. Burada verilen pişirme süreleri ortalama değerlerdir. Yemeğinizin, düdüklü tencerenizin ve damak tadınızın durumuna göre bizim verdiğimiz düdüklü tencere pişirme süreleri üzerinde küçük oynamalar yapabilirsiniz. Mesela, düdüklü tencere pişirme süreleri ıslatılmış kuru fasulye için düdüklü tencere kuru fasulye ıslatılmadan pişirildiğinde olduğundan daha kısa olacaktır. Düdüklü tencerede mercimek çorbası, düdüklü tencere et pişirme süresi, düdüklü tencere pişirme süreleri nohut için az pişmiş-çok pişmiş tercihine göre, bakliyatın türüne göre, etin dana eti mi kuzu eti mi olduğuna göre vs. değişebilir. Bu genel yazımızdan başka sitemizin düdüklü tencere yemekleri bölümünde verdiğimiz düdüklü tencere yemek tarifleri yazılarımızda her bir yemek çeşidi için daha kapsamlı bilgi ve açıklamalar bulabileceksiniz. Verdiğimiz düdüklü tencerede yemek pişirme sürelerinin sizler için yararlı olmasını temenni ediyoruz.

Baklagiller için Düdüklü Tencere Pişirme Süreleri

  • Kuru Fasulye (Islatılmamış) 30-45dakika
  • Nohut (Islatılmamış) 30-45dakika
  • Yeşil Mercimek (Islatılmamış) 20dakika
  • Kırmızı Mercimek (Islatılmamış) 3dakika
  • Buğday (Salata İçin) 10dakika
  • Buğday (Çorba İçin) 20dakika
  • Pirinç 6-8dakika

Et Yemekleri için Düdüklü Tencere Pişme Süreleri

  • Tavuk (Bütün) 15dakika
  • Tavuk (Parçalanmış) 10dakika
  • Dana Haşlama (Bütün) 30dakika
  • Dana Parça Et 25 dakika
  • Dana Biftek 10dakika
  • Dana Dil 45-60 dakika
  • Hindi (Parçalanmış) 30dakika
  • Tas Kebabı 10dakika
  • Balık (Beyaz Etli) 3 dakika
  • Balık (Siyah Etli) 7 dakika

Sebzeler için Düdüklü Tencere Yemek Pişirme Süreleri

  • Patates (Kabuklu) 10 dakika
  • Patates (Soyulmuş) 5 dakika
  • Enginar 8 dakika
  • Kereviz (Bütün) 10-15 dakika
  • Kereviz (Doğranmış) 6 dakika
  • Bezelye 5 dakika
  • Havuç 8-10 dakika
  • Pancar 10 dakika
  • Yaprak Sarması 10 dakika
  • Sebze Çorbası 8 dakika
Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

9 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.