Hamilelikte Göz Kanlanması Neden Olur?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us

Hamilelik birçok kadın için hayatındaki en özel dönemlerdendir. Onlar için bu dönem özel ve büyülü olduğu kadar tedirgin de geçebilir. Anne adaylar bu dönemde bebekleri ve kendi sağlıkları konusunda oldukça hassas davranırlar. Bu davranışlarında da haklılar çünkü hamilelik birçok açıdan sağlık riskleri taşır. Bu sağlık riskleri çoğu zaman minik belirtilerle sinsi sinsi oluşurken bazen gözden de kaçabilir. Hamilelikte bazı anne adaylarının deneyimlediği göz kanlanması da bu belirtilerden biri olarak düşünüldüğünde anne adaylarını strese sokabilir. Bu yazımızda birçok kişinin hamilelik döneminde deneyimlediği göz kanlanması ile ilgili size bilgi vereceğiz.

Hamilelikte Göz Kanlanması Neden Olur?

Hamilelikte Göz Kanlanması Neden Olur
Hamilelikte Göz Kanlanması Neden Olur

Kadınların vücudu hamilelikte hormonal ve fiziksel birçok değişimden geçer. Bu değişimlere birlikte anne adayları birçok farklı semptomla karşılaşırlar. Kimi semptomlar bir hastalığın belirtisi olur iken kimileri ise geçici semptomlar olup hamileliğin sona ermesiyle birlikte yavaş yavaş sona erer. Hamilelikte göz kanlanması derinde yatan bir problemin belirtisi olabileceği gibi gebelik fizyolojisinin geçici bir belirtisi de olabilir. Gebelikte gözyaşı salgıları hormonal değişimler sebebiyle az salgılanır ve göz kuruluğu da kanlı gözlere sebep olabilir. Hamilelikte anne adaylarının göz numaraları geçici olarak değişebilir veya bulanık görme problemleri yaşayabilirler. Bu tarz sorunların gebelikten sonra geçtiği daha önce birçok anne adayı tarafından bildirilmiştir. Göz kanlanması da bu şekilde olabileceği gibi bir hastalığın belirtisi de olabilir. Bu yüzden bu konuyu hafife almamak ve bir hekime danışmak gereklidir. İşte göz kanlanmasına sebep olabilecek bazı durumlar:

  1. Alerjik reaksiyonlar: Göz de diğer organlar gibi alerjik olduğunuz bir maddeye maruz kaldığınızda yangısal yanıt oluşturabilir.
  2. Güneş: Güneşe fazla maruziyet güneş alerjisi olan insanların yanı sıra diğer insanlarda da kırmızı kanlanmış gözlere sebep olabilir.
  3. Uykusuzluk: Hamileler, mide bulantıları, kramplar derken uykularından olabilirler. Hepimizin bildiği gibi uykusuz gözler de kanlanmış gözükür.
  4. Göz yorgunluğu: Bilgisayar, telefon gibi cihazlar mavi ışıklar yaymaktadır. Bu mavi ışıklara uzun süre maruziyet de gözümüzü yorup kanlandırabilir.
  5. Alkol: Alkol alımı hamilelik sürecinde zaten bebeğin sağlığı için oldukça zararlıdır. Alkol bebeğe olan zararlarının yanı sıra kanı incelterek kanamalara sebebiyet verebileceği gibi gözde de kanlanma yaşanmasına sebep olabilir.
  6. Toz ve duman: Anne adayı toz bulunan yerlerde bulunduğunda gözlerine kaçan minik partiküller gözlerinin kızarmasına ve kanlanmasına sebep olabilir. Sigara dumanı ve diğer dumanların solunması ciğerlere zararlı olabildiği gibi göze kaçması halinde gözlere de zararlı olabilir.
  7. Blefarit: Kirpiklerin olduğu bölgede oluşan iltihaplanmalara blefarit denir. Gebelikte görülürse göz kızarıklığına da sebep olabilir.
  8. Kornea ülseri: kornea ülseri gözün saydam tabakasında oluşan yaralara denir. Yaralar da kanlanmış görüntüye sebebiyet verir.
  9. Konjonktivit: konjonktivit viral veya bakteriyel bir nedenli göz kapağı enfeksiyondur. Nedenine göre hekim tarafından antiviral veya antibiyotik tedaviyle sonlandırılabilir.
  10. Üveit: Gözün renkli kısmının yani irisin iltihaplanmasıdır. Enfeksiyonel bir hastalıktır.
  11. Tiroid hastalıkları: tiroid hormonlarında yaşanan değişiklikler, gözyaşı bezlerinin aktivitesini değiştirebilir bu değişiklikler de göz kuruluğuyla sonuçlanabilir. Göz kuruluğu nedeniyle de gözler kızarıp kanlanabilir.
  12. Hipertansiyon: yüksek tansiyon damarlardaki kan basıncının artması demektir. Vücudun bütün damarlarında olduğu gibi göz damarlarında da kanlanma artar. Hamilelikte hipertansiyon tedavisi oldukça önemlidir.
  13. Lens kullanımı: lens kullanımında, kuru, kirli lens takmak enfeksiyona sebebiyet verebileceği gibi 12 saatten fazla lensi çıkarmamak da göz kuruluğuyla beraber göz kanlanmasına sebep olabilir.

Hamilelikte Göz Kanlanması Belirtileri Nelerdir?

Göz kanlanması diye tanımladığımız ve birçok hamilenin başına gelebilen durum, kızarık gözlerle tanınabilir. Gözlerin normalde beyaz olan kısmındaki damarların şişmesi ve belirginleşmesiyle gözler kızarık, kanlanmış bir görünüme ulaşır. Çoğu zaman göz kanlanmasıyla birlikte gözlerde kaşıntı, ağrı gibi semptomlar da görülebilir.

Bu arada Hamilelikte Basur sorunu yaşıyorsanız “Hamilelikte Basur Nasıl Geçer?” adlı konumuza göz atabilirsiniz.

Hamilelikte Göz Kanlanması Nasıl Önlenir?

Hamilelikte Goz Kanlanmasi Nasil Onlenir

Bazı kadınların gözleri ve fizyolojileri hamilelikte göz kanlanması yaşamaya yatkındır. Bu durumda hamilelikte göz kanlanması oluşması gayet normaldir ancak diğer durumlarda göz kanlanmasının oluşmadan önüne geçmek çoğu zaman mümkündür. Göz kanlanmasının yukarıda bahsettiğimiz gibi birçok farklı sebebi olabilir. Bu sebeplerden korunmak, göz kanlanmasını önlemek anlamına gelir. İşte hamilelikte göz kanlanması yaşamaktan kaçınmanız için yapabilecekleriniz:

  1. Zararlı ışınlardan gözleri korumak: Bilgisayar, tablet ve telefon gibi cihazlar yaydığı mavi ışıklarla gözünüze zarar vermekte ve yormaktadır. Bu cihazlar artık hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olduğu için onların zararlarından korunmaya önem göstermeliyiz. Bu ışınların zararlarından cihazınızla yüzünüz arasındaki ergonomik olan mesafeyi koruyarak, bazı cihazlarda bulunan “gece ışığı modu”nda cihazları kullanarak, her 20 dakikalık cihaz kullanımından sonra gözleri dinlendirmek için mola verip uzak bir noktaya odalanarak korunabileceğiniz gibi dinlendirici filtreli gözlükler kullanarak da kendinizi zararlı ışınlardan koruyabilirsiniz. Bildiğiniz üzere tek zararlı ışın yayan teknolojik cihazlarımız değil, güneş ışınlarından gözlerinizi korumak için güneş gözlüğü kullanmayı ihmal etmemelisiniz.
  2. Lens kullanımı: Lens kullanıyorsanız gebelikte lenslerinizin hijyenine ayrıca dikkat etmelisiniz. Tozlu veya kurumuş lensler göz enfeksiyonlarına ve kanlanmış gözlere sebep olabilir.
  3. Uyku Düzeni: Uykusuzluk ve yorgunluk vücudunuzdaki birçok organ gibi gözlerinizi de etkiler. Kanlı gözler, göz altı morlukları gibi göz belirtileriyle karşılaşmamak için günlük minimum 8 saat uyku almalısınız. Uyuduğunuz süre kadar uyku kalitesi de yorgunluk da etkilidir. Bu yüzden karanlık bir ortamda ve akşam 11’den önce uyumaya özen göstermelisiniz.
  4. Toz ve duman: tozlu ortamlar ve duman gözlerinize zarar verebilir. Gözünüze kaçan tozlar gözlerinizde ağrı, kızarıklık gibi belirtilere sebep olabilir.

Hamilelikte Göz Kanlanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Goz Kanlanmasina Ne Iyi Gelir
Hamilelikte Göz Kanlanmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte göz kanlanması için kesinlikle bir hekime danışmalısınız ancak hekime danışmadan önce yapabileceğiniz bazı yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemler şu şekildedir:

  1. Buz koymak: buz gözdeki damarları daraltıp kanlı görünümün geçmesini sağlar ancak dikkatli kullanılmalıdır çünkü göz ve çevresi çok hassas bir bölgedir. Buz yanıkları oluşmaması için buzu direkt gözünüze uygulamayın ve uzun süre bekletmeyin.
  2. Yıkamak: gözlerinizi ve yüzünüzü duru suyla yıkayarak temizlerseniz olası alerjik yanıtları hafifletmiş olursunuz.

Hamilelikte Göz Kanlanması Tedavisi

Göz kanlanması tedavisi zorlayıcı değildir ve semptomlarınızı gidermeye yöneliktir. Göz kanlanmasında ilaç ve göz damlaları reçete edilebilir ancak hamile olduğunuzu göz doktorunuza belirtmeyi unutmayın. Göz kanlanmasında altta yatan asıl sebebi bulmak önemlidir. Asıl sebebin tedavisi hekiminiz tarafından yönlendirilecektir.