Categories: Hamilelik

Hamilelikte Boza İçilir mi?

Hamilelik süreci, her kadının farklı bir şekilde geçirdi dönemlerdir. Bu dönemlerde vücudun ihtiyaç duyduğu besinlerin, yeterli bir şekilde tüketilmesi gerekir. Hamilelerin normal yaşantılarından farklı olarak, bebeğin ihtiyaç duyacağı besin gruplarını da tüketmesi gerekir. Ancak bazı besin türleri, hamilelik süresince uzak durulması gereken yasaklılar listesine eklenmiştir. Hamilelik dönemindeki kadın, normalde tüketmediği şeyleri bile canının çektiğini hissedebilir. Hamilelikte boza içilir mi? sorusunun cevabı ise genel anlamda evet olacaktır. Çünkü temiz içeriklerle hazırlanan boza, vücuda faydalı olan bazı mineraller ve vitaminler yönünden zengindir.

Bazı masum görülen içecekler, hamilelik sürecine büyük zarar verebilir. Ancak boza, bu tür besinlerden biri değildir. A,B ve E vitaminleri yönünden, zengin içeriklere sahip bir besindir. Vücudun ihtiyaç duyduğu kalsiyum demir ve fosfor minerallerini, boza yeterli miktarda içerir. Yani hamilelik sürecinde, bazı aralıklarla ve yeterlimi miktarda boza içmenin zarar yoktur. Ancak bir uzmana danışılarak tüketilmesi, hamilelik döneminde önerilen bir durumdur.

Hamilelikte Boza İçmek Zararlı Mıdır?

Hamilelikte boza içmenin zararı yok denilebilir. Çünkü boza temiz bir şekilde ve doğal içeriklerle hazırlanırsa, risk faktörü oluşturmaz. Hijyenik ve temiz ortamda hazırlanan boza, hamilelerin rahatça içebileceği bir içecektir. Ancak bozanın çok aşırı tüketilmesi önerilmez. Çünkü yoğun karbonhidrat içeren boza, hamilelikte aşırı kilo alımına yol açabilir.

Bebeklere Boza Verilir Mi?

Hamilelerin içi rahat bir şekilde tüketebildiği boza, oldukça faydalı bir besindir. Bu sebeple bebeğe boza içirmek isteyen anneler olacaktır. Ancak bebeklerin sindirim sistemi, tam olarak her besini sindirebilecek kadar gelişmemiştir. Özellikle yenidoğan bebeğe boza içirmek, kesinlikle yapılmaması gereken bir davranıştır. Bebeğin ek gıda dönemi başladıktan sonra, doktor önerisiyle yeteri miktarda boza içirilebilir.

Her bebek boza tüketebilir diye, genel bir algı oluşması yanlıştır. Çünkü her bebeğin bünyesi ve kendine ait özellikleri vardır. Özellikle sindirim sistemi ile ilgili hastalığı olan bebekler, biraz daha özel şekilde beslenir. Bu bebeklerin tüketebileceği veya yasaklı olan tüm gıdalar, uzman tarafından anneye iletilir. Herhangi bir uzmana danışmadan, sindirim rahatsızlığı olan bebeğe boz içirmek oldukça yanlış bir harekettir. Bu bebeğin sağlığını riske atacak bir durumdur. Bebeğin beslenme süreci konusunda, anne ve uzman kişi bilgi paylaşımı yaparak ortak bir sonuca varmalıdır.

Hamilelikte Boza Bebeğe Kilo Aldırır Mı?

Boza bol miktarda vitamin ve mineral içeren bir besindir. Ancak bunların yanı sıra, karbonhidrat oranı da yüksek bir içecektir. Karbonhidrat gereğinden fazla tüketildiğinde, vücudun kilo almasına sebep olur. Hamilelikte boza içmek kilo konusunda dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Çünkü gereğinden fazla tüketilen boza, kilo aldırabilir.

Hamilelik döneminde alınan kiloların, bebeğe ne kadar geçtiği ile ilgili bilimsel bir araştırma sonucu yoktur. Ancak anne ve bebek sağlığı açısından, gebelerin çok fazla kilo alması önerilmez. Hamilelik döneminde dengeli ve yeterli beslenmenin amacı, anne ve bebek sağlığını korumaktır. Boza fazla tüketildiğinde kilo aldırabilen bir besin olduğundan, dozunda ve çok sık olmamak şartı ile içilebilir.

Boza Bebeklere Ne Zaman Verilir?

Vitamin ve mineral yönünden zengin içeriğe sahip boza, çocukların da tüketebileceği bir besindir. Ancak bebeğe boza vermenin zamanı ile ilgili, kesin ve doğru bir zaman dilimi yoktur. Her bebeğin gelişimi ve bünyesi farklıdır. Bir çocuk doktoruna danışarak, en doğru zamanı öğrenmek mümkündür. Fakat genelleme olarak bakıldığında, 9. aydan sonra az bir miktar içirilerek başlanabilir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Boza Bebeklere Kaç Aylıkken Verilir?

Bazen anneler, her bebeğin farklı büyüdüğünü ve geliştiğini gözden kaçırır. Ancak unutmamak gerekir ki, her bebeğin gelişim süreci farklı seyreder. Ek gıda gibi önemli bir sürecin başlangıcı 6. ay olarak bilinse de, bu bebeğin gelişimine göre daha erken veya geç olabilir.

Anneler bazı faydalı besinleri bebeklerine yedirmek için acele edebilir. Çünkü her anne bebeğinin en sağlıklı ve güzel şekilde yetişmesini umar. Boza zengin vitamin kaynağı olan, yoğun mineral içeren faydalı bir besindir. Bu yönleri düşünüldüğünde, anneler bebeklerine boza içirmek isteyebilir. Ancak bunun için acele etmemek, doğru zamanı beklemek gerekir.

Bebekler ek gıdaya başladıktan sonra, besinlerin tadını alarak öğrenmeye başlar. Bazı besinleri çok severek yerken, bazılarını yemek istemez. Anneler, bebeklerin en güzel şekilde beslenmesini umar. Faydalı bir içecek olan boza bebeklere hangi ayda içirilebilir sorusuna net bir cevap vermek doğru olmaz. Ancak uzman görüşleri genelde, 9.aydan itibaren az miktarda verilmesinin bir zararı olmadığı yönündedir. 9.aydan itibaren tadımlık olarak bebeğe içirilen bozanın, zaman içinde miktarı arttırılarak tüketilmesi uygundur.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.