Kızartması, turşusu, haşlaması ve yemeği derken karnabaharın birçok lezzetini tatmak mümkündür. Sağlığa faydaları ve enfes tadı ile sofraların vazgeçilmez sebzelerinden olan karnabahar, her kesim tarafından tüketilen bir üründür.
Yurdumuzun her köşesinde yetişme şansı bulan bu sebze özellikle kış aylarının sebzesi olarak bilinir. Faydaları saymakla bitmeyen bu sebze, ek gıda döneminden itibaren her yaş grubu tarafından tüketilebilir. Kadınların hayatındaki önemli dönemlerinden olan hamilelik ise; tüketilen besinlere dikkat edilmesi gereken bir süreçtir. Hamilelikte karnabahar yenir mi? sorusunu yönelten gebeler için bütün bilgileri bu yazımızda topladık.
Hamilelikte karnabahar tüketmek gebeler için önerilen bir beslenme alışkanlıktır. Yani hamilelikte karnabahar tüketmenin hem gebeler hem de anne sağlığı için birçok faydası oluğu rahatlıkla söylenebilir.
Beyaz küçük dalları arasında faydaları mineralleri ve vitaminleri bolca barındıran karnabahar, hamilelik döneminde gebelere önerilen bir sebzedir. İşte hamilelikte karnabahar faydaları;
Bknz: Hamilelikte İğde Yenir Mi?
Hamileler tükettikleri bazı besinlerden faydadan çok zarar görebilir. Özellikle yeteri miktardan fazla tüketilen besinler, hamileleri için sindirim problemleri gibi sorunlara yol açar. Karnabahar gebelerin tüketmesi gereken sebzelerin başında gelse de, fazla tüketiminden kaçınılması da önemlidir. Fazla tüketilen her besin gibi karnabaharın da zararlı yan etkilerinin görülmesi riski artar.
Hamilelikte karnabahar zararları arasında aşırı kritik ve geri dönülmez etkiler yoktur. Ancak olası ihtimaller göz ardı edilmemelidir. Bu zararlar;
Şeklinde sıralanabilir. Bu etkiler her gebe kadında görülmeyeceği gibi, bazı gebelerde bu tür yan etkiler oluştuğu gözlenebilir. Ancak tüketim miktarının dışına çıkılmadığı sürece karnabahar gebelkte zararlı bir besin değildir.
Hamilelikte karnabahar kızartması yenir mi? sorusuna olumsuz cevap verilebilir. Hatta özellikle gebelik döneminde karnabaharın kızartılarak tüketilmemesi özellikle tavsiye edilir. Aşırı yağlı ve baharatlı şekilde kızartma yapmak ise gebelerin midesini rahatsız edebileceğinden bu durumdan kaçınılmalıdır.
Bknz: Hamilelikte Cips Yenir Mi?
Gebeliğin hemen her döneminde gaz sorunu yaşayan gebeler olduğu bilinir. Gaz oluşmasının başlıca sebeplerinden bir gebelerin tükettiği besinler ve beslenme alışkanlıklarıdır. Gebelik döneminde karnabahar tüketen bir kadın da, hamilelikte karnabahar gaz yapar mı? Diye merak edebilir.
Sadece hamilelikte değil, her bireyde fazla tüketilen karnabaharın gaz oluşmasına sebep olduğu söylenebilir. Yeterli porsiyondan fazla ve sık tüketilen karnabahar gaz oluşumuna sebep olabilir.
Karnabaharın birden fazla tüketim şekli olması gebelerin aklına hamilelikte karnabahar nasıl tüketilmelidir? Sorusunu getirecektir. Bu konuda net bir cevap olmamakla beraber, sebzelerin genel olarak iyi yıkanmış olduğundan emin olunmalıdır. Buharda ve suda haşlanarak pişirilen tüketilen karnabahar hamilelik döneminde önerilen bir beslenme alışkanlığıdır. Fırında pişirmek de güvenilir seçenekler arasındadır.
Karnabaharın içinde bulunan A vitamini göz sağlığı için oldukça faydalıdır. Karnabahar suyu ise; vücudun sindirim sistemi ve gözler için tüketilmesi önerilen bir besindir. Hamilelikte karnabahar suyu içilir mi? diye merak eden gebelere bu besinin rahatlıkla tüketilebileceğini söylemek doğru olacaktır.
Sebzeler dalları arasında saklanan ve gözle görülmeyecek derecede minik olan zararlı maddelerden arındırılmalıdır. Bunun için bol su ile yıkamak en doğru yöntem olacaktır. Hamilelikte çiğ karnabahar yenir mi? sorusuna net bir cevap vermek doğru olmaz. Çünkü iyi yıkanmayan çiğ sebzeler gebelikte zararlı durumlara sebebiyet verebilir. Bunun için en doğrusu haşlanarak veya buharda pişirilerek tüketilmesidir.
Gebeler için idrar yolu enfeksiyonu; önemli sorunlara yol açabilen ve mutlaka tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Karnabahar kürü hem tansiyon hem de idrar yolu enfeksiyonuna iyi geldiği bilinen bir besin kürüdür. Peki, hamilelikte karnabahar kürü içilir mi? aşırı miktara kaçılmadığı sürece gebelikte karnabahar kürü içmenin bilinen zararlı bir etkisi yoktur.
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…
This website uses cookies.