Hamilelik oldukça hassas bir süreçtir. Hamilelikte alışa gelinenin dışında olan her şey anneleri tedirgin eder. Halk arasında gebelikle ilgili birçok kulaktan kulağa bilgi de dolaşmaktadır ve bunlar da anne adayının kafasını karıştırabilir. Birçok hamilelikte annelerin başına gelen kahverengi akıntı ile ilgili de çok fazla bilgi kirliliği bulunmaktadır. Biz sizin için bu yazıda hamilelikte kahverengi akıntı hakkında doğru bilgileri, sade bir dille derledik.
Kadınların çoğunlukla hamile olduklarından şüphe etmelerini sağlayan ilk belirti adet görmemektir. Hamilelik sürecinde anne adayları adet görmezler ancak bazen bu durum beklenenden farklı olabilir. Hamile bir kadının iç çamaşırında da leke şeklinde bir kanlanma ile karşılaşabilirsiniz. Bu adet değildir ancak çoğu zaman karıştırılabilir. Hamileliğinden haberdar olan anne adayları da bu durumda korkuya kapılabilir. Bu kahverengi akıntı aslında hamileliğin doğal akışında meydana gelir ve çoğu zaman korkulacak bir durum yoktur. Tıpta bu duruma “İmplantasyon Kanaması” adı verilir. İmplantasyon, yerleşme/ tutunma anlamına gelmektedir. Bu akıntının bir diğer adı ise “Yerleşme Kanaması”dır. Hafif bir kanamadır, yoğun olarak görülmez. Adet kanaması ile karıştırılmamalıdır. Her anne adayı yerleşme kanaması yaşamaz. Bu yerleşme kanaması dışında da hamilelikte kahverengi akıntıya sebebiyet verebilecek ciddi durumlar olabilir. Akıntının ayırt edilebilmesi oldukça önemlidir. Bu yazımızda size kahverengi akıntılara ne sebep olur, belirtileri nelerdir, kahverengi akıntılar ne zaman olur gibi bir çok soruyu cevaplayacağız.
Vajina kendini korumak ve asitlik dengesini sağlamak için çeşitli salgılar üretir. Bu salgılar da bizler tarafından akıntı olarak yorumlanırlar. Hamilelik sürecinde normal olan ve bazı anne adaylarında görülen kahverengi akıntılara yerleşme kanaması denmektedir ancak hamilelikte yerleşme kanaması harici de kahverengi akıntılar görülebilir. Hamilelikte karşınıza çıkabilecek bu kahverengi akıntıların hepsinin sebepleri işte şöyle:
Kahverengi akıntı, anne adaylarında yerleşme kanaması olarak görülebilir. Hamilelik sürecinde olmayan kadınlarda da dönem dönem farklı durumların belirtisi olarak farklı renklere sahip akıntılar görülebilir. Vajina, ph dengesini yani asitliğini korumak için çeşitli salgılar üretir. Bu salgılar hormonal, çevresel değişikliklere göre veya enfeksiyon varlığına göre renk, kıvam ve koku değiştirir. Peki, hamilelikte görülen yerleşme kanaması adını alan bu kahverengi akıntıyı nasıl ayırt edebiliriz? Öncelikle akıntının olduğu zaman büyük bir ipucu verir. Hamilelikte görülen kahverengi akıntı döllenmenin gerçekleşmesinden iki hafta sonra yani beklenen adet zamanına denk gelir. Bu durum seçeneklerinizi ikiye indirir. Akıntı ya adet kanamasıdır ya da yerleşme kanamasıdır. Adet kanaması boldur ve daha kırmızı bir renge sahiptir. Yerleşme kanaması ise daha az miktarda olur ve kahverengi rengindedir. Yerleşme kanaması esnasında da regl sancısı gibi ağrılar hissedilebilir. Hamilelikte çok koyu renge sahip kahverengi akıntılar görülmesi durumunda bir hekime danışmalısınız. Yerleşme kanamasının rengi açık kahverengi olurken kıvamı oldukça koyudur. Akıntılar kötü kokulu ise inflamasyon belirtisi olabilir.
Her kadının fizyolojisi biriciktir. Yerleşme kanaması adını verdiğimiz kahverengi akıntı da çok yoğun olmaz ve her anne adayında görülmez. Aynı zamanda her kadında farklı uzunluklarda sürebilir. Anne adaylarında yerleşme kanamasının süresi 3 saat ile 1 hafta arasında değişiklik gösterebilir.
Hamilelikte iç çamaşırında görülen kahverengi akıntı, yerleşme kanaması adını almaktadır. Adı üzerinde yerleşme kanaması henüz embriyo adını dahi almamış olan zigotun rahme yerleşmesi ile gerçekleşir. Bu implantasyon süreci ise fertilizasyon yani döllenme gerçekleştikten yaklaşık olarak iki hafta sonra gerçekleşir. Yerleşme kanaması, anne adaylarının adet döneminden yaklaşık bir iki gün önce veya adet dönemine denk gelen zaman aralığında gerçekleştiği için çoğu zaman adet kanamasıyla karıştırılır. Yerleşme kanamasının adet kanamasından ayırt edilmesi miktarıyla yapılabilir. Oldukça az olan yerleşme kanaması sadece hamileliğin ilk üç ayında görülebilir. İmplantasyon kanaması, annenin menstrual döngüsüne göre değişiklik gösterebilecek şekilde, yaklaşık olarak döllenmeden iki hafta sonra ve son adet tarihinden 4 hafta sonra görülür. Yerleşme kanaması sadece ilk trimester diye adlandırdığımız ilk 3 ayda görülür. Bu süreç dışında gerçekleşen kanama veya koyu renkli akıntılar için hekiminize danışmalısınız.
Kadınlar, hayatının her döneminde farklı genital akıntılar ile karşılaşırlar. Kahverengi olarak sınıflandırdığımız gebelikte meydana gelen implantasyon kanamaları da bu akıntılardan biridir. İmplantasyon kanaması beklenen regl dönemine yakın tarihte gerçekleşeceği için regl ile karışabilir. İmplantasyon kanamasının regl kanına göre daha az miktarda ve koyu renk olması ya da beklenen bir hamileliğin olması ayırt etmede yardımcı olabilir. Regl öncesi kadınların bir kısmında görülen kahverengi lekeler gayet normaldir. Regl kanının devamlı kahverengi olması veya şiddetli kahverengi akıntı görülmesi ise başka problemlerin belirtisi olabilir. Bu durumunda bir kadın doğum uzmanına danışmalısınız. İmplantasyon kanaması her hamilelikte yaşanmadığı ve bazı kadınların regl dönemlerinde de kahverengi akıntılar görülebildiği için kahverengi akıntı hamilelik belirtisi olarak görülmemektedir.
Hamilelikte yaşanan olaylarla ilgili anne adayları kulaktan dolma birçok bilgiye maruz kalır. Kahverengi akıntının bebeğin cinsiyetini belirleyeceği veya öngöreceği de bu bilgilerden biridir. Bu bilgiyle ilgili bir kanıt bulunmamakla birlikte bilimsel kaynaklarda akıntı ve bebeğin cinsiyetinin bağlantısı gösterilmemiştir. Dolayısıyla hamilelikte görülen kahverengi akıntı bebeğin cinsiyetini belirlememektedir. Bebeğin cinsiyetini öğrenmek için hamileliğin 16. haftasını beklemek gerekmektedir.
Vajina kendi iç dengesini korumak için çeşitli salgılar üretir. Bu akıntılar renklerine, kokularına ve kıvamlarına göre sınıflandırılır. Hamilelikte adet veya yoğun kanama görmek oldukça tehlikelidir hatta düşükle sonuçlanabilir. Hamilelikte karşılaşılabilen akıntılar arasından kahverengi renge sahip olan akıntıların tehlikeli olduğu durumlar olduğu kadar gayet normal olduğu durumlar da bulunmaktadır. Gebelikte meydana gelen implantasyon kanamaları da normal olarak sınıflandırdığımız akıntılardan biridir. İç çamaşırda kahverengi bir akıntı olması durumu ise diğer kanamalarla karıştırılmamalıdır. Her hamilede görülmeyen bu durum oldukça normaldir ancak enfeksiyon, dış gebelik, düşük gibi durumların sebep olduğu kahverengi lekelerden ayrımı dikkatle yapılmalıdır.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.