Hamilelikte Düşmek Bebeğe Zarar Verir Mi?

Hamilelikte düşmek talihsiz bir durumdur; bebeğe zarar verme riskine sahip olduğu söylenebilir. Hamileliğin ortaya çıkardığı halsizliğin ve dalgınlığın yol açtığı küçük kazalar, bebeğinizin kesin olarak zarar görmesine yol açmayabilir. Fakat her ihtimale karşı dikkatli olmanız gerekir. Hamilelikte düşme ihtimalini artıran faktörler karşısında bazı önemler almak mümkündür.

Yüzüstü düşen hamileler, bebeklerine ve kendilerine kalıcı zararlar verebilir. Düşeceğinizi anladığınız anda kalça üzerine düşmek için çaba göstermeniz tavsiye edilir. Yapısı gereği kalçalar sert zeminlerden kolay etkilenmez. Karnın tam olarak yere temas ettiği düşmeler ise çok tehlikelidir. Hamilelikte yere düşmenin zararları anne ve bebek açısından şöyle sıralanır:

Hamilelikte Düşmenin Anneye ZararlarıHamilelikte Düşmenin Bebeğe Zararları
Uzuvlarınız yaralanabilir. Hamilelik döneminde yaraların, kırıkların, çıkıkların iyileşmesi nispeten zordur. Çünkü vücudun kaynakları bebeğin hayatta kalması için kullanılır.Yere düşme sırasında karın ezilmişse, bu durum bebeğin vücudundaki fonksiyonları olumsuz etkileyebilir. Hızlı bir düşüş sonrasında bebeğin malul doğma ihtimali artar.
Bebeğinize bir zarar geldiğini düşünerek psikolojik sıkıntı çekebilirsiniz. Kaygı, stres, merak ve korkunun hamilelik kalitesini düşürdüğü unutulmamalıdır.Bebeği korumakla görevli amniyon sıvısı, çarpma şiddetin bir bölümünü emse de tamamıyla başarılı olamaz. Çarpma sonrasında bebeğin göbek bağı kopabilir, rahim duvarları zara görebilir.
Tansiyon dengesizliğinden dolayı sertçe yere düşmeniz, kalp ritminizde anlık bozulmalar meydana getirebilir.Yerden yüksek bir yerlere çıkıp düşen anne adayları, bebeklerinin rahimden düşmesine yol açabilir.

Hamilelikte Düşme Sorunu Nasıl Engellenir?

Hamilelikte Düşmek

Uzun süre ayakta durmamak, vücudu yormamak, günlük öğünleri geciktirmemek, susuz kalmamak ve uyku isteğini gidermeden yatağı terk etmemek başlıca önlemlerdir. Eğer hamileliğiniz boyunca sık sık düşüyorsanız, vücut tarafından ihtiyaç duyulan bir şeyler var demektir. Beslenme alışkanlıklarınız ve uyku düzeniniz yeterli durumda olmalıdır. Aksi halde düşmeye devam edebilirsiniz.

Hamileliği kış aylarına denk gelen anne adayları, yolların karlı veya buz kaplı olduğu günlerde dışarıya çıkmamalıdır. Mümkünse hamile anneler hiç dışarıya çıkmamalı ve kaygan zeminlerden uzak durmalıdır. Bir zeminin kayganlığı, oranın ıslak olmasıyla, deterjanlı olmasıyla veya kirlenmiş olmasıyla ilişkilidir. Fayans karolu zeminlerde de düşme riski fazladır.

Hamilelikte Sürekli Düşme Sorununa Karşı Ne Yapılabilir?

Gebelerin adım atarken yavaş olması ve dışarısı için rahat ayakkabılar giymesi gerekir. Ev içinde halı yoksa patik ve puf terlik giymek doğru sayılmaz. Patiklerle puf terlikler parke veya fayansta kolay kayabilecek tabanlara sahiptir. Stilinize uygun ev içi puf terliklerinizi, yerde halı olması şartıyla kullanabilirsiniz. Eve ve halı açmadıysanız ev içi ayakkabıları ve terlikleri arasından seçim yapmanız mümkündür. Silinen yerler iyice kurumadan ev içinde dolaşmamanız tavsiye edilir. Gebelikte yere düşme problemi, alacağınız küçük tedbirlerle yok edilebilir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamileyken Yere Düşmek Normaldir Midir?

Hamileyken Yere Düşmek Normaldir Midir?

Hamilelik döneminde yere düşmek normal ve anormal olarak iki sınıfta incelenebilir. Sizden kaynaklanmayan sebeplerin yol açtığı düşüşler normal, vücut fonksiyonları ve hamilelik detaylarının psikolojik ve fizyolojik etkisiyle sık sık düşmek anormaldir. Anormal düşüşlerin bebeğinize her zaman zarar vereceği söylenemez. Çünkü her düşüş farklı risk oranlarına sahiptir. Hamileyken sık sık yere düşenlerin dikkat edebileceği detaylar şunlardır:

Gebelikte Normal DüşüşlerGebelikte Anormal Düşüşler
Yeni silinmiş bir zemin üzerinde kayarak düşmek.Yürürken birdenbire düşmek.
Yağmur suyu veya kar ile kaplanmış bir zeminde düşmek.Kaygan olmayan bir zeminde ayağı kayarak düşmek.
Ayağın bir eşyaya takılmasıyla düşmekYürüyüş temposu azaltıldığına veya çoğaltığında meydana gelen düşmeler
Yüksek bir yere çıkarken dengeyi kaybetmekAni baş dönmesinin yol açtığı düşüşler.

Vücut ağırlığının ve ağırlık merkezinin değişmesi, düşüşlerin birçoğuna normallik kazandırır. Fakat düşüşleriniz sık tekrarlıyorsa, nörolojik hastalık risklerine karşı önlem alarak muayeneden geçebilirsiniz. Çünkü hamilelikte yüzüstü düşmek veya sırtüstü düşmek ciddi bir durumdur.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.