Categories: Hamilelik

Hamilelikte Güneşlenme Zararlı Mı?

Gebelik dönemindeki anne adaylarının özen göstermeleri gereken birçok kayda değer detay bulunmaktadır. Bu detaylar arasında hamilelikte güneşlenme ön plana çıkan konulardan biridir. Güneş ışınlarına maruz kalmanın faydası olduğu kadar zararı da olabilmektedir. Bu durum sadece gebeler için değil herkes için geçerlilik kazanır. Vücudun ihtiyacı olandan daha fazla bir şekilde alınan güneş ışınları, kişilerin vücutlarında çeşitli deri rahatsızlıkları oluşmasına sebebiyet verebilir. Gebeler için bu durum hassasiyet kazanacaktır. Çünkü yeni bir evreye giren vücut; beslenme, sıvı tüketimi, fiziksel aktivitelerin yanı sıra güneşten gereksinimi kadar faydalanmak ister. Gebelikte güneşlenme hususunda ihtiyaç fazlası olarak alınan ultraviole ışınları, anne ve bebek sağlığı açısından zararlı etkiler doğuracaktır.

Hamilelikte Güneşlenmek Zararlı mıdır?

Hamilelikte Güneşlenme

Hamilelikte güneşlenme doğru tekniklerle yapılmadığı zaman anne ve bebek sağlığını tehdit eden durumlar oluşmasına neden olabilmektedir. Güneş ışınlarının dünyaya en dik pozisyonda düştüğü saat dilimlerinde dışarı çıkılmaması önemlidir. Doktorunuzun önerdiği saat dilimlerinde güneş ışınlarından, yine doktorunuzun önerdiği tekniklerle faydalanabilirsiniz. Ayrıca koyu renkteki giysilerin giyilmemesi gerekecektir, bilindiği üzere koyu renkler güneş ışınlarının etkisini arttırmaktadır.

Hamilelikte güneşlenmenin zararları şöyle sıralanabilir:

  • Vücudunun sıcaklık dengesi bozulabilir. Güneş sıcaklığından kaynaklanan terlemeler sonucunda vücut sıvı kaybeder. Bu ani vücut değişimleri anne ve bebek sağlığını etkileyecektir.
  • Güneş çarpmasından etkilenilerek baş dönmesi, kusma ve bulantı gibi rahatsızlıklar yaşanabilir.
  • Gebelik döneminde hormonların etkisiyle derinin yapısında değişimler yaşanır. Güneşten gelen ışınların etkisiyle cilt üzerinde güneş yanıklarının oluşumuna rastlanabilir.
  • Yine hormonların etkisiyle birçok anne adayının yüz bölgesinde renk değişimleri görülür. Vücudun güneşe karşı hassasiyet kazanması, gebelerin yüzünde ‘gebelik maskesi’ adı verilen lekelenmelerin oluşmasına neden olur. Uzun vadeli lekelenmeler olmamalarına karşın, güneşte fazla kalınması durumunda lekelerin yoğunluğu artabilir ve geçme süreleri uzar.
  • Özellikle çoğul gebeliklerde anne adayının ani kilo alımı sonucunda, karın bölgesindeki derinin gerilmesiyle cilt tabakası bir hayli incelir. İncelen deriye güneş ışınların etkisi daha fazla olacaktır.
  • Gebelikte alınması gereken besin kaynaklarından biri olan folik asit, güneşten gelen ultraviole ışınları sonucu etkisini kaybeder. Tıpta bu duruma folik asit yıkımı adı verilmektedir.
  • Gebelikte güneşlenme konusunda güneş ışınlarının fazlası zararlı olduğu gibi, gebelik dönemi boyunca solaryum benzeri bronzlaştırma işlemi yapan cihazlara girilmesi de zararlıdır.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelikte Güneşlenme D Vitamini İhtiyacını Karşılar mı?

Gebelik dönemini yaşayan kadınların, diğer vitaminlerde olduğu gibi D vitaminine ihtiyaç duydukları bilinen bir durumdur. Güneş ışınlarını yeteri kadar almayan gebelerde, D vitamini eksikliği ve bu eksiklikten kaynaklanarak tetiklenen rahatsızlar ortaya çıkabilir. Ancak insanlar arasında yanlış bilinen bir konu bulunmaktadır; güneş ışınları vücutta tek başına D vitamini oluşturmaz, D vitamini oluşumuna yardımcı olur. Kalsiyum ve fosfor içeren besinlerin tüketilmesi sonucu ortaya çıkan emilim, güneş ışınlarının yardımıyla deri altında bulunan yağ dokularında D vitamini oluşmasını sağlar. D vitamini ve kalsiyum arasında bir doğru orantı bulunduğundan, anne karnındaki bebeğin kalsiyum ihtiyacı da karşılanmış olacaktır. Hamilelikte vitamin kullanımı ancak doktor önerisiyle kullanılmalıdır.

Danimarka’da yürütülen araştırmalar sonucunda, yeterli miktarda alınan D vitamininin bebeğin zihinsel gelişimine katkıda bulunduğu ortaya çıkarılmıştır. D vitamini ihtiyacını karşılayan annelerin çocuklarında hiperaktif eğilimler ve davranış bozuklukları görülmediği tespit edilmiştir. Bu yüzden gebelikte güneşlenme önem kazanmaktadır.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

9 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.