Categories: Hamilelik

Hamilelikte Kabak Yenir Mi?

Hamilelikte kabak tüketimi hem anne adayı için hem de anne karnındaki bebek için pek çok konuda faydalıdır. Hamilelik döneminde kabak tüketimi konusunda kafalarında soru işaretleri oluşan anne adaylarının, hamilelikte kabak yenir mi şeklinde sorular sordukları ve bir alerji probleminin yaşanmadığı durumlarda olumlu yanıt aldıkları görülmektedir. Hamilelik döneminde balkabağı, kabak çekirdeği ya da kabak yemeğinin anne adayı için çok fazla sayıda faydası olduğu bilinmektedir.

Hamilelikte Kabak Yenilebilir Mi?

Hamilelikte kabak yenir mi sorularına cevap olarak birçok beslenme uzmanı yenebileceğini söylemektedir. Hamilelik döneminde anne adaylarında görülen karın kramplarının giderilmesi, ishale iyi gelmesi, kan şekerini ayarlaması gibi pek çok fayda sağlayan kabak, tüketim şekli olarak da çeşitlilik göstermektedir. Bu anlamda herkesin severek yaklaşmadığı bir besin olsa da farklı tüketim şekilleri ile beraber faydalarından yararlanmak mümkündür. Hamileler özellikle balkabağı yemeğini yemeyi tercih etmektedirler.

Hamileyken kabak yenir mi sorusunun daha detaylı bir cevabı ise, belirli miktarlarda yenmesini içermektedir. Her besinde olduğu gibi, kabakta da fazla tüketimin sonucunda bazı olumsuzluklar doğabilmektedir. Bu olumsuzlukların önüne geçmek için uzmanlara tüketilmesi gereken kabak miktarının sorulması gerekmektedir. Bu miktar kişiden kişiye değişmekte olup, bazı durumlarda yenmesi tamamen de kısıtlanabilmektedir. Özellikle kabağa alerjisi olan anne adaylarının bu durumu fark etmeleri halinde hemen tüketime ara vermeleri ve bir uzmana danışmaları önerilmektedir.

Hamilelikte Kabak Yemenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte kabak yemek anne adayı için pek çok faydanın oluşmasına yol açmaktadır. Bu faydalardan biri hamilelik döneminde yaşanan krampların giderilmesidir. Özellikle son aylarda hamilelerin çok fazla kramp girmesi problemi ile başa çıktıkları görülmektedir. Bu anlamda balkabağının krampların giderilmesi için olan faydalarından yararlanmak gerekmektedir.

Hamilelikte kabak tüketimi sayesinde hem anne adayının hem de anne karnındaki bebeğin beslenme ihtiyaçları sağlıklı bir şekilde giderilebilmektedir. Kabağın içerisinde bulunan protein, yağ, karbonhidrat, demir, vitaminler, kalsiyum, niasin ve fosfor besin değeri açısından oldukça önemlidir.

Hamilelik döneminde ishal problemi, oldukça sık rastlanan bir sağlık problemidir. Bu anlamda ishal problemi yaşayan anne adaylarının, hamilelikte balkabağı yenir mi şeklinde sormuş oldukları sorular olumlu olarak yanıtlanabilmektedir. Kabak, hamilelik döneminde görülen ishal problemine ve egzamaya iyi gelmesi ile bilinmektedir. Aynı zamanda kabağın mide enfeksiyonlarını azalttığı da bilinmektedir. Mide enfeksiyonlarına iyi gelmesinin sebebi olarak ise bağırsak solucanlarını ve dalağı temizlemesi gösterilmektedir.

Kabak tüketimi, hamilelikte şeker problemi yaşayan kadınlar için de önerilmektedir. Hamilelerin şekerinin yüksek olması durumunda balkabağı tüketmeleri, kan şekerlerinin düşmesine yardımcı olmaktadır. Fakat bu anlamda balkabağı tüketiminde fazladan şeker veya tatlandırıcı bulunmamasına dikkat edilmesi gerekmektedir.

Kabağın hamilelik döneminde tüketilmesinin bir başka yararı ise yüksek miktarda protein içeriyor olmasıdır. Anne adaylarının hamilelik sürecinde en çok ihtiyacı oldukları besin değerlerinden birinin protein olduğu bilinmektedir. Aynı zamanda kabak, yüksek oranda lif içeriği sayesinde kabızlık problemi yaşayan hamilelerin de bu probleminin giderilmesine yardımcı olmaktadır. Besin değerinin yüksek olması nedeni ile immün sistemde de oldukça etkili olan kabak, bağışıklığın güçlendirilmesi için anne adaylarının tüketmesi gereken besinler arasında yer almaktadır.

Bu konular da ilgini çekebilir?

Hamilelikte Kabak Yemenin Zararları Nelerdir?

Hamilelik döneminde kabak tüketmek, kabağın içerisinde bulunan vitamin ve mineral maddeler dolayısı ile oldukça faydalı bir tercih olarak bilinmektedir. Fakat bu tüketimin belirli miktarlarda yapılması gerekmektedir. Fazla miktarda kabak tüketimi sonrasında bazı problemler ortaya çıkabilmektedir. Bu anlamda, gebelikte kabak yenir mi türünden sorular yeterli miktarlarda ve aşırıya kaçılmayarak yenilecek şeklinde açıklanabilir.

Gebelik ve emzirme döneminde fazla miktarda kabak yenmesinin en çok bilinen yan etkisi annede ve bebekte gaz oluşumuna sebep olabilmesidir. Aynı zamanda bazı durumlarda mesane ve böbrek taşı oluşumuna da sebep olabilmektedir. Bu sebeple mutlaka kabak tüketiminin ne kadar olması konusunda bir uzmana danışılması gerekmektedir.

Kabağın Besin Değeri Nedir?

Hamilelikte kabak tüketiminin yararlı olmasının sebebi, kabağın besin içeriği bakımından yüksek olmasıdır. Kabak, içerisinde yüksek miktarda potasyum, kalsiyum, sodyum bulundurmakta ve A ve C vitamini bakımından oldukça zengin bir içeriğe sahip olmaktadır. Bu durum hamilelerin ihtiyaç duydukları besinleri almasını sağlar. Aynı zamanda kolesterol içermemesi sebebi ile de hamilelikte tüketimi önerilmektedir.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.