Categories: Hamilelik

Hamilelikte Cilt Mantarı Nedir?

Hamilelikte Cilt Mantarı Nedir? Sorusu anne adaylarının son dönemlerde en çok cevabını aradığı ve merak ettiği sorular arasında yer almaktadır.               

Günümüzde birçok kişi çeşitli cilt rahatsızlıkları ile karşı karşıya kalmaktadır. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de gebelik sürecinde meydana gelmektedir. Hamilelik süreci boyunca anne adayları hormonsal değilimler nedeniyle birçok rahatsızlıkla karşı karşıya kalmaktadır. Bu rahatsızlıklardan bir tanesi de gebelik sürecinde görülen cilt mantarıdır.  Hamilelerde görülen cilt mantarı bu cilt rahatsızlıklarının en çok düşündüreni ve en çok kaygılandıranıdır. Birçok anne adayı hamilelikte ortaya çıkan cilt mantarı hakkında araştırma yapmakta ve bilgi edinmeye çalışmaktadır. Sizlerde hamilelik sürecinde meydana gelen cilt mantarı hakkında araştırma yapıyorsanız, yazımızdan detaylara ulaşabilirsiniz. Sizlere bu yazımızda Hamilelikte Cilt Mantarı Nedir? Sorusunu cevaplandırmaya çalışacağız.

Hamilelikte Cilt Mantarı Nedir?

Hamilelikte Cilt Mantarı Nedir? Sorusunu cevaplandırmadan önce sizlere cilt mantarı belirtileri, nasıl oluştuğu ve nasıl giderilmesi gerektiği konusunda da bilgi vereceğimizi dile getirelim. Hamilelikte cilt mantarı hormonların değişmesi ve bağışıklık sisteminin düşmesine bağlı olarak sıklıkla görülebilmektedir. Tedavi edilebilecek bir şeydir. Bu hastalığın tedavisi amacıyla muhakkak uzman bir doktor tarafından yardım alınması gerekmektedir. Peki, hamilelikte cilt mantarı ile ilgili bilinmesi gerekenler nelerdir? Gelin, hep birlikte bakalım.

hamilelikte cilt mantarı

Hamilelikte Cilt Mantarı Nasıl Ortaya Çıkar?

Hamilelikte vajinal bölgede mantar ve bazı enfeksiyonlar sık sık görülmektedir. Çünkü hamile olan kişinin vücudundaki hormonlar dalgalanma halindedir. Östrojen hormonunun seviyesi yükselerek vajinayı zararlı bakterilere karşı korumasız hale getirebilir. Hatta bu zararlı bakterin çoğalmasına yardımcı olur. Hamilelikte vajinal mantar oluşmasının diğer bir nedeni ise bağışıklık sistemindeki düşüştür. Hamile olan kişinin bağışıklığı düşer ve buda bakteri, mantar ve virüs gibi zararlı organizmaların vücuda girmesine veya oluşmasına zemin hazırlar. Bu nedenlerden dolayı oluşan vajinal mantarı doktorunuza başvurarak veya doğa yöntemler deneyerek tedavi edebilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Oluşan Cilt Mantarının Belirtileri Nelerdir?

Hamilelik döneminde hormonlarınızın dengesizleşmesi ve bağışıklığınızın azalmasıyla birlikte bazen vajinal bölgenizde mantar oluşabilmektedir. Vajinal bölgenizde mantar olup olmadığını anlamanız mümkündür.

  • Kokusuz veya kokulu, beyaz veya sarımtırak akıntı
  • Genital bölgede kaşınma ve yanma hissi
  • Cinsel ilişki sırasında ağrı ve acı
  • Kasık bölgesinde ağrı
  • İdrar yaparken yanma
  • Yeşilimsi akıntı
  • Normalden fazla akıntı
  • Vajinada kaşıntı

Hamilelikte bu tarz şikayetleriniz var ise eğer doktorunuza danışarak size hamileliğinize uygun bir şekilde tedavi olabilirsiniz. Eğer hamile iken kimyasal maddeler kullanmak istemiyorsanız doğal olan tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz.

Hamilelik Döneminde Oluşan Mantar nasıl Tedavi Edilebilir?

Vajinada normalde bol miktarda mantar bulunmaktadır. Fakat bu mantarlar normal sayıda olmalıdır. Örneğin vajinada mantar enfeksiyonu candida albicans adındaki mantarın fazla çoğalmasıyla oluşmaktadır. Ve bu enfeksiyonu bazı şeyler artırır. Örneğin şeker. Mantarlar şekeri çok severler ve şekerle beslenerek daha da çoğalırlar bu yüzden hamile kişi şeker tüketimini azaltmalıdır. Hamilelikte mantarın artmasını sağlayan diğer bir faktör ise vajina bölgesindeki nem ve akıntıdır. Mantarlar ve bakteriler nemi çok severler. Hamilelik döneminde de bireyde akıntı fazlalaşır ve vajina nemli bir hal alır. Bu da mantar ve bakterilerin artmasına neden olur. Bu yüzden vajina kuru tutulması önerilmektedir. Peki mantar nasıl tedavi edilir.

  • Öncelikle şeker tüketiminizi azaltın
  • Vajinanızın kuru ve temiz olmasına özen gösterin.
  • Pamuklu ve bol iç çamaşırları tercih edin.
  • Bağışıklık sisteminizin güçlenmesi için bol bol dinlenin ve beslenmenize dikkat edin.
  • lotrimazole, econazole, miconazole (Terazol – Monistat) gibi kremler kullanabilirsiniz.
  • Daha inatçı olan mantarlarda ise flucanozol (diflucan) önerilebilmektedir. Ancak hala tamamen güvenilir oldukları kanıtlanamamıştır ve düşük yapma riskleri vardır.
  • Bazı oral yolla alınan ilaçlar.
  • Fitil

Hamilelikte Oluşan Mantar İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Hamilelikte oluşan problemler için genelde ilaç tedavisi önerilmez. Zaten hamile kişilerde bebeğinin sağlığı için ilaç kullanmaktan çok doğal yöntemler ile bu problemlerini aşmaya çalışırlar. Egzersiz yaparlar. Daha bunlar gibi birçok şey. Hepsi dünyaya getirecekleri bebeklerinin en mükemmel şekilde gelişmesi içindir. Bizde bu vücudunda mantar olan hamile kişi için doğal yollar ile birkaç tedavi yöntemini sizlerle paylaşıyoruz.

  • Sarımsak ile tedavi: sarımsak birçok kişi tarafından doğal antibiyotik olarak görülür. Hamile olan kişiler de eğer vücutlarında mantar var ise günde bir adet sarımsak yutarak bu zararlı mantar bakterilerine karşı savaşabilirler.
  • Yoğurt ile mantar tedavisi: yoğurt içerisinde bulundurduğu birçok sağlıklı probiyotik ve sağlıklı bakteri bulundurduğu için zararlı bakterilere karşı en doğal çözümlerden biridir. Günde bir tabak yoğurt yiyerek veya vajinal bölgenize yoğurt sürüp 15-20 dakika bekleterek bu zararlı mantar bakterilerinden kurtulabilirsiniz.

Hamilelikte Cilt Mantarı Nedir?

Hamilelikte Cilt Mantarı Nedir? Sorusu ile ilgili olarak edinmeniz gereken bilgileri kısa ve öz bir şekilde başlıklar halinde sizlerle paylaşmaya çalıştık. Anne adaylarının bu süreçte oldukça dikkatli olması gerekmektedir. Özellikle oluşabilecek cilt mantarlarına karşı uzman bir doktor tarafından yardım almaları hem kendi sağlıkları açısından hem de bebeklerinin sağlığı açısından oldukça önem arz eden bir konudur. Bu konuyu ötelememenizi ve uzman bir doktor tarafından yardım almanızı tavsiye ederiz. Ayrıca sizlerde hamilelikte cilt mantarı konusu ile ilgili olarak düşüncelerinizi yorum kısmından bizlerle paylaşabilirsiniz.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

9 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.