Hamilelikte Aşırı Kıllanma ve Tüylenme Neden Olur?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Hamilelikte Tüylenme

Hamilelikte tüylenme sorunu pek çok anne adayının karşılaştığı ve oldukça rahatsız olduğu bir durumdur. Androjen hormonunun artması ile birlikte vücudun farklı bölgelerinde tüylenme görülmektedir. Bazen bu tüyler koyu renkli ve sert yapılı olabilir. O zaman durumu aşırı kıllanma olarak tanımlamak daha doğru olacaktır. Hamileliğin ilk üç ayında bu etki görülmeye başlanır. Gebeliğin 3-6 ayından sonra bu tüylerin dökülmesi beklenir.

Hamilelikte Kıllanma Neden Olur?

Hamileyken aşırı kıl çıkması normal bir durumdur. Anne adayının vücudu pek çok açıdan değişimler yaşamaktadır. Bunların en temeli hormonal değişimlerdir. Gebelik süresince annenin bu hormonlar sebebiyle duygusal iniş çıkışlar yaşaması, ani sinir patlamaları geçirmesi ne kadar normalse tüylenme de o kadar normaldir.

Bazen altta yatan başka sebeplerle gebelikte tüylenme sorunu görülmektedir. Bu nedenler şunlardır:

  • Yumurtalıklarda gelişmiş olan bir kitle olan gebelik luteoması
  • Virilizan over tümörü
  • Yumurtalık kisti olan teka lutein
  • Polikistik over
  • Adrenal karsinom
  • Plesental aromataz eksikliği
  • Sitokram oksidoredüktaz eksikliği

Hamilelikte Kıllanma Artar Mı?

Hamilelikte aşırı kıllanma pek çok anne adayında görülmektedir. Bu tüyler ve kıllar belli bir bölgede yoğunlaşmıştır. Bu bölgeye linea ligra adı verilmektedir. Hamilelikte göbek deliğinin alt kısmında üst tarafa doğru uzanan koyu renkli çizgi linea ligradır. Genellikle kıllanma bu bölgenin çevresinde gerçekleşir. Daha önce tüy çıkmayan bölgeler tüylenme olduğu gözlemlenebilmektedir. Örneğin, göbek bölgesi, yüz ve göğüs uçları bu bölgelerden bazılarıdır. Mevcut tüylerde de bir artış söz konusu olacaktır. Kollar, bacaklar, genital bölge aşırı kıllanma sorununun görüldüğü diğer yerlerdir.

Hamilelikte Göbek Tüyleri Dökülür Mü?

Gebelikte kıllanma özellikle göbek bölgesinde görülmektedir. Ve anne adaylarını oldukça rahatsız eder. Bu tüylenme sorunu gebeliğin ilk 3 ayında yaşanmaktadır. Sonraki süreçte özellikle 6 aydan sonra kendiliğinden dökülmesi beklenir. Bu nedenle sonradan çıkan bu tüylere kalıcı bir müdahale yapılması (Lazer epilasyon vb.) önerilmez. Ancak görüntüden çok rahatsız olan ve bunun önüne geçmek isteyen bazı anne adayları lazer epilasyon yaptırmaktadır. Hamilelik döneminde lazer epilasyonun bebeğe kanıtlanmış bir zararı yoktur. Ancak büyük çoğunluk bu işlemi hamilelik döneminde yaptırmayı tercih etmemektedir.

Hamilelikte Tüylerde Azalma Olur Mu?

Gebelikte tüylenme miktarındaki artış anne adaylarının büyük bir kısmında görülen bir durumdur. Ancak bazı anne adaylarında durum tam tersi de işleyebilmektedir. Bu kişilerde mevcut tüylerde dökülme ve dolayısı ile azalma olur. Bu da tamamen hormonlarla alakalı normal bir durumdur. Anne adayları arasında bu duruma sıklıkla rastlanmasa da, tüylerde azalma yaşayan anneler için bu bir avantajdır.

Gebelikte Aşırı Kıllanma Nasıl Geçer?

Hamilelikte Aşırı Kıllanma

Hamilelikte tüylenme nasıl geçer merak eden anne adaylarının aklına ilk olarak lazer epilasyon gelmektedir. Ancak bu yanlış bir seçim olur. Zira bu tüyler hormonların etkisiyle çıkmış, normal dönemlerde var olmayan tüylerdir. Gebeliğin sonlarında kendiliğinden dökülmesi beklenir. Bu nedenle lazer epilasyon gibi kalıcı bir yöntemle hamilelikte tüylenme tedavisi uygulamak yanlış olabilir. Yine de tercih etmek isteyen anne adaylarının en çok merak ettiği konu hamilelikte lazer epilasyonun bebeğe bir zararının olup olmadığıdır. İşlem hamileliğin ilk üç ayından sonra yapılabilmektedir. İlk üç aylık süreçte işlemi yapmayı kabul eden merkezlerin güvenilir yerler olmadıklarını unutmamak gereklidir. Bunun dışında yapılan araştırmaların kanıtladığı bebeğe zarar veren bir durum söz konusu değildir. Tercih edilmemesinin en büyük sebebi hormonların çok değişken olduğu dönemde, yapılan işlemin etkisiz kalabilmesidir.

Hamileyken aşırı kıl çıkması sorununa ağda, jilet ya da epilatörle müdahale etmek tavsiye edilir. Bu yöntemler dışında tüy dökücü kremlerin kullanılması önerilmemektedir. Tüy dökücü kremler içlerinde oldukça ağır kimyasallar barındırmaktadır. Anne adayı bu kremi cildine sürdüğünde, cilt tarafından emilen krem bebeğin sağlığı için olumsuz etki yapabilmektedir. Bu nedenle bu kremlerden gebelik süresince uzak durmak en mantıklısıdır.

Hamilelikte Aşırı Kıllanma Ne Zaman Geçer?

Gebelikte tüylenme genellikle kendiliğinden geçen bir durumdur. Hamilelik dönemindeki hormonların etkisiyle birdenbire yoğun bir şekilde çıkan tüyler, hamileliğin ilk üç ayında görülmektedir. Bu durum anne adaylarının rahatsızlık duymasına sebep olmaktadır. Ancak endişelenmeyi gerektirecek bir durum yoktur. Gebeliğin 6 ayından sonra bu tüyler kendiliğinde dökülme eğilimindedir. Hormonlar ortadan kalkınca tüyler de dökülerek kaybolur.

Ancak bazı durumlarda doğum sonrasında aylar geçmesine rağmen tüylerin bir kısmı dökülse de kalan kısmı anneleri rahatsız etmektedir. Sık karşılaşılmasa da bu da bir ihtimaldir. O zaman lazer epilasyonu tercih etmek, tüylerin kalıcı olarak ortadan kaldırılması için mantıklıdır. Hamilelikte tüylenme sorunuyla baş etmek için herhangi bir yöntem belirlemeden önce doktorunuzla konuşmanız ve buna göre hareket etmeniz doğru olacaktır.