Categories: Hamilelik

Hamilelikte Basur Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, kadınların hayatlarında hormonlarının en fazla değişiklik gösterdiği dönemlerden biridir. Bu hormon değişimleri ve hamilelikte doğal olarak yaşanan fiziksel değişiklikler sonucunda gebelerde birçok farklı rahatsızlık oluşması olasılığı oldukça fazladır. Hamilelik süresince anne adayları sürekli kontrol altında tutulmalı, annenin ve bebeğin sağlığını göz önünde bulundurarak hastalıklar ilerlemeden önlenmelidir. Hamilelikte diğer birçok rahatsızlık gibi basur yani hemoroid de çok sık görülür. Bu yazımızda hamilelikte basur neden sık görülür, belirtileri nelerdir, nasıl tedavi edilir gibi birçok konuyu sizler için açıklığa kavuşturacağız.

Hamilelikte Basur Neden Olur?

hamilelikte basur neden olur?

Hamilelikte basur oluşumuna sebep olan birçok neden vardır:

  1. Hormonlar: Hamilelikte oluşabilecek birçok rahatsızlığın sebebini hormonların artış veya azalışı oluşturmaktadır. Gebelikte düzeyi artan progesteron hormonu vücutta vazodilatör etkiye sahiptir bir diğer deyişle damar genişlemesine yol açar. Basur da makat bölgesindeki genişlemiş toplardamarlar nedeniyle oluşur.
  2. Dolaşım: Rahmin ve bebeğin ihtiyacı olan kanlanma miktarı gebelikte her geçen gün artar. Bu kan ihtiyacının artması toplardamarlar üzerinde daha büyük baskı oluşturur. Bu da basura yol açar.
  3. Basınç: Hamilelikte büyüyen rahim etrafındaki her bölgeye baskı yaptığı gibi perineye de baskı yapar ve basura sebebiyet verebilir.
  4. Takviyeler: Hamilelikte kesinlikle gerekli olan ve kullanılması gereken takviyelerden olan demir de basura yol açabilir.

Hamilelikte Basur Belirtileri Nelerdir?

Hamilelikte Basur Belirtileri Nelerdir?

Basur olduğunuzu anlamak oldukça kolaydır. Basur birçok spesifik belirtiyle başlayan bir hastalıktır. Basurun başlangıç seviyesinde ilk görülen belirti dışkıda kandır. Dışkıda taze ve kırmızı renkte kanın tespit edilmesi hekime başvurma nedenidir. Dışkılamadan sonra temizleme esnasında makatta ele kitle gelmesi basurun en büyük belirtilerindendir. Dışkılama makatta esnasında acı ve sonrasında kaşıntı da görülür. Basur ağrılı bir hastalıktır ve tedavi yönetimi için bir hekime başvurulmalıdır.

Hamilelikte Basura ne iyi gelir?

Hamilelikte Basura ne iyi gelir?

Hamilelikte ilaç kullanımı hem anne adayı hem de bebek açısından bazı riskler taşır. Her ilaç için aynı durum söz konusu olmasa da önemli olan hekiminizin görüşüdür. Hekiminize danışarak uygulayabileceğiniz bazı çözüm önerilerini sizinle paylaşacağız.

  1. Ilık Su: Bir leğeni veya plastik küveti duş alınan, oda sıcaklığında bir suyla doldurduktan sonra Anne adayının 5 dakika kadar bu suyun içine oturması basur rahatsızlıklarını rahatlatacaktır. Suyun önceden kaynatılmış olması olası enfeksiyonların engellenmesi açısından tercih edilir. Kullanılacak suyun sıcak olmamasına da özellikle dikkat edilmelidir. Sıcak su hamilelikte birçok komplikasyona sebep olabilir.
  2. Oturma Alanı: Oturulan zeminin yumuşak olması oldukça önemlidir. Sert zemin hemoroid ağrılarını artırabilir. Hamileler tercihen hemoroid oturma yastığı adı verilen yastıkları tercih etmeliler.
  3. Beslenme düzeni: Ikınmak veya kabızlık basura kötü gelir. Basuru hafifletebilmek için kabızlığa yol açacak besinlerin tüketiminden kaçınılmalıdır. Lifli besinler, meyveler ve sebzeler bol bol tüketilmelidir. Gün içinde bolca sıvı tüketilmelidir.
  4. Tuvalet alışkanlığı: Büyük tuvaleti tutmak gibi bir alışkanlığınız varsa buna son vermelisiniz. Aynı zamanda tuvalete çıktığınızda da ıkınmamaya özen göstermelisiniz.
  5. Kegel egzersizleri: Kegel egzersizleri anal bölge kaslarının güçlenmesini sağlar ve hemoroid oluşmadan engelleyebilir.
  6. Uyku Pozisyonu: Sırt üstü yerine sol yana yatmayı tercih etmelisiniz böylece basurunuzabaskı oluşmaz.
  7. Oturmak: Uzun süre oturmak veya uzun süreli ayakta kalmak anne adaylarında basura sebebiyet verebilir. Diğer her şeyde olduğu gibi bu konuda da dengeyi bulmak önemlidir.
  8. Hijyen: Dışkılamadan sonra anal bölgenin temizlenmesi oldukça önemlidir.

Bu hamilelik süresince deneyimlenen basur konusunda ilaç yerine geçmese de şikayetlerinizi azaltabilecek bazı bitkisel yöntemler olduğu söylenmektedir. Bu bitkisel yöntemler arasında limon suyu, hindistan cevizi ve badem yağı kullanımı bulunmaktadır. Hekiminize danışmadan kesinlikle kullanmamanız gerekir. Unutulmamalıdır ki bitkisel ürünler de ilaçlarla tepkimeye girebilir!

Eğer Hamilelik döneminde kahverengi akıntı geliyorsa. Hamilelikte Kahverengi Akıntı Neden Olur? yazımızı okuyabilirsiniz.

Hamilelikte Basur Tedavisi?

Basur tedavisinde normalde iki seçenek vardır. Bu seçenekler basurun ciddiyetine göre medikal ve cerrahidir. Cerrahi tedavi yöntemi kalıcı sonuç sağlasa da hamilelerde sık tercih edilen bir yöntem değildir. Hamilelikte daha çok tercih edilen medikal tedavi, bölgeye uygulanabilecek merhemleri ve fitili kapsar. Hekiminiz durumunuzu göz önünde bulundurarak tedavinizi düzenleyecektir.

Hamilelikte Basur İlacı veya Kremi Kullanılır mı?

Hekimin önerisi doğrultusunda olmak üzere gebelikte basur tedavisinde anne ve bebeğe zararsız olan yani teratojenik etkisi bulunmayan ilaç ve kremler bulunduğu bilinmektedir. Kortikosteroid içermeyen fitil de tedavide kullanılabilir.

Hamilelikte Basur Normal Doğuma Engel mi?

Basuru olan anne adayları normal doğum yapabilse de durumun ciddiliğine (basurun kan toplaması ve şişliğine bakılarak) bağlı olarak sezaryen kararı hekim tarafından verilebilir. Çoğu bilinen basuru olan anne adayının normal doğum gerçekleştirdiği bilinmektedir. Basur doğum sırasında ıkınma yüzünden ciddi kanama yapabilir. Bu kanama riski hekim bilgisi dahilinde olup sezaryene gerek duyulup duyulmadığına karar verilir.

Hamilelikte Basur Bebeğe zarar verir mi?

Anneler, hamile kaldığı andan itibaren bebeklerinin sağlığı konusunda endişelenir. Eğer basur olduysanız basurun bebeğe zarar vermesiyle ilgili endişelenmenize gerek yok. Annedeki basur, bebeğe zarar vermez. Basur, sadece annenin hayatını zorlaştırır.

Hamilelikte Basur Ameliyatı Yapılır mı?

Basurda ameliyat kesin bir çözümdür ancak basur ciddi boyutlara gelmedikçe opere edilmesi önerilmez. Hamilelikte basur ameliyatı çok ciddi bir zorluk oluşturmadıkça yapılması tercih edilmez. Hamilelikte yukarıda bahsettiğimiz fitil, merhem, hep gibi medikal yöntemlerin kullanılması önerilir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.