Hamilelik oldukça özel bir süreçtir. Bu sürecin başlangıcını öğrendikleri anlar belki de annelerin en heyecanlı zamanlarıdır. Sadece dokuz ay değik yıllarca sürecek uzun bir yolculuğun ilk adımları gebeliğin başlamasıyla atılır. Henüz her şeyin çok yeni ve tazedir. Duygular, heyecan… Hayatınızın merkezi haline gelecek bu olayın ilk haftasında neler yaşanır, bebeğiniz ilk haftada nasıldır, gebeliğin belirtileri nelerdir gibi birçok sorunuz olacaktır. Hamilelikte 1.Hafta yazımızda sizler için yanıtlayacağız.
Uzmanlara göre gebeliğin ilk haftası olarak son regl görme tarihi baz alınır. Bir haftalık gebe sayıldığınız dönemde aslında henüz döllenme gerçekleşmemiştir dahi. Hesaplamalarda son periyodunuzun ilk günü gebeliğin ilk günü olarak sayılmaktadır. Uzmanlar tarafından gebeliğin ilk haftası her ay periyodik olarak kadın vücudunda oluşan değişimleri kapsamaktadır. Bu değişimler her ay yumurtlamayla birlikte olası döllenme ihtimaline karşı dişi vücudunun hazırlanması olarak belirtilebilir. Her ay kadın vücudu hamile kalacakmış gibi bir hazırlığa girişir. Kan değerlerinde Progesteron, Östrojen gibi hormonlarda artış gibi değişiklikler görülür. Bu değişikliklerin sonucunda eğer döllenme gerçekleşirse yumurtanın tutunacağı yer olan endometrium yani rahim duvarı tutunmayı artırmak ve embriyoyu korumak amacıyla kalınlaşır. Bu değişimler kadın vücudunda şişkinlik, hassasiyet, duygusal değişimler, ağrı, ateş gibi farklı sonuçlar doğururlar. Bazen ise bu belirtiler gebelikle karışabilir. Yumurtanın oluşumu uzmanlar tarafından doğum zamanı hesaplamalarında kullanılsa da genel geçer bilgi gebeliğin döllenmenin gerçekleşmesiyle başladığı yönündedir.
Gebelik üç trimesterdan oluşur. Trimester gebelikte geçen 3er aylık dönemleri temsil etmektedir. İlk trimester değişimlerin en hızlı olduğu dönemdir. Döllenmeden sonraki ilk hafta ise bu değişimlerin başlangıcıdır.
Gebeliğin ilk birkaç haftasında belirtiler ilerleyen zamanlarda olacağı kadar yoğun değildir. Eğer anne adayı gebe kalmak için tüp bebek vs. gibi bir yöntem uygulamıyorsa gebe kaldığından çoğunlukla habersizdir. Gebeliğin ilk günü son adet döneminin ilk gününden 12/14 gün sonra olarak düşünülebilir. Bu döllenme olasılığının en çok olduğu dönemdir. Fallopi tüpüne düşen yumurta döllenme için hazırdır. Eğer uygun koşullar sağlanır, spermlerden bir tanesi yumurta duvarındaki koruyucu katmanları başarır ve döllenme gerçekleşirse bu gebeliğinizin ilk günüdür.
Döllenme gerçekleştikten sonra sperm ve yumurta arasında genetik materyal transferleri başlar. Embriyonun genetik yapısı döllenmeden sonraki 30 saatte belli olur. Yani bebeğinizin cinsiyeti gibi önemli özellikler gebeliğinizin 2. veya 3. gününde netleşir. Henüz hala bir hücre boyutunda olan bebeğinizin genetik yapısı yavaş yavaş belirlenir. Eğer baba tarafındaki eşey kromozomlarından Y kromozomu genetik yapıya katılırsa bebeğiniz erkek, X kromozomu katılırsa bebeğiniz kız olacaktır. Ayrıca kromozom transferi esnasında oluşabilecek kromozomal anomaliler da belli olur. Bu anomaliler bir kromozom eksikliği veya fazlalığıyla karakterizedirler. Turner ve Down sendromları bu anomalilere örnektir. 30 saat sonucunda zigot blastomer denilen 1 adet hücreye bölünür.
Bebeğiniz, bu aşamada döllenmiş yumurta ya da bir diğer deyişle zigot olarak adlandırılmaktadır. Rahme varmadan önce döllenmiş yumurta hücresi bölünmeler gerçekleştirerek 16 hücreden oluşan ve morula diye adlandırılan bir yapıya dönüşecektir. Morula, 3. veya 4. günde döllenmenin gerçekleştiği yer olan fallopi tüpü yani yumurta kanalından rahme inecektir.
Döllenmeden sonraki 6. gününde artık blastosit adını alan zigot, endometriyuma yani rahme tutulumunu gerçekleştirmeye başlar ancak bu tutunma uzun bir süreçtir ve bir hafta kadar sürer. Bu süreçte aynı zamanda plasenta oluşumu da başlamak üzeredir.
Gebeliğinizin ilk haftası tamamlanmak üzere ve 7. güne ulaştınız. 7. günde blastosit boşluğuna bakan yüzeyde vücutta primer olarak bulunan üç tabakadan biri olan endoderm tabakasının gelişimi başlar. Endoderm gelişimini tamamladığında ise sindirim sistemi organlarını ve onların iç yüzeylerini, solunum sistemi organlarını, endokrin bezleri, pankreas ve karaciğeri oluşturur. Aynı zamanda bu tabakalardan bir diğeri olan ve sinir sistemini, deriyi saçları, hipofiz bezini ve gözdeki lens kısmını oluşturacak olan ektoderm tabakası ilkel olarak oluşmaya yavaş yavaş başlar. Böylece ilk haftada döllenmenin başlamasıyla başlamış bebeğin endoderm tabakasının oluşumuyla tamamlanmış olur.
İlk haftada görülebilecek en önemli belirti zigotun gebeliğin 6. gününde gerçekleştireceği rahme yerleşmenin sebep olabileceği hafif leke tarzında kanamadır. Her gebenin başına gelmese de geldiğinde adet döneminin üstünden en az 3 hafta geçmiş olacağı için erken bir adet kanaması ile karıştırılabilir. Diğer belirtiler gebeliğin ilerleyen zamanlarında giderek belirginleşecektir ancak gebeliğin ilk haftasında oldukça hafiflerdir. Peki gebeliğin ilk haftasında hafif şekilde görülebilecek bu belirtiler neler olabilir:
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.