Categories: Tanıtım

Embriyo Dondurma Nedir?

Embriyo dondurma; laboratuvar şartlarında anneden yumurta ve babadan sperm alınarak döllenmesi sonucunda ortaya çıkarılan embriyolar, ilerleyen zamanlarda yapılacak gebelik denemeleri için özel işlemler sonucunda dondurulmasıdır. Bu işlem tüp bebek tedavisiiçin kullanılan en modern tedavi seçenekleri arasında yer alıyor. Günümüzde birçok çift tarafından profesyonel kliniklerde tercih edilen bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

Anne adayları en çok 2 embriyo transferi olabilirler.  Ancak anneden alınan embriyo daha fazlaysa uygun olan embriyolar dondurulur ve daha sonra kullanılabilir. Hamile kalma sürecinde anne adayı gebelik oluşmasa da dondurulan embriyolar üzerinden yeni gebelik fırsatı yakalayabilir.  Embriyo dondurma sürecinde anne adayına transfer yumurta sayısını arttırma ya da yumurta toplam işlemlerini yeniden yapmaya gerek yoktur. Bu yüzden maliyet açısından uygun, daha konforlu bir işlemdir.

Bkz: Embriyo Dondurma

Embriyo Dondurma Nasıl Yapılır?

Embriyo dondurma işlemi farklı yöntemlerle yapılabilmektedir. Bu operasyonda yavaş dondurma, hızlı dondurma, vitrifikasyon gibi farklı seçenekler söz konusudur.  Dondurma yöntemine karar verirken hekiminiz hasta hikayesini dinler, embriyo sayısı ve kalitesi gibi unsurlara bakarak kullanılacak yönteme karar verir.  Dondurma işlemi uygulanan embriyolar -196 derecede sıvı azot bulunan özel tanklarda muhafaza edilir. Embriyo dondurmaişlemi için hem kadının hem de erkeğin yazılı ve sözlü onayı alınarak işlem gerçekleştirilir.  Embriyo dondurma işlemi sayesinde tekrar tüp bebek tedavisine başlamanız gerekmiyor. Bu işlem daha düşük maliyetli ve başarı oranı yüksek bir gebelik yöntemidir.

Embriyolar 1-6 gün arasında gelişimin tüm aşamalarında donmaya alınabilir.  Çözme işleminin ardından en çok sayıda canlı embriyo alabilmek için dondurma işlemi embriyo gelişimine göre özel tekniklerle yapılır.  Embriyo transferinden sonra sağlıklı embriyoların dondurulması işlemi birçok sağlık merkezinde yapılabilmektedir.

Vitrifikasyon yönteminde embriyo yüksek yoğunluğa sahip koruyucu madde içinde 3-4 dakika bekletiler. Böylece  su molekülleri ozmotik olarak dengelenir.  İşlem sonunda embriyolar hasar görmeden dondurulabilir.  Klasik- yavaş dondurma işlemlerinde 3,4,5 ve 6. günlerde başarılı dondurma işlemi daha düşük olasılıklıdır. Ancak vitrifikasyon yöntemlerinde de bu süreçlerde başarı oranı çok yüksek olur.  Bu yöntemle yapılan dondurma işlemlerinde çözme sonrasında başarı oranı %100’e kadar çıkmaktadır.  Yani anne adaylarında bu yöntem sonrasında tekrar gebe kalma oranı çok yüksektir.

Embriyo Dondurma Hangi Durumlarda Yapılır?

Embriyo dondurma işlemi birçok durum karşısında anne adayları ve çiftler tarafından tercih edilebilmektedir. Embriyo dondurma işlemi şu durumlarda yapılabilir;

  • Embriyo transferinin ardından kaliteli embriyolar kalması durumunda,
  • Tedavi anında kanama sorunu yaşandıysa,
  • Rahim içini sarmış olan endometrium dokusunun gerekli oranda kalınlaşmaması durumunda,
  • Kullanılan ilaçlar sebebiyle polikistik over hastalarında aşırı uyarılma sendromu görüldüğünde,
  • Kemoterapi ya da radyoterapi görülmesi gereken kanser tedavileri öncesinde,
  • Yeni transfer sonrasında yüksek kalitede embriyo kalması durumunda,
  • Preimplantasyon genetik tanı olarak da bilinen PGT işleminin yapılacağı durumlarda,
  • Tüp bebek tedavisiiçin tekrar sürecin yaşanmasının istenmediği zamanlarda,
  • Tekrar eden tutunma sorunlarında rahim içi alıcılığın arttırılması tedavilerinde,
  • Acil cerrahi işlem ya da tedavi gerektiren durumlarda,
  • Endometrial polip, adhezyon, myom gibi rahim içi operasyonların yapılması gereken anne adaylarında embriyo dondurma işlemi yapılabilir.

Embriyo Çözme İşlemi Nasıl Yapılır?

Embriyo dondurma işlemi sonrasında embriyolar uygun bir ortamda saklanıyor. Daha sonra kullanmak istediğiniz zaman çözülme işlemi gerçekleştiriliyor. Çiftler istediği zaman kısa bir hazırlık dönemi sonrasında embriyolar  modern yöntemlerle çözülüyor.

Embriyo çözülme işlemi sonrasında canlı embriyolar arasında en kalitelileri ve bölünmeyi sürdürenler anne adaylarının rahmine kateter kullanılarak transfer ediliyor.  Transfer işleminden sonra hamilelik ve tedavi süreci tüp bebek denemesinde olduğu gibi devam ediyor.  Türkiye’de embriyo dondurma ve çözme işlemlerinde başarılı bir çok klinik ve uzman ekip olduğundan başarı oranı son derece yüksektir.  Ülkemizde çok sayıda çift bebek edinme yöntemi olarak embriyo dondurma işlemini tercih ediyor ve süreç sonunda sağlıklı bir bebek sahibi oluyorlar.

Dondurulup Çözülen Embriyoların Yaşama Başarı Oranı Nedir?

Embriyoların dondurma işlemi sonunda çözüldükten sonra canlı kalması adına başarı oranı ülkemizde fazladır. Ancak embriyoların yaşaması oranı belli unsurlara göre değişiyor. Bu unsurlar;

  • Embriyo kalitesinin yüksek olması,
  • Dondurma evresinde doğru adımlar atılması,
  • Dondurma yönteminin doğru seçimi,
  • Anne ve babadan gelen genetik faktörlerin uygun olması,
  • İşlemi yapacak merkezdeki klinik ortamının ve ekibin başarı oranı çözülme işleminden sonra embriyonun yaşama ihtimalini arttıran unsurlardır.

Şuan Türkiye’de uygulanan embriyo dondurma işlemlerinden sonra çözülen embriyoların canlı kalma ihtimali %95 gibi bir orana sahiptir.  Ayrıca dondurulmuş embriyolardan çözülme işlemi sonrasında anne adayı rahmine yapılan transferde gebelik olasılığı da anne adayının yaşına bağlı olarak değişecektir.

Embriyo Dondurma Avantajları Nelerdir?

Embriyo dondurma işlemi birçok avantaja sahiptir. Birçok çift tarafından tercih edilen embriyo dondurma işlemi şu avantajları beraberinde getirir;

  • Uzun süre ilaç kullanma, yumurta toplama, mikroenjeksiyon gibi süreçlere girmeden çok daha emek ve maliyetle  taze bir denemeye yakın gebelik şansı yakalayabilirsiniz.
  • Başarılı bir doğum için endometriumun kendi halinde kalınlaşması bekleniyor.  Ovulasyon günü belirlenerek transfer işlemi yapılıyor. Kan hormon düzeyleri de takip edildiği için gebelik olasılığı arttırılabilir.
  • Düzensiz adet yaşayanlar ve ileri yaş grupları için hazırlanmış siklus kullanılarak başarı oranı arttırılıyor.
  • Embriyo dondurma işlemiyle yapılan doğumlarda anomali açısından risk artışı söz konusu değildir.

Sağlık Bakanlığı ülkemizde dondurulmuş embriyoların en çok 5 yıl saklanmasına izin verir. Her yıl çiftler saklamaya devam etmek için dilekçeyle başvuru yaparlar.  Ancak 10-15 yıl gibi sürelerde dahi başarılı gebelik şansı vardır.

Kaynak: https://ivoxtupbebekmerkezi.com/

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.