Hamilelikte Ağız Kokusu Neden Olur?

Ağız kokusu hamilelik dönemine en sık görülen problemler arasında bulunur. Ağzı fazla kokan anne adayları, bebeklerine dair kaygı duymamalıdır çünkü bu koku mideden kaynaklanır. Sağlıklı bir insanın da ağzı da kokabilir. Ağız kokusunun sebepleri şu durumlardan meydana gelir:

  • Beslenme Düzensizlikleri

Halk arasında aşerme olarak adlandırılan hal, anne adayının pek çok yiyecek çeşidinden bol bol yemek istemesidir. Kontrolsüzce yapılan beslenme değişiklikleri, metabolizma kadar ağzı da etkiler. Dil katmanları, diş minesi ve diş eti bakterileri çoğalarak kokuya yol açar.

Diş çürüğü öncesinde veya sonrasında ağzın kokması muhtemeldir. Daha önce gözlemlememiş olduğunuz kadar ağız kokusu hissediyorsanız dişlerinizi düzenli fırçalamanız ve şekerli gıdaları az tüketmeniz faydalı olabilir. Şeker, ağız içindeki zararlı bakterileri besleyen bir maddedir. Çikolata, pasta, kek çeşitlerini az tüketip meyvelere öncelik tanıyarak beslenmenize düzen verebilirsiniz.

  • Hamilelik Sonrası Diş Çürükleri

Hamilelikle alakalı olan diş çürükleri ağzın kokmasına yol açabilecek önemli etkenlerdendir. Gebelikte ağız kokusu yalnızca gıdalarla değil, zaman içinde oluşmuş plakların artmasıyla da ilişkilidir. Diş minelerinde plak oluşturan bakteriler, vücuttaki hormonsal değişimi fırsat bilerek hızla ürer. Hamilelikte artan plak bakterileri ağız kokusuna yol açarken diş kaybı riskini artırır.

  • Hormon Değişmeleri

Ağız kokusu, boş olan midenin büzüşmeye başladığını bildiren uyarıcı bir detaydır. Gebeliğin ilk 3 ayında hormonsal değişimler maksimum seviyededir. Midenin boş olduğunu bildiren koku, mide yapısındaki etkilenmeler kapsamında farklılaşır. Her insanın yaşadığı ağız kokusu problemini hamilelerin daha yoğun yaşayabilmesi, hormonsal değişmelerden dolayıdır.

  • Geniz Akıntısı

Hamilelikte ağız neden kokar?” sorusunun temel cevaplarından biri geniz akıntılarıdır. Hamilelerin bünyesi, ilk 3 – 4 ay içinde hastalıklara elverişli bir hal alır. Hafif seyreden soğuk algınlıkları ve gripler, birçok belirtiyle beraber geniz akıntılarına sebep olabilir. İltihaplı mukus akıntıları, ağız içinin kokmasında etkili olabilir. Sık hastalanan gebelerin yaşadığı ağız kokusu problemleri normaldir. Fakat hastalık komplikasyonlarını engellemek için muayene olunması büyük önem taşır.

Hamilelikte Ağız Kokusuna Ne İyi Gelir?

Ağzın kokmasına yol açan etkenlerin her biri için ayrı çözümler mevcuttur. Beslenme alışkanlıklarını düzenleyerek, diş muayenesinden geçerek, bol su tüketip geniz akıntısını azaltarak ve hormonsal değişim süreçlerinde stresi düşük tutup istenmeyen etkileri azaltarak çeşitli ağız kokularını giderebilirsiniz. Farklı sebeplerden kaynaklanabilen birçok ağız kokusu türünü, kapsamlı çözümler aracılığıyla da önleme imkanınız bulunur. Hamilelikte ağız kokusuna iyi gelen şeyler şunlardır:

  • Karanfil: Doğal olarak faydalanabileceğiniz en kaliteli dezenfektanlardandır. Ağız içindeki zararlı bakterileri öldürerek diş minesini korur, diş yüzeyine parlaklık katar. Günde 1 – 2 adet karanfil kullanmanız, ağzınızdaki kokuyu minimuma çekecektir.
  • Nane: Doğal bir koku verici olan mentol, naneyi ağız – diş sağlığı konusunda ön plana çıkarır. Diş macunlarının, dental sakızların ve diş iplerinin çoğunlukla nane aromalı veya nane kokulu olması tesadüf değildir. Zararlı bakteri yoğunluğunu % 90 ölçüsünde düşürürken ağza ferahlık verebilecek olan nane yaprakları, günde 3 – 4 adet tüketilebilir.
  • Salatalık: Yoğun bir aromaya sahip değildir fakat ağız içine farklı bir koku verir. Mevcut kötü kokuyu emen salatalıklar, düzenli tüketilmeleri halinde diş plaklarının oluşmasını engelleyebilir. Lifi yapısıyla dişleri adeta siler süpürür. Bununla beraber sahip olduğu minerallerle vücudunuzun ve bebeğinizin ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Hamilelikte Ağız Kokusu İçin Hangi Doktora Gidilir?

Hamilelikte ağız kokusu doktor muayenesi gerektirecek seviyeye ulaşmışsa ağız – diş polikliniklerine başvurabilirsiniz. Devlet hastanelerinde muayene ücreti alınmazken özel hastanelerde vezne kayıt ve muayene ücreti alınır. Doktorunuz, problemin temeline uygun olarak çeşitli ilaç ya da uygulamalar önerebilir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.