Hamilelikte arı sokması sıklıkla rastlanan bir durumdur. Arı sokmaları genellikle açık havada meydana gelir. Çoğu durumda tedavi olmaksızın evde müdahale yeterlidir. Ancak arı sokmasına alerjisi olan bir kişi bir veya daha fazla arı tarafından sokulursa daha şiddetli bir reaksiyon meydana gelebilir. Bunun için ise acil tedavi gerekir. Bu açıdan arı sokmaları kısa süreli geçici ağrılara ve ciddi alerjik reaksiyonlara neden olabilir. Oluşan ağrı, sokma sayısına, arı sokmasının şekline ve arının cinsine bağlıdır. Çocukların arı sokmalarına yetişkinlerden daha fazla tepki verme olasılığı daha yüksektir. Ek olarak, yetişkinlerin arı sokmasından ölme olasılığı çocuklardan daha fazladır.
İçindekiler?
Hamilelikte Arı Sokması Durumunda Ne Yapılmalı?
Hamileyken arı sokması durumunda verilen tepkiler kişiden kişiye değişir. Arılar insanları soktuktan sonra ölür. Ancak bazı arılar birçok kez sokabilir ve hayatta kalabilir. Arıların zehirli iğneleri vardır. Bu açıdan bazı insanların arı zehrine alerjisi vardır. Çoğu insan alerjik reaksiyon gösterebilir, ancak bazılarında tekrarlayan arı sokmaları ve alerjik reaksiyon olabilir. Aynı anda birden fazla arı sokulursa toksik reaksiyon meydana gelebilir. Bu durum alerjik bir semptomu andırır. Ancak alerjik duyarlılık testle tespit edilemez. Bu yüzden hamile kişilerde arı sokması durumları meydana gelirse doktora gitmekte fayda vardır.
Gebelik arı sokması durumunda ilk olarak arının iğnesinden hızlı bir şekilde kurtulmanız gerekir. Dikkatli ve hızlı hareket etmek önemlidir. Çünkü iğneyi sıkmak iğnenin kırılmasına ve vücudu daha fazla zehre maruz bırakmasına neden olabilir. Arı sokmaları soğuk su ve sabunla yıkanmalıdır. Soğuk su ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur. Sabun ise bölgede kalan kir ve toksinlerin giderilmesine yardımcı olur. Şişmiş veya kaşıntılı bölgelere zarar vermemeniz gerekir. Şişmeyi azaltmak için buz uygulanabilir. Doğrudan cildinize buz uygularsanız, kendinizi yakabilirsiniz. Bu nedenle, buz bir havluya sarılmalı ve yaklaşık 20 dakika bırakılmalıdır. İhtiyaç duyulan sıklıkta uygulanabilir. Ancak şişlik çok büyürse, doktorunuza danışmalısınız. Arının soktuğu bölge bir kol veya bacaksa, ağrıyı ve şişliği azaltmaya yardımcı olmak için anti alerjik ilaçlar ve kremler kullanılabilir.
Hamilelikte Arı Sokması Zararlı Mıdır?
Gebelikte arı sokması durumunun anneye ve bebeğe zararı yoktur. Bu açıdan hamile kişilerin arı alerjisi olmadığı ve arılar çok zehirli olmadığı sürece, sokulursa size zarar vermez. Ancak alerjik reaksiyonunuz varsa veya sokan arı çok zehirliyse hemen bir hastaneye başvurmalısınız. Ne tür alerjiniz veya arıların zehirli olup olmadığını bilmiyorsanız belirtilerin ortaya çıkmasını beklemeden doktorunuza başvurabilirsiniz. Bu açıdan doktor gerekli önlemleri alacak ve uygun tedaviyi uygulayacaktır. Arı sokması tedavisi için kullanılan epinefrin maddesi, anne adayı ve çocuğun vücudunda bulunan doğal bir maddedir. Bu açıdan hiçbir riski yoktur. Bu nedenle arı sokmalarına uygulanan tedavi kesinlikle çok basittir. Diğer ilaçlar ise genellikle 72 saate kadar küçük dozlarda verilir. Bu yüzden arı sokmalarının tedavisi, doğru yapıldığında bebeklerin sağlığı da dahil olmak üzere kimseye zararsızdır.
Arı Sokmasında İğne Kalırsa Ne Olur?
Arı sokmaları her zaman en az acı veren böcek sokmalarından biridir. Ancak hamile kişilerin arı zehrine alerjisi varsa durum ölümcül olabilir. Arılar tarafından sokulan kişilerin, daha önce arı sokmasına karşı alerjik reaksiyon gösterdikleri takdirde, yaşamı tehdit eden alerjik reaksiyonlar veya anafilaksi belirtileri gösterme olasılığı daha yüksektir. Arı sokması durumunda deriden iğne hemen çıkarılmalıdır. Arı sokması durumunda, arının iğnesi deri altında ne kadar uzun süre kalırsa, o kadar fazla zehir salınır. Bu durum ise anne adayları için acı verici olabilir. Arı sokmasında iğne kalırsa arının iğnesini cımbızla hareket ettirmeden hızlıca çıkarmalısınız. Arı soktuktan sonra, iğne vücutta ne kadar uzun süre kalırsa, reaksiyon o kadar şiddetli olur.
Bunları okudun mu?
- Hamilelikte Siyah Dışkı Neden Olur?
- Hamileyken Dövme Sildirilir Mi?
- Hamilelikte Üzüm Yemek Zararlı Mı?
- Hamilelikte Köpük Kusma Neden Olur?
Hamilelikte Arı Sokması Şişkinliği Nasıl Geçer?
Hamileyken arı sokunca ne yapılır sorusu için ilk adım doktora gitmektir. Çünkü arının soktuğu bölgede şişlik, ağrı ve rahatsızlık meydana gelebilir. Sağlık uzmanınız şişlik, kaşıntı ve ağrıyı azaltmak için ilaçlar reçete edebilir. Bu ilaçlar verilen talimatlara göre kullanılmalıdır. Geniş bir lokal şişlik alanı varsa, prednizon gibi oral kortikosteroidler reçete edilebilir. Bu ilaçlar, şişliği ve rahatsızlığı azaltmaya yardımcı olurlar. Başka bir ağrı kesici reçete edilmedikçe ağrıyı kontrol etmek için asetaminofen veya ibuprofen içeren ilaçlar da kullanılabilir. Bir kişinin kronik karaciğer hastalığı veya böbrek hastalığı varsa, bu ilaçları kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız. Şiddetli bir reaksiyonunuz varsa, doktorunuz bir epinefrin reçete edebilir. Bu ilaç, alerjik reaksiyonların daha fazla artmasını önlemeye yardımcı olan bir sağlık görevlisidir.