Categories: Hamilelik

Hamilelikte Hapşırmak Bebek İçin Zararlı Mıdır?

Hamilelikte hapşırmak birçok anne adayının bebeğine bir zarar gelebilir düşüncesiyle endişelendiği bir durumdur. Pek çok farklı sebepten hapşırmak, öksürmek mümkündür. Boğulurcasına öksürmek dışında hapşırmanın anne ve bebeğin sağlığı açısından olumsuz bir etkisi yoktur. Burada dikkat edilmesi gereken nokta hapşırmaya sebep olan durumun tespit edilmesidir. Grip ya da solunum yolu enfeksiyonlarından kaynaklanan durumlarda ilaç tedavisi uygulanması ve anne ve bebeğin sağlığına en kısa zamanda kavuşturulması sağlanmalıdır.

Hamilelikte Hapşırmak Bebeğe Zarar Verir Mi?

Birçok araştırma göstermiştir ki hamileyken hapşırmanın zararları yok denecek kadar azdır. Ancak birçok anne adayı bu esnada kasıkta bir ağrı hissedebilmektedir. Bu nedenle erken doğum ya da düşük tehlikesinden dolayı endişe duyarlar. Bu tamamen normal bir durumdur. Hamilelik sürecinde annenin, bebeğin sağlığıyla ilgili endişe duyması olağandır.

Hamileyken hapşırmak bebeğe zararlı mıdır sorusuna verilebilecek en doğru yanıt, hapşırmanın sebebi tespit edildikten sonra söylenebilmektedir. Toz ve alerjenler sebebiyle meydana gelen hapşırmalar, sebep ortadan kalktıktan sonra kesilecektir ve herhangi bir müdahale gerektirmez.

Ancak hamilelikte hapşırmak bir grip ya da solunum yolu enfeksiyonunda kaynaklanıyorsa müdahale edilmelidir. Gebelik süresince pek çok ilacın kullanımı yasaktır. 38 derece üzerinde ateş olmadığı ya da yoğun bir enfeksiyonla karşılaşılmadığı sürece ilaç tedavisi uygulanmaz. Doğal yöntemlerle annenin bağışıklık sistemini güçlendirmesi ve hastalığı atlatması sağlanır. Hastalık tedavi edilince hapşırık da ortadan kalkacaktır.

Hamilelikte Hapşırınca Kasık Ağrısı Olması Normal Mi?

Hamileyken hapşırma sırasında ağrı hissetmek normaldir. Bu ağrı genellikle kasık bölgesinde hissedilmektedir. Bunun en temel sebebi, annenin duyduğu endişe ile birlikte kendini normal bir hapşırmadan daha fazla kasmasıdır. Bu da kasık bölgesinde bir ağrı ya da batma olarak hissedilebilmektedir. Anne adayının hapşırma sırasında herhangi bir önlem almasına gerek yoktur. Aksine, rahim ağzını kapatarak ve kendini sıkarak hapşırması durumunda karın içindeki basınç artabilmekte ve sorunlara yol açabilmektedir.

Normal bir hamilelik süreci geçiren anne adaylarının bu konuda endişe duymalarına gerek yoktur. Ancak rahim ağzından normalden daha fazla açıklık ya da deformasyon olan durumlarda bu değişmektedir. Böyle vakalarda, hamilelikte hapşırmak erken doğumu tetikleyebildiği gibi düşük riski de taşımaktadır.

Hamileyken Hapşırınca Bebek Ne Hisseder?

Gebelikte hapşırma sırasında bebeğin etkilendiğini söylemek yanlış olacaktır. Doğum sürecinin ya da düşük riskinin tetiklendiği durumlar dışında bebek sadece kasılma hareketinizi hissedecek ve bundan etkilenmeyecektir.

Bunları da bir oku istersen 🙂

Hamilelikte Çok Hapşırmak Normal Mi?

Hapşırma sırasında ağrı hamilelik döneminde anne adaylarının korkulu rüyası olsa da buna alışmaları gerekmektedir. Hamileliğin başladığı ilk aylarda bebek annenin vücudu tarafından yabancı bir madde olarak görüldüğü için annenin bağışıklık sisteminde değişimlere yol açmaktadır. Yapılan araştırmalara göre hamilelik sürecindeki anne adaylarının burun tıkanıklığı, göz akması, alerjiler ve hapşırma konusundaki şikayetleri %30 oranında artış göstermektedir. Bunun sonucunda gebelikte hapşırma sayısında artış görülmesi normaldir.

Anne adaylarının hamilelik sürecinde karşılaştıkları diğer bir durum, daha önceden alerjik reaksiyon göstermedikleri bir şeye karşı bu süreçte alerji geliştirmektir. Bu durumlarda alerji izlenmeli ve sebebi tespit edilmeye çalışılmalıdır. Alerji vakalarında genellikle burun akıntısı, göz akıntısı, hapşırma, öksürme, vücutta kaşıntı kızarıklık, balgam ya da nefes darlığı görülebilmektedir. Artış gösteren bir seyir izleyen alerjik reaksiyonlar bebeğe zarar vermese bile annenin sağlığı açısından kontrol altında tutulmalıdır. Özellikle doğumun yaklaştığı dönemlerde sık sık hapşırmak ya da öksürmek doğumu başlatabilmektedir.

Hamilelikte Sık Hapşırmayı Önlemenin Yolları Nelerdir?

Hamileyken hapşırma sırasında ağrı hisseden anne adayları mümkün olduğunca bu durumdan kaçınmaya çalışmaktadır. Bunun için alınabilecek basit önlemlerden birkaçı aşağıda listelenmiştir:

  • Bulunulan ortamda polen, toz ve benzeri tetikleyicilerin olmamasına özen gösterin. Ortamda olma zorunluluğunuz varsa maske kullanmanız tavsiye edilmektedir.
  • Evinizin, odanızın nemini takip edin. Kuruyan solunum yolları tahriş olmaya ve enfeksiyonlara açık hale gelecektir. Bu sebeple hava nemlendiricilerden faydalanarak ortam nemini kontrol altında tutabilirsiniz.
  • Yoğun sigara dumanına maruz kalmak da hem enfeksiyon hem de alerjik reaksiyon riskini arttırmaktadır. Bu nedenle bu ortamlardan kaçınmak ve sigara kullanmamak gerekmektedir. Sigara, gebelik sürecinde alerji ve enfeksiyon dışında hem anne hem de bebek için pek çok sağlık sorununa yol açmaktadır.
  • Hapşırmanın sıklaştığı durumlarda ortamı gözlemleyin. Kullandığınız nevresim, halı, battaniye ve benzeri birçok eşya alerjik reaksiyonunuzu tetikleyebilmektedir. Tespit ettikten sonra hamilelik boyunca o eşyaları kullanmamaya özen gösterin.
  • Solunum yolunun nemli kalmasını sağlamak rahatlatıcı olacaktır. Bu nedenle burun içini su ile nemlendirmek iyi bir çözümdür. Ayrıca ellerin ve yüz bölgesinin gribal enfeksiyon riskine karşı belli aralıklarla yıkanması da ek bir tedbir olacaktır.
  • Bağışıklık sistemini güçlü tutmak önemlidir.
  • Klima ya da havalandırıcı kullanılan bir ortamdaysanız filtrelerinin belli aralıklarla temizlendiğinden emin olun.
Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.