Categories: Hamilelik

Hamilelikte Dut Yenir Mi?

Hamilelikte dut yemek dutun insan sağlığın olan pek çok yararı göz önünde bulundurulduğunda hem anne adayı için hem de bebek için oldukça yararlı olduğu söylenmektedir. Dut, besi değeri bakımından oldukça zengin bir meyve olup, hamilelik sürecinde her çeşidinin belli miktarlarda yenebildiği bilinmektedir. Çok fazla miktarlarda tüketilen dut ise hamilelik döneminde bazı olumsuz durumlara yol açabildiğinden, belirli miktarlarda tüketilmesi önerilmektedir.

Hamilelikte Dut Yenebilir Mi?

Bazı besin çeşitlerinin hamilelik döneminde tüketilmemesi önerilmektedir. Bu duruma karşılık olarak anne adayları besin tüketimlerinden önce uzmanlara sormaktadırlar. Bu sorulardan bazıları, Hamilelikte kuru dut yenir mi şeklinde olmaktadır. Bu sorulara uzmanların vermiş oldukları cevaplar ise olumlu niteliktedir. Hamileler, yararlı bir besin kaynağı olarak bilinen dutu belirli miktarlarda tüketebilmektedirler.

Dutun herhangi bir alerji durumu dışında anne adayı için tüketilmesi konusunda bir sakınca teşkil etmediği bilinmektedir. Alerji durumunun anlaşılması için ise diyete yavaş yavaş dut eklenmesi gerekmektedir. Herhangi bir alerjen durum oluştuğunda ve bu durumun duttan kaynaklandığı düşünüldüğünde ise, hemen tüketilmesi bırakılmalı ve bir uzmana danışılmalıdır.

Anne adaylarının, vücut kitle indekslerine göre her gün belirli miktarlarda meyve tüketmeleri gerekmektedir. Tüketilen bu meyvelerin bir kısmının duttan oluşması ise, besin içeriği olarak oldukça faydalıdır. Dutun hem kuru hali hem de yaş hali içerisinde bulunan vitamin ve mineraller nedeni ile hamilelikte tüketilmesi önerilmektedir. Aynı zamanda taze sıkılmış dut suyunun da hamileler için oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.

Hamilelikte Dut Yemenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte dut yemenin faydaları oldukça fazladır. Öncelikli olarak dut, yüksek konsantrasyonda potasyum içermektedir. Potasyum içeriği sayesinde ise, hamilelik sürecinde kalp kasının kasılma miktarını arttırır, kalp ritminin yavaş ya da hızlı olduğu durumların önüne geçerek ritmi normalleştirir ve yüksek tansiyonu olan hamilelerin tansiyonlarını düzenler. Aynı zamanda dut içerisinde yüksek miktarda folik asit bulunması, ilk trimesterde hamilelik döneminin normalleşmesine yardımcı olur.

Dut içerisindeki kalsiyum ve demir mineralleri sayesinde kemik gelişimine de katkıda bulunur. Kemik erimesi gibi problemlere sahip olan hamilelerin bu dönemde belirtileri daha çok göstereceğinden dut tüketimi önerilmektedir. Hamilelik döneminde çoğu kadın özellikle son aylarda saç dökülmesi problemi yaşamaktadır. Dut, içeriğindeki keroten ile saç dökülmelerini azaltmaktadır.

Hamilelik döneminde kadınların en çok sıkıntı yaşadığı konulardan biri halsizliktir. Çoğu anne adayının belirli aylarda halsizlik problemi ile karşılaştığı bilinmektedir. Dut, kan yapıcı özelliğe sahip olan demir minerallerini içerisinde bolca bulundurduğundan, anne adaylarına enerji vermektedir. Bu anlamda halsizlik problemi olan hamilelerin dut yemesi önerilmektedir. Aynı zamanda dutun faydaları arasında anne adayının ve bebeğin kalsiyum oranının arttırdığı da yer almaktadır. Hamilelikte dut yemek, şeker içeriği sayesinde bu dönemde anne adayının stresini de azaltmaktadır.

Hamilelikte Nar Yenir Mi? konumuza da göz atabilirsiniz.

Dutun Besin Değeri Nedir?

Dutun besin değeri çeşidine göre değişmektedir. Dutlar, kırmızı, beyaz, siyah ve kuru dut olarak dört çeşittir. Tüm dut çeşitleri besin içeriği bakımından zenginlerdir. Bu sebeple anne adaylarının hamilelikte beyaz dut yenir mi tarzında farklı dut çeşitleri için soru sormalarına gerek yoktur. Tüm dut çeşitleri içeriğinde protein, karbonhidrat ve çok az miktarda yağ bulunmaktadır. Kuru dut kullanımına dutun mevsimi olmadığı zamanlarda başvurulmaktadır. Kırmızı dut, içeriğindeki antioksidanlarla birlikte anne adayının bağışıklığını güçlendirmektedir. Siyah dutta ise anne adayı için yüksek miktarda kalsiyum bulunmaktadır.

Dutun 100 gramının yaklaşık olarak 43 kalori olduğu bilinmektedir. 100 gram dutta, 10 gram karbonhidrat, 0,4 gram yağ, 1,4 gram protein bulunmaktadır.

Hamilelikte Dut Yemenin Zararları Var Mıdır?

Anne adaylarının, Hamilelikte kırmızı dut yenir mi şeklinde sormuş oldukları sorular dışında, hamilelikte dut yemenin zararlı olup olmadığı soruları da yer almaktadır. Bu sorulara cevap olarak ise, yaklaşık olarak yarım su bardağı kadar dut yenmesi önerilmekte ve bu miktardan fazla yenildiğinde böbrek fonksiyonlarında bazı olumsuz durumların gözlemlenebileceği söylenmektedir. Bu olumsuz durumlar arasında ishal, ödem, taş olumu yer alabilmektedir. Bu sebeple mutlaka uzman önerileri kadar dut tüketimi gerçekleştirilmelidir. Aynı zamanda şeker hastası olan anne adaylarının mutlaka diyetisyen ya da bir uzman kontrolünde dut tüketimi gerçekleştirmeleri gerekmektedir. Bu kapsamda dut yemek hamileler için kontrollü olduğunda yarar gösterebilmektedir.

Hamilelikte Dut Kurusu Yenir mi?

Hamilelikte dut kurusu yemek

Hamilelikte dut kurusu yemek yararlı gibi görünse de hamilelik sürecinde aldığınız besinler için bir doktora başvurmakta her zaman yarar vardır. Öncelikle dut kurusuna karşı bir alerjinizin olup olmadığını bilmelisiniz. Eğer alerjiniz yoksa, çok az miktarda dut kurusu tüketmenizde bir zarar yoktur. Hamilelik döneminde dut kurusunu fazla tüketmemeniz hem sizin hem de bebeğiniz için yararlı olacaktır. Bu arada yiyeceğiniz dut kurusunun içinde herhangi bir katkı maddesi olmadığına ve organik olduğundan emin olunuz. Yine de hep dediğimiz gibi dut kurusu yemeden önce mutlaka doktorunuza başvurun.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.