Hamilelikte Dereotu Yenir Mi?

Hamilelikte dereotu yemek birçok anne adayını ikileme düşüren bir konudur. Vücuda faydaları ve kokusuyla bilinen dereotlarının ideal miktarda tüketilmesi gerekir. İki veya üç günde bir kez, salata içine katarak tüketim yapabilirsiniz. Fakat dereotunu tek başına tüketmek midede sancı, yanma ve kramp meydana getirebilir.

Gebelik sürecinde hassaslaşan mide ve bağırsaklarınızın etkilenmesi, rahim sağlığınızı da olumsuz etkiler. Aşırıya kaçmadan tüketilmesi durumunda hamilelikte dereotu zararlı olmazken aşırı tüketim ciddi sorunlara yol açabilir.

Hamilelikte Fazla Dereotu Yenirse Ne Olur?

hamilelikte dereotu yemenin zararları

Dereotunun hamilelere zararı, esasen bir faydasıyla ilişkilidir. Rahimdeki kan dolaşımını hızlandırarak bölgenin hücresel yenilenmesine yardım eden dereotu, çok tüketildiğinde düşüğe sebep olabilir. Düşük, dereotunun rahmi onarıp yenilemesinden sonra bebeğin ölü dokularla dışarı çıkması şeklinde gerçekleşir.

Her bünye farklı olduğu için istisnalar görülebilir. Fakat dereotunun rahim yenileyici özelliğinden dolayı ortaya çıkabilecek riskler mevcuttur. Yemeği tatlandırmak için belli miktarlarda tüketilmesi düşüğe sebep olmaz.

Gebelikte Hangi Sıklıkla Dereotu Yenebilir?

hamilelikte dereotu yemek

Hamileliğinizin sağlıklı geçmesini istiyorsanız, tüketip tüketmemeniz gereken gıdalara dikkat etmelisiniz. Vücudunuza giren her gıda içeriğinin kan yoluyla rahme ulaştığını ve bebeği etkileyeceğini unutmayarak, sağlıklı yiyeceklerden dilediğinizi tüketebilirsiniz. Fakat tüketim miktarlarını doğru tespit edip, vücudun ihtiyacını aşmayacak kadar beslenmek önemlidir.

Hiçbir yan etkisini görmeden dereotu yemek istiyorsanız, gebeliğinizin en az altıncı haftasını geride bırakmış olmanız gerekir. Embriyonun şekillendiği birinci – altıncı aylar arasında dereotunun istenmeyen etkileri daha kolay ortaya çıkar. Şekillenmenin tamamlandığı altıncı ay itibariyle risk azalır. Yedinci haftasını doldurmuş bir anne adayının dereotu tüketmesi mümkündür. Tüketim sırasında dikkate alabileceğiniz örnek bir program şöyledir:


PazartesiSalıÇarşambaPerşembeCumaCumartesiPazar
Dereotlu salatax

x
x
Dereotlu cacık



x
x
Sade dereotu

x



Gebelikte Dereotu Yerine Tüketilebilecek Gıdalar Hangileridir?

Gebelikte Dereotu Yerine Tüketilebilecek Gıdalar Hangileridir?

Dereotu yerine rahatlıkla tüketebilecek, sıfır riskli otlar mevcuttur. Yemeklerinize, salatalarınıza, cacıklarınıza katarak veya tek başına yiyebileceğiniz sağlıklı yeşillerden birkaçı şöyledir:

  • Maydanoz: C vitamini deposudur. Vücudun bağışıklığını destekleyerek sağlık sorunlarından uzak bir hamilelik geçirmenize yardım eder. Kalp – damar yollarına iyi gelerek, bebeğin ihtiyaç duyduğu temiz kanı sağlar. Hamilelikte mide bulantısı, kusma, halsizlik problemi yaşayanlar için maydanoz uygundur. Dereotundan fazla tüketilebilen maydanozun da ideal ölçüde yenmesi gerekir.
  • Tere: Demir ve B vitaminleri açısından besleyicidir. Hafif bir tada sahip olduğu için herkes tarafından sevilerek tüketilebilir. İştah açıcı özelliğiyle beslenme kalitenizi yükseltir. Hamilelikte vücudun ihtiyacı olan gıdaları tüketmenizi kolaylaştırır; bebek gelişimine önemli katkıda bulunur.
  • Nane: Mentollü bir bitkidir ve nefes açıcı özelliğiyle dikkat çeker. Yoğun bir kokuya ve tada sahip olması her hamile için uygun olmayabilecek bir durumdur. Yemekle beraber 3 – 4 yaprak nane tüketmenizde sakınca yoktur. Gaz sancısı, mide krampları ve halsizlik tedavisinde nane kullanılabilir. Gereğinden çok tüketilmesi mideyi ekşitme riskine sahip olduğundan, bir öğünde birkaç yaprakla yetinmeniz tavsiye edilir.
  • Kuzu kulağı: İçerdiği A vitaminiyle cilt ve göz sağlığına iyi gelen kuzu kulağı, B vitaminiyle beyin ve sindirim organlarına, C vitaminiyle bağışıklık sistemine fayda sağlar. Hamilelik dönemini rahat geçirebilmeniz için bol bol kuzu kulağı tüketebilirsiniz. En düşük kalorili yeşilliklerden olması, rahat tüketilmesinin başlıca sebebidir.
  • Roka: Bebeğin gelişimini hızlandıran balık ile beraber roka tüketmenizle kanınızdaki toksin maddeler ortadan kaldırılır, bağışıklık sisteminiz güçlenir. Kan basıncını ideal seviyede tutabilen rokayla bebeğinizin gelişimine destek olabilirsiniz.
  • Pazı: Kalın ve geniş yapraklı bir bitkidir. Çinko, bakır, kalsiyum ve C vitaminiyle vücudunuzun direnç kazanmasını sağlar. Hamilelikte dereotu yiyemeyenler, pazı aracılığıyla yeşillik ihtiyaçlarını karşılayabilir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelikte Hangi Bitkiler Tüketilmemelidir?

Hamilelikte tüketilmesi ve tüketilmemesi gereken bitkileri ayırt etmek gerekir. Hamilelikten önceki regl zamanlarında sık kullanılan bitkiler, bu dönemde mümkün olduğu kadar az kullanılmalıdır; hatta regl kanamalarını destekleyici bitkilerin hiç kullanılmaması önerilebilir. Gebeyken dikkatli tüketilecek veya hiç tüketilmeyecek otlardan bazıları şunlardır:

  • Akdiken
  • Ökse otu
  • Meyan kökü
  • Lavanta
  • Keten tohumu tozu
  • Biberiye
  • Rezene
  • Adaçayı
  • Pelin otu

Bu otlar kanamayı tetikleyeceği için düşüğe yol açabilir. Hamilelikte tüketilmemesi gereken bitkiler genelde çay bitkileridir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 hafta ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

7 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

8 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

8 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

8 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

9 ay ago

This website uses cookies.