Hamilelikte göbek fıtığı nedir? Tedavisi Nedir?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us

Göbek Fıtığı Nedir?

Göbek fıtığı karın ön duvarının kaslarının zayıflaması ve bağırsakların karın ön duvarı üzerine oluşturduğu baskı sonucunda ortaya çıkar. Göbekte ortaya çıkan ağrılı bir şişliktir. Daha çok kasları güçsüz olan bebeklerde görülür. Bebek ve çocuklarda kendiliğinden geçebilir. Yetişkin kadınlarda nadir görülen bir durumdur. Ağır kaldırma, aşırı kilo, hamilelik gibi karın içi basıncının yüksek olduğu durumlar göbek fıtığına davetiye çıkarır. Operasyon gerektirdiği durumlar olabilir. Bilindiği üzere fıtığın tek ve gerçek tedavisi ameliyattır. Bazı fıtıklar ameliyatlardan sonra tekrar nüksedebilmektedir.

Göbek fıtığı göbek çukurunun içinde ya da göbek çukurunun yakınlarında ortaya çıkar. Büyüklüğü değişik boyutlarda olabilir ve kadınlarda daha çok görülmektedir. En fazla hamilelik döneminde ortaya çıkar. Çünkü göbek çukuru normalde içeri doğru olmalıdır ve bu çukurun dışarı doğru olması ise fıtığın olduğunu göstermektedir. Göbek fıtığı bazı kadınlarda hamilelik sonunda kaybolur ancak gebelik sonlanmasına rağmen hala devam ediyorsa tedavi edilmesi gerekmektedir.

Göbek fıtığının meydana geldiği yer anne ile bebek arasındaki kan akımının sağlandığı kordonun karın duvarında yer aldığı kısımdır. Kordon doğumdan sonraki günlerde düşmektedir. Bu durum göbek bağının düşmesi olarak adlandırılır. Göbek bağının bulunduğu bölge tamamen kapanması gerekir. Bölgenin tam kapanmaması sonucu ise çocuklarda göbek fıtığına yol açmaktadır. Bu sebeple göbek fıtıkları doğumsal bir zayıf noktadan ortaya çıkan fıtıklardır diyebiliriz. Ayrıca ağır spor yapmak, ani şekilde eğilip kalkmak, şişmanlık, hızlı kilo alıp verme ve kabızlık gibi durumlarda göbek fıtığının oluşmasına sebep olan diğer faktörlerdir.

Hamilelikte Göbek Fıtığı Neden Olur?

Hamilelikte Göbek Fıtığı Neden Olur
Hamilelikte Göbek Fıtığı Neden Olur?

Bebeklerde güçsüz karın duvarları sebebiyle sık görülen göbek fıtığı yetişkin kadınlarda oldukça az görülmesine rağmen umbilikal herni halk arasında bilinen adıyla “Göbek Fıtığı” hamile kadınlar arasında oldukça yaygın görülür. Bunun sebebi artan karın içi basıncıdır. Özellikle Afrikadaki gebelerde çok sık görülmesine rağmen nadiren komplikasyon geliştirmektedir. Çoğunlukla gebelerde göbek fıtıkları karın ön duvarının incelmesiyle başlangıç gösterip hamilelikle beraber oluşan basınçla dışarı fırlarlar. Bebekle beraber gebelik sürecinde büyürler. Operasyon gerektiren durumlar olabilir. Bu durumlarda alanında yetkin bir  genel cerrah bu süreci sorunsuzca atlatmanızı sağlar.

Göbek Fıtığından Şüphelenen Gebeler Ne Yapmalı?

Öncelikle endişelenmeyin. Göbek fıtığı gebelikte birçok annenin başına gelen bir durumdur ve çoğunlukla bu fıtıklar anne ve çocuk için ciddi bir problem teşkil etmez. Ancak hekiminiz tarafından izlenmesi gerekmektedir. O yüzden şüphelendiğiniz anda randevunuzu alın ve bu süreçte ağır kaldırma gibi fıtığınızın kötüye gitmesine sebep olabilecek hareketlerden kaçının. Bazı durumlarda hekiminizin görüşüne göre doğum planlamasını değiştirmeniz gerekebilir. Ciddi derecede olan hernilerde normal doğum tavsiye edilmemektedir. Bunun sebebi doğum esnasında olan ıkınmanın karın içi basıncını artırması ve fıtığın kötüleşmesine sebep olmasıdır. Çoğu zaman göbek hernileri sezaryen esnasında opere edilip yama yapılır. Böylece sorunsuz bir doğum geçirmiş olursunuz.

Hamilelikte Göbek Fıtığı Nasıl Anlaşılır?

Öncelikle hamilelikte göbek fıtığının sık görülen bir medikal durum olduğunun farkına varmalısınız. Fıtık tanısında en önemlisi ele gelen şişkinliktir. Hamilelikte bu şişkinliğin belirgin olmadığı durumlar olabilir ancak hissettiğiniz karın ağrısı durumlarında fıtıktan şüphelenmenize sebep olacak belirteçler şunlardır:

  1. Öksürmek, hapşırmak, ıkınmak gibi karın içi basıncı artıran hareketlerde hissettiğiniz ağrının artması.
  2. Sırt üstü uzandığınızda ağrınızın geçmesi.

Hamilelikte Göbek Fıtığının Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Göbek Fıtığının Belirtileri
Hamilelikte Göbek Fıtığının Belirtileri

Hamilelikte göbek fıtığının belirtileri gayet nettir. Fıtıklar teşhisi kolay konan hastalıklardandır. Çoğu zaman elle fizik muayene tanı için yeterli olacaktır. Göbek fıtığından şüphelenmenizi sağlayacak durumlar ise şunlardır:

Göbek deliğinde şekil bozuklukları ve dışarı doğru şişme göbek fıtığının sinyalleri olabilir. Öksürme, ıkınma gibi karın içi basıncı artıran durumlarda ağrı hissi olur. Bu koşullarda artan ağrı hissi sırt üstü uzanıldığında geçmektedir. Bazı durumlarda karın ağrısı ve mide yanmasına sebep olabilir. Büyüyen göbek fıtıkları bağırsak tıkanıklığına da sebebiyet verebilmektedir. Böyle durumlarda derhal doktorunuza danışmalısınız. Kızarıklık oluşan fıtıkların üzerine derhal buz konmalı ve acil bir şekilde hastaneye gidilmelidir. Kızarıklık bağırsaklarda oluşan çok ciddi problemlerin sinyali olabilir.  Bir profesyonel tarafından izlenmeyen fıtıklar hem gebe hem de çocuk için oldukça tehlikeli olabilir. Doktorunuz gerekli görmesi durumunda yama veya dikişle bir operasyon yapabilir.

Hamilelerde Görülen Göbek Fıtığının Tedavisi Nedir?

Doktorunuzun dediklerini göz önünde bulundurarak tedavi yönteminizi belirlemeniz her zaman için asıldır. Ağır kaldırmamalı, karnınızı zorlayacak hareketler yapmamalısınız. Normal durumlarda fıtık korsesi fıtığınızın ilerlemesini önlemek için kullanılabilinirken hamilelikte elbette durum farklıdır. Küçük ve hamilelikte rahatsızlık vermeyen sadece takip edilmelidir. Ancak fıtığın tek tedavisinin ameliyat olduğu bilinmelidir. Günümüzde göbek fıtığı ameliyatları çoğunlukla kapalı bir şekilde laparoskopi yöntemiyle yapılmaktadır. Rahatsızlık vermeyen, hayati tehlike oluşturmayan, küçük fıtıklarda özellikle hamilelik sürecinde acil bir ameliyata ihtiyaç yoktur. Normal doğumda yapılan ıkınmalar karın içi basıncı oldukça artırır ve çoğu zaman fıtığın büyümesine sebebiyet verir. Sezaryen esnasında yapılan fıtık ameliyat yerlerinden sonradan fıtığın tekrarlaması görülen bir durum olduğundan bu durumu hekiminizle görüşmelisiniz. İncelik gerektiren bir ameliyattır ve doğru şekilde yapıldığında fıtığın tekrar nüksetmemesi oldukça yüksek olasılıktadır.

Hamilelerde Görülen Göbek Fıtığının Tedavisi
Hamilelerde Görülen Göbek Fıtığının Tedavisi

Göbek fıtığı kendiliğinden geçebilir. Fakat geçmediği durumlarda tek seçenek ameliyattır. Ameliyat ise oldukça kolay ve kısa sürede iyileşmesi mümkün olan bir yöntemdir. Ameliyatta yapılacaklar fıtığın büyüklüğüne göre değişmektedir. Örneğin fıtık büyük ise tüm göbeğe yama yaparak kapatma işlemi uygulanırken, boyutu küçük fıtıklarda yamaya gerek kalmamaktadır. Fakat dikiş ile tedavi edilen fıtıkların tekrar ortaya çıkması ihtimali söz konusudur. Bu sebeple yama yöntemi daha fazla tercih edilmektedir.

Ameliyatın zorluğu fıtığın büyüklüğüne göre değişmektedir. Ameliyattan sonra ise hastalar ağır yük kaldırmamalı, ani şekilde eğilip kalkmamalı ve ani hareketler yapmamaya özen göstermeliler.

Hamilelikte Göbek Fıtığı  Ağrısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte kullanacağınız her ilacı birebir hekiminizle görüşmelisiniz ancak bitkisel tedavilerle de mide yanması ve ağrısı hissini oldukça hafifletebilirsiniz. Mide yanmasına iyi gelen birçok bitki aynı şekilde fıtık ağrılarını da azaltabilir. Bunlar:

aloe vera, tarçın, elma sirkesi ve zencefil gibi bitkilerle yapacağınız tariflerdir. Bu bitkilerin tüketiminde her şeyin fazlasının zarar olabileceğini unutmayın. Her doğal maddenin içinde birçok bileşen vardır.  Kullandığınız bir ilaç varsa onunla etkileşime girebileceğini göz önünde bulundurunuz. 

Göbek Fıtığının Tedavi Edilmemesi Sonucu Ortaya Çıkabilecek Riskleri Nelerdir?

Göbek fıtığı tedavi edilmediği takdirde fıtık boğulması riski taşımaktadır. Bu sebeple fıtık küçük dahi olsa tedavi edilmesi için doktora başvurulması gerekmektedir. Fıtık boğulması durumunda ise bölgede kızarıklık olur ve ağrı yapar. Bebekler de ortaya çıkan fıtık çocuk doktorları tarafından tedavi edilmektedir. Çocuklarda ortaya çıkan fıtıklarda hemen ameliyata gerek duyulmamaktadır. Çoğu çocukta ise 2 yaşına gelmeden kendiliğinden kaybolmaktadır.

Göbek Fıtığı Olan Anneler Normal Doğum Yapabilir mi?

Doktorunuzun veya bir fizyoterapistin profesyonel kararına göre göbek fıtığına sahip anneler normal doğum yapabilir. Doğumdan sonra bir cerrahi operasyonla yama yöntemi yahut dikiş yöntemi kullanılarak tedavi edilebilir. Doktorun önermediği durumlarda yani büyük fıtıklarda sezaryen yapılmaktadır.