Hamilelikte Bisiklete Binilir Mi?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us
Hamilelikte Bisiklete Binilir Mi

Hamilelikte bisiklet sürmek ilk haftalarda sakıncasızdır. Fakat bebek gelişiminin hızlandığı haftalar itibariyle bisiklet turları tavsiye edilmez. Bisiklet düzenekleri, bacakla beraber karın ve bel kaslarını değişen ölçülerde uyarır. Rahim yakınlarında bulunan çizgili kas liflerinin eşzamanlı olarak uyarılması ile bebek rahatsız olabilir.

Fazla efor sarf ederek yorulmanız da kendiniz ve bebeğiniz açısından istenmeyecek bir durumdur. Bisiklet sürmek istiyorsanız, yaklaşık 10 dakikayı geçmeden hafif tempo ile sürebilirsiniz. Düzenli olarak bisiklet sürecek anne adayları her gün değil, en az 2 – 3 günde 1 defa sürüş yapmalıdır. hamilelikte bisiklet sürmek, ölçü aşılmadığı takdirde faydalıdır.

Hamilelik Döneminde Bisiklet Sürmek İsteyenler Nelere Dikkat Etmelidir?

hamilelikte bisiklet sürmek
hamilelikte bisiklet sürmek

Bazı anne adayları bisiklet sürmeye mesafeli yaklaşırken bazıları bunun yararlı olacağına inanır. İki tarafın da haklı söylenebilir. Bisiklet sürmesi gerektiğine karar veren anne adaylarındansanız, sizin için önem taşıyan birkaç detay şunlardır:

  • Süreceğiniz bisikletin koltuğu yüksek olmamalıdır. Ayaklarınızı pedalda tutabilmek için kaslarınızı germeniz rahim kaslarını da gerebilir. Bu durum, bebeğin baskıya maruz kalmasına yol açar.
  • Bisiklet sürerken acele etmemelisiniz. Amacınız vücut kaslarını çalıştırarak antrenman yapmak değil, hamilelik stresini azaltmak olmalıdır. Temiz havalı, ormanlık bir yerde yavaş yavaş bisiklet sürmeniz en doğrusudur.
  • Hamile olduğunuz için çabuk yorulabilirsiniz. Bebek geliştikçe brüt ağırlığınızın yükselmesi ve vücutta depolanan besinlerin öncelikle bebek için kullanılması sizi yorgun düşürür. Bisikleti yavaş sürmenize rağmen nefes alışverişi hızlanıyor veya cilt terliyorsa, olduğunuz yerde durup dinlenmelisiniz. Yorgunluğa sebep olan bir aktiviteyi sürdürmemeniz gerekir.
  • Hamilelik, vücut ihtiyaçlarının ikiye katlanması demektir. Hamileyken bisiklet sürenler tura çıkmadan önce, tur yaparken ve sonrasında yeterli su tüketmelidir. Vücut hücrelerinin ihtiyaç duyduğu miktarda su tüketmezseniz, hamilelikten kaynaklı baş ağrılarının ve mide bulantılarının artması mümkündür. Ayrıca susuzluk bebeğin hücresel gelişimine zarar verir.
  • Kısa bir bisiklet turu bile acıkmanız için yetecektir. Aktivite sonrasında öğüne uygun olarak beslenip vücudun enerji ihtiyacını karşılamalısınız. Gebelikte kilo aldığınızı düşünerek bu süreci aç geçirirseniz, vücut fonksiyonlarınızda bozulmalar meydana gelebilir. Rahim konforunun azalması bebeğe zarar verirken, vücut direncinin olumsuz etkilenmesi düşüğe yol açabilir.

Bunlara bir göz atabilirsin?

Hamilelikte Bisiklet Sürmek Yerine Hangi Spor Tercih Edilebilir?

hamilelikte bisiklet sürmek
Hamilelikte Bisiklet Sürmek

Bisiklet sürmek faydalı bir aktivite olsa da her hamile için uygun sayılmaz. Daha önce düzenli spor yapmadığı için bacak kasları ideal gelişmişliğe sahip olmayan gebeler, bu hassas dönemde vücutlarını zorlamamalıdır. Öte yandan hamilelikte spor yapmanın önemli faydaları mevcuttur. Hamilelik öncesi alışkanlıklarınız gereği veya sağlığınızı düşündüğünüz için bu dönemde spor yapmak istiyorsanız; bisiklet yerine tercih edebileceğiniz birkaç seçenekten söz edilebilir. Gebelik dönemine uygun sporlardan bazıları şunlardır:

  • Doğa yürüyüşü: Hamilelikte yapılabilecek en faydalı sportif aktivitedir. Kasları zorlamayan ve ciğer keseciklerini yormayan yürüyüş, minimal seviyede vücudun her yerini etkileyip kan dolaşımını düzenler. Fakat bu sporu doğal bir ortamda yapmanız önem taşır. Örneğin milli parklar, tabiat parkları, yaylalar, şelale kenarları, mesire alanları ve kent ormanları yürüyüşünüz için uygun yerlerdir. Temiz oksijen, bebeğinize de faydalıdır.
  • Hafif squat: Squat egzersizi bacak, kalça ve sırt kaslarına etki eder. Sandalyeye oturuyormuş gibi kalça dışarıya itilirken dizler kırılır. Sırt bölgesini kasarak tekrarlanan hareket, hamilelikte düşük seviyeli olarak değerlendirilebilir. Dizleri fazla kırmadan ve kaslarınızı zorlamadan her gün squat yapabilirsiniz.
  • Açma germe hareketleri: Birden fazla hareketi kapsayan açma germe, boyundan bacağa kadar vücudun her bölgesine etki eder. Fakat anne adaylarının uygulayabileceği açma germe hareketleri kısıtlıdır. Gebelikte spor yapmak isteyenler ayakta durup üst vücutlarını yere paralel olarak uzatabilir; elleri bacak yanlarında sürüyerek sağa sola eğilebilir; yuvarlak çiziyormuş gibi belini kıvırarak karın kaslarını gevşetebilir.

Hamilelerin her gün spor yapması önerilmez. Hafif tempolu sporlardan sonra en az 1 gün dinlenilmesi gerekir. Hamile egzersizleri, yeterli beslenme ve dinlenme aracılığıyla yüksek verim sağlar.