Hamilelik döneminde annelerde ekşi,tatlı isteği gibi acı isteği de olabilmektedir. Acı antioksidan özelliği sayesinde hastalıklara karşı da koruyucu bir yapıya sahiptir. Özellikle havanın soğuduğu kış aylarında ve geçiş mevsimlerde bağışıklık sistemini de güçlendirmeye yardımcı olur. Sindirim sisteminin yavaş çalıştığı durumlarda ve kabızlık durumunda rahatlatıcı etkisi vardır. Tabi ki her besinde olduğu gibi acının da faydalarının olmasının yanı sıra zararları da vardır. Ne kadar antioksidan yapısı sayesinde iyileştirici yapısı ve sindirim kolaylaştırıcı özelliği olsa da fazla tüketimde midede ciddi hasarlar da meydana getirebilir. Bu yüzden hamilelik döneminde tam anlamıyla acı yemek zararlıdır demek doğru olmaz ama hamilelik sürecinde midenizde yanma hissediyorsanız ve acı tüketiyorsanız bu tüketimi azaltmalı, gerekirse hiç tüketmemelisiniz. Zaten bu süreç boyunca sindirim güçlüğü kaynaklı rahatsızlıklar çok yaşanmaktadır.
Hamilelik sırasında acı biber yemek genellikle makul miktarlarda güvenli kabul edilir, ancak potansiyel risklerin farkında olmak önemlidir. Acı biberler, onlara ısı veren bileşik olan kapsaisin içerir. Acı biber tüketmek mide ekşimesi, mide rahatsızlığı ve ishal gibi mide-bağırsak sorunlarına neden olabilir. Ayrıca boğazda veya ağızda rahatsız edici olabilecek bir yanma hissine neden olabilir.
Bazı insanların baharatlı yiyeceklere diğerlerine göre daha yüksek tolerans gösterebileceğini unutmamak önemlidir, bu nedenle vücudunuzu dinlemeniz ve acı biberleri sizin için rahat olacak şekilde tüketmeniz önemlidir. Acı biberleri tüketmeden önce temiz ve herhangi bir böcek ilacı veya kimyasal madde içermediğinden emin olmak da önemlidir.
İçindekiler?
Hamilelikte Acı Biber Aşermek
Hamilelik döneminde en çok aşerildiği bilinen tatların ekşi ve tatlı olduğu bilinse de bu ikisini de aşermeyip acı biber aşeren çok fazla kadın vardır. Bu dönemde kadınlar en uç yiyecekleri bile aşerebiliyor, acı biber gibi. Bir tatlı aşermek kadar acı aşermek de çok normal bir durumdur.
Hamilelikte acı yemek hangi cinsiyet belirtisidir?
Hamilelik döneminde gerek belirtilere gerekse aşerilen yiyeceklere göre cinsiyet tahmininde çok fazla bulunulur. Gebelik sürecinde tatlı aşerenler ile ilgili “ye tatlıyı çıkar atlıyı” veya ” ye tatlıyı çıkar Hakkıyı” diyerek erkek bebeğe işaret ederken, kimileri ise tatlı aşermenin kız bebek olacağına işaret ettiğini düşünmektedir. Acı ile ilgili olan inanış da “Ye acıyı çıkar Hacıyı” sözüyle erkek bebek olmasına işaret etse de, acı aşerip kız bebek sahibi olan da çok fazla insan olduğu göz ardı edilmemelidir. En doğru cinsiyet sonucuna doktor kontrolüyle ulaşılacağı unutulmamalıdır.
Hamilelikte Acı Yemeyi Kadınlar Kulübü Üyeleri Nasıl Yorumluyor?
Hamilelikte acı yemek ile ilgili görüşler Kadınlar Kulübü’nde paylaşılıyor. Kadınlar Kulübü’nde de en çok konuşulan konular arasında hamilelik sürecinde acı yemenin bebeğe zararı olur mu konusu karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi acının bir zararını duymadığını söylüyor ama tabi ki her şeyin fazlasının da zarar olduğu konusunda uyarıyor. Bebeğe herhangi bir zararının olmadığı düşünülüyor fakat bebeklerin 15. haftadan itibaren tat alma duyularının oluşması acı tadını alıp almayacağı konusunda da kafalarında soru işaretleri olduğu belirtiliyor. Genel olarak Kadınlar Kulübü’nde bu konu hakkındaki düşünceler acı yemenin bebeğe bir zararı olmadığı, annenin de mide yanması gibi sindirim sıkıntısı olmadığı sürece tüketmesinde bir sakınca olmadığı yönünde.
Hamilelikte acı yemek karın ağrısı yapar mı?
Bazı insanlarda tüketildiğinde hiç bir yan etkiye sahip olmayan acı ürünler, bazı insanların gününü zehir edebilmekte ve yediğine pişman etmekte. Yapısında kapsaisin bulunan acı biberler, kapsaisin etkisiyle ısı reseptörlerini uyarırlar. Acı yendiğinde sıcak basması ve birden gelen terleme de bu maddenin etkisiyle olur. Herkesin bu tatlara karşı dayanıklılık oranları birbirinden farklı.
Karın ağrısının bir çok nedeni olmakla birlikte sindirim sistemini etkileyen midede yanma sonucu oluşan hastalıklar en önemli nedenlerden biridir. Hamilelikte aşerme ile birlikte yoğun şekilde tüketilen acı bir süre sonra midede hassasiyete yol açabilir, mide duvarını delebilir. Bu da midede yanma ve yanmanın beraberinde getirdiği karın ağrılarına yol açabilir. Acı yemeden kaynaklı karın ağrısı olduğu, ağrının karın merkezli olmasından anlaşılabilir.
Bunlar ilgini çekebilir?
- Hamilelikte Üzüm Yemek Zararlı Mı?
- Hamileyken Jelibon Yemek Zararlı Mıdır?
- Hamilelikte Soğuk Su İçmek Zararlı mı?
- Hamilelikte Karanfil Zararlı mı?
Hamileyken Acı Aşermek
Hamilelik döneminde en çok tatlı aşermekle beraber sırasıyla; tatlı,tuzlu,acı aşerenler olduğunu görürüz. Bu döneme özel hormonlara bağlı iştah artışının olması farklı tatlar aramanızda etkilidir. O aşerilen acı bile anneye tatlı gelir. Hamilelik döneminde normale göre isteklerde ve damak tadında değişiklik olur. Bu yüzdendir ki acı yeme isteğinde artış görülür. Sağlığı etkileyecek, hamileliği zorlaştıracak şekilde yenilmediği sürece sıkıntı olmamaktadır. Yenildiğinde sizi zorlayacak ağrı ve kramplara sebep oluyorsa acı konusunda kendinizi kısıtlamanız için elinizden geleni yapmalısınız.
Hamilelikte acı aşerdiğinizde kendinize sınırlar koyarak tükettiğinizde sağlık problemleriyle karşılaşma riskiniz azalacaktır. Zaten aşermelerin en yoğun olduğu dönem hamileliğin 7. haftasından başlayıp 12. haftasına kadar olan süreçtir. En fazla 4. aydan sonra aşermelerde azalma olur veya tamamen biter. İlk 4 ay beslenmenize dikkat eder, her şeyin fazlasının zarar olduğunu aklınızdan çıkarmaz ve tüketimlerinizi buna göre yaparsanız zorlu süreci geride bırakmış olursunuz.
Acı tüketiminden sonra bir bardak ılık süt içer veya bir yemek kaşığı bal yerseniz midenizin rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Tüketmek istediğiniz zamanlarda en azından bu şekilde tedbirinizi alabilirsiniz.
Hamilelikte Acı Biber Turşusu Yemek Zararlı Mı?
Hamilelik sırasında acı biber turşusu yemek genellikle makul miktarlarda bir sorun yaratmaz, ancak potansiyel risklerin farkında olmak önemlidir. Acı biberler, onlara ısı veren bileşik olan kapsaisin içerir. Çok fazla kapsaisin tüketmek, hamilelik sırasında sık görülen mide ekşimesi, mide rahatsızlığı ve ishal gibi gastrointestinal sorunlara neden olabilir. Ayrıca, turşu gibi gıdaları tüketmenin gıda zehirlenmesi riskinin yanı sıra hipertansiyona neden olabilecek yüksek sodyum miktarına yol açabileceğinin bilinmesi önemlidir. Kısacası hamilelik sırasında çok aşırı tüketmemek kaydı ile acı biber turşu yenmesinde bir sakınca yoktur.