Hamilelikte İğde Yenir Mi?

İğde, ülkemizin dört bir yanında yetişen ve sağlığa faydaları saymakla bitmeyen bir meyvedir. Özellikle dalından taze kopartılıp tüketilen iğdenin insan vücudu için bir şifa kaynağı olduğu bilinir. Küçük yemiş görünümlü bu meyvenin hem yetişkinler hem de çocuklar tarafından tüketilmesi mümkündür. Ancak her besine şüphe ile yaklaşılan gebelik döneminde iğde de akıllarda soru işareti oluşturabilir. Hamilelikte iğde yenir mi? sorusuna cevap bulmak için yazının devamını okumanızı tavsiye ederiz.

En acı ve tatlı anlarıyla, 9 aylık bir serüvenin başladığı gebelik dönemi kadınlar için çok önemlidir. Annenin rahmi içinde büyüyen beneğin sağlıklı bir şekilde gelişimini tamamlaması beklenir. Bu dönemde annenin ve bebeğin sağlığını en üst seviyede korumak birincil amaçtır. Annelerin, gebelik öncesi alışkanlıklarının bir süzgeçten geçirmesi gerekebilir. Aynı zamanda gebe kadınların beslenme alışkanlıkları da içlerinde büyüyen bebeğin ve kendi sağlıklarının korunmasına yönelik değiştirilmelidir.

Sağlığa faydaları ile bilinen iğdenin gebelik döneminde tüketilmesinde bilinen zararlı bir etki yoktur. Tüm besinler gibi aşırı tüketime kaçılmadığı sürece gebelik döneminde tüketilen iğde anne ve bebek sağlığının korunmasına yardımcı olabilir.

Hamilelikte İğde Yemek Güvenli Mi?

Dalından kopartılıp taze taze tüketilebilen iğdenin kurutularak da tüketilmesi mümkündür. Komposto veya marmelat gibi şekillerde de hazırlanabilen iğde meyvesinin ülkemizde sevilerek tüketildiğini söyleyebiliriz.

Gebelik dönemi içinde olan kadınların, bebeklerinin gelişimi tamamlaması ve sağlıklı bir şekilde doğum yapmaları en büyük arzularıdır. Gebelik sürecinde bebeğin ve annenin zararlı dış etkenlerden korunması gerekir. Normal zamanda sevilerek tüketilen ve zararı görülmeyen bazı besinler gebelikte risk teşkil edebilir. Gebeler tarafından hamilelikte iğde yemek güvenli mi? sorusunun sebebi de buradan gelir.

Gebelik döneminde tüketilen iğdenin anne ve bebek için bilinen bir zararı yoktur. Aşırı miktara kaçmadan, gebelikte iğde yemenin güvenilir olduğu rahatlıkla söylenebilir. Ancak annelerin dikkat etmesi gereken bir diğer nokta besin alerjisidir. Gebelik öncesi dönemde iğdeye karşı alerjik reaksiyon gösteren kadınların, gebelik dönemin de iğde tüketmemesi gerekir. Herhangi bir alerji durumu yoksa iğde hamilelik döneminde rahatça tüketilebilir meyveler arasındadır.

Bknz: Hamilelikte Tere Yenir Mi?

Hamilelikte İğde Yemenin Faydaları

Hamilelik; kadınların vücutlarında birden fazla değişim gördüğü bir dönemdir. Bu dönemde bebek ve annenin sağlığını olumlu etkileyecek besinlerin düzenli bir şekilde tüketilmesi önerilir. İğde de, anne ve bebek sağlığı için olumlu etki gösteren bir meyvedir. Hamilelikte iğde yemenin faydaları şu şekilde sıralanabilir;

  • İçeriğinde yer alan zengin c vitaminleri annenin gebelik döneminde soğuk algınlığı gibi hastalıklardan korunmasına yardımcı olur.
  • Zengin lif kaynağı olduğu bilinen iğdenin özellikle ishal sorunu yaşayan gebelere tüketilmesi önerilir.
  • Özellikle gebeliğin ilk dönemlerinde yaşanan bulantı ve mide sorunları için birebir olan iğde, sindirim sisteminin dostu olan meyveler arasındadır.
  • Gebelik döneminde vücuttaki toksik maddelerin uzaklaştırılması önemlidir. İğdenin de iyi bir antitoksidan olduğu düşünülürse, gebelere tavsiye edilebilir bir meyve olduğu söylenebilir.

Bknz: Hamilelikte Bal Yenir Mi?

Hamilelikte İğde Yemek Zararlı Mı?

Faydaları saymakla bitmeyen iğdenin anne ve bebek için yararlı olduğunu belirttik. Ancak hamilelikte iğde yemek zararlı mı? sorusu da mutlaka akla gelmelidir. Çünkü faydaları ile ön plana çıkan bazı besinler fazla miktarda tüketildiğine yan etki gösterebilir.

 İğde aşırı tüketildiğinde susuzluk hissi yaratan bir meyvedir. Ayrıca aşırı tüketimi kabızlık gibi sindirim problemlerini de beraberinde getirir. Ancak aşırı miktarda tüketilmediği sürece hamilelikte iğde yemenin zararı yoktur.

Hamilelikte İğde Yemek Düşüğe Sebep Olur Mu?

Düşük yapmak gebeler için en üzücü durumların başında gelir. Dış etkenler sebebiyle yapılan düşüklerin ise en aza indirilmesi amaçlanır. İğdenin zararları ve faydaları kadar merak edilen bir diğer konu ise hamilelikte iğde yemek düşüğe sebep olur mu? şeklinde sorulabilir.

Yeterli miktarda tüketilen iğdenin gebeler için faydalı olduğunu belirttik. İğdenin gebelerde düşük yapmaya sebep olduğu söylenemez. Bu konuda daha öne belirtilen bir vaka veya araştırma çalışmdsı yoktur.

Bknz: Hamilelikte Ananas Yenir mi?

Hamilelikte Ne Kadar İğde Yenebilir?

İğde meyvesini tüketmek isteyen bir gebe arama motorunda hamilelikte ne kadar iğne yenebilir sorusuna cevap arayacaktır. Gebelik için belirtilen özel bir miktar bulunmakla birlikte normal bir bireyin tüketmesi gereken miktar yeterli olacaktır. 100 gram iğdenin vüvut için yeterli olduğu bilinmekle beraber bu miktar yaklaşık 20 adet iğdeye denk gelir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

4 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

10 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

11 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

11 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

11 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

12 ay ago

This website uses cookies.