Categories: Hafta Hafta Hamilelik

Hamilelikte 2. Hafta

Anne olmak için çıktığınız bu güzel yolculukta ilk haftayı geride bıraktınız. Henüz daha çok başlarında olduğunuz bir yolculukta sizin bedeninizde birçok değişiklik olacak. İlk haftalarda bu belirtiler çok net bir şekilde belirgin olmasa da gittikçe ağırlaşacak. Embriyonuz ilk haftalarda oldukça hızla gelişip tek bir hücreden bir insana dönüşme yolculuğuna başlayacak. İkinci hafta rahim duvarının kanlanıp, tutunmanın gerçekleştiği hafta olduğundan dış gebelik vs. gibi problemlerin oluşma ihtimali açısından oldukça önemlidir. Bu yazımızda hamileliğinizin ikinci haftasında bebeğinizin gelişimini, vücudunuzda oluşacak değişiklikleri ve bazı belirtileri size açıklayacağız.

Hamileliğin İkinci Haftası Ne Zamandır?

Hamilelikte kaç haftalık olduğunun belirlenmesi hekimler tarafından farklı, halk arasında farklı hesaplanır. İşin uzmanları son adet görme tarihini gebeliğin başlangıcı olarak alır ve böylece hamilelik sürecini 40 hafta olarak hesaplar. Bu hesaplamaya göre gebeliğin ikinci haftasına denk gelen süreçte yumurtlama ve fertilizasyon gerçekleşir. Menstrual siklusun 2. haftasında 12/24 saat içinde yumurta uterus kanalında spermle buluşursa döllenme gerçekleşir. Normalde fertilizasyon yani döllenme son adet tarihinden 2 hafta sonra gerçekleşir ve halk arasında gebeliğin başlangıcı olarak döllenme alınır. Halk arasında ise doğum tarihi 38 haftalık gebeliği baz alarak hesaplanır. Biz yazımızda zigotun oluşmasını yani halk arasında kullanılan hesaplamayı baz alacağız. Hekimlerin söylemiyle gelişimin ikinci haftası olarak da söylenebilir.

İki Haftalık Hamilelik Hangi Testle Anlaşılır?

Evde yapılan idrar testleri özellikle gebeliğin erken dönemlerinde doğru sonuçlar vermeyebilir. Bir hastanede kan testine bakılması çok daha doğru ve kesin sonuç verir. Kan testinde hamilelik için bakılan parametre Beta HCG değeridir. Bu değer gebeliğin ikinci haftasında 50 ila 500 arasında değişiklik gösterebilir. Ultrasonografik görüntüleme ise 2. haftada henüz sonuç vermez.

Hamileliğin İkinci Haftasında Görülen Belirtiler

Gebeliğin başlangıcını son adet tarihinden iki hafta sonrası olarak aldığımız için gebeliğin ikinci haftası aslında periyodik siklusunuzun tamamlanma zamanına denk geliyor. Kısacası gebeliğin ikinci haftasındaki en önemli belirti adet görmemeniz olacaktır. Vajinal leke tarzında kanama görülmesi size adet olacağınızı düşündürebilir ancak bu aslında hamile olduğunuzun bir işaretidir. Bebeğinizin kan dolaşımının sağlanması için rahim duvarı kanlanır ve kalınlaşır. Embriyo bu duvara yani endometriyuma tutunurken dokuya hasar verebilir ve ufak çaplı kanamalar görülebilir. Buna implantasyon kanaması denir ve gebelikte gayet normaldir. Adet kanamasıyla karıştırılmamalıdır. Hormonlarınızın hızla değişmesi göğüslerinizde hassasiyet problemleri yaşamanıza sebep olabilir. Aynı zamanda hamilelik hormonları çok hızla değiştirdiği için anne adayı halsiz, yorgun düşebilir. Hamileliğin ikinci haftasında şişkinlik, mide bulantısı, sık idrara çıkma, kas ağrıları ve kramplar tarzında hamileliğin ilerleyen dönemlerinde genel olarak şiddetlenen belirtiler hafif olarak başlangıç gösterebilir. Koku ve tat alma duyularınızda hassasiyet ve duyarlılık artabilir. Kasıklarda ve karnın alt kısmında yaşanan şiddetli ağrı da bir gebelik belirtisi olarak görülebilir.

Hamileliğin İkinci Haftası

Gebeliğin ilk haftasında zigotun genetik yapısı oluştu. Aynı zamanda iç organların büyük kısmını oluşturacak olan endoderm tabakası oluştu. Embriyonun yerleşeceği rahim duvarı endometriyuma tutunma ilk haftada başladı ve ikinci hafta süresince devam edecek. Embriyo ilk haftanın sonunda blastosit adını aldı.

Hamileliğin İkinci Haftasının İlk Günü (8. Gün)

Gebeliğin ilk haftasının başlangıcında bilaminer germ disk olan hipoblast ve epiblast tabakaları oluşur. Epiblast tabakasının içinde amniyon boşluğu oluşmaya başlar. Hauser zarı adlı bir zar oluşur ve vitellüs kesesinin ilkel hali olan boşluğu yani yolk kesesini sarar.

Hamileliğin İkinci Haftasının İkinci Günü (9. Gün)

Gebeliğin 9. gününde embriyo gelişiminde lakuna denilen boşluklar oluşur ve bu evreye laküner evre adı verilir. Bu lakünalara kan ve bezlerden embriyotrof adlı bir sıvı dolar ve difüzyonla embriyonun beslenmesini sağlar. Ayrıca amniyon boşluğu belirginleşir.

Gebeliğin İkinci Haftasının Beşinci Günü (12. Gün)

Gebeliğin ilk haftasında başlayan blastositin endometriyuma tutunması on ikinci günde tamamen tamamlanmıştır, hasarlar iyileşmeye ve kanamalar pıhtılaşmaya başlamıştır. Annenin kan dolaşımı artık trofoblastik sistemin içinden geçmeye başlamıştır. Uteroplasental dolaşım böylece başlamış olur.

Hamileliğin İkinci Haftasının Altıncı Günü (13. Gün)

Gebeliğin 13. gününde artık endometriumda tutunmanın oluşturduğu hasarlar tamamen iyileşir. Kan akımının laküner bölgeden yani boşluklardan geçmesiyle bazı kanamalar görülebilir. Bunun adı implantasyon kanamasıdır. Adet kanamasıyla karıştırılabilen leke şeklinde bir kanamadır. Koryon boşluğunun oluşumu başlar. Kan damarlarının bulunduğu koryonik plağın koryon boşluğundan geçmesiyle göbek kordonu olarak bildiğimiz anne ve bebek arasındaki bağ oluşur.

Hamileliğin İkinci Haftasının Yedinci Günü (14. Gün)

İkinci haftanın son gününde artık adet gecikmesiyle anne adayı hamileliğinden şüphelenebilir. Hamilelik hormonu da denen Beta HCG hormonu gebede oldukça yükselir ve gebelik testlerindeki netlik artar. Embriyoda prokordal plak adı verilen bir plak oluşur. Bu plak ileride bebeğin ağız ve yutağını çevreleyecek membranı oluşturacaktır.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

9 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.