Hamilelikte Köpük Kusma Neden Olur?

By Sevil Yılmaz

Updated On:

Follow Us
Hamilelikte Köpük Kusma

Hamilelikte köpük kusma ve mide bulantısı spesifik hastalıklar değildir. Ancak hamilelik sırasında çok sık görülen problemlerdir. Erken gebelikte bulantı ve kusma insidansı yüzde 50 ila 90’dır. Bu bozukluklar genellikle son adet döneminden 56 hafta sonra başlar. Bir hafta içinde zirve yapar ve daha sonra yavaş yavaş gücünü kaybeder. Bu açıdan kusma yaşayan kişilerin %90’ı gebeliğin ilk üç ayındadır.

Viral gastroenterit olarak da bilinen sindirim sistemi iltihabı, gıda zehirlenmesi, enfeksiyon ve gastroenterit olarak bilinen soğuk algınlığı da midede beyaz kabarcıklara neden olan durumlardır. Viral enfeksiyon nedeniyle bu hastalıkta kusma ve ishal aynı anda ortaya çıkabilir. Ateş, titreme, vücut ağrıları ve öksürük gibi semptomları olan bir grip enfeksiyonu ile karıştırılmamalıdır. Mide bulantısı, kusma veya midede kabarcık oluşması durumunda en kısa sürede bir doktora başvurmanız gerekir. Bu açıdan hamileyken köpük kusulması nedeni tespit edilir ve uygun tedavi uygulanır. Ancak bazı durumlarda basit bir bitki çayı mideyi sakinleştirebilir. Bunlardan en popüleri nane limon çayıdır.

Hamilelikte Köpük Kusma Neden Olur?

Bulantı ve kusma muhtemelen hamilelikle ilişkili en önemli hastalıklardan biridir. Mide bulantısı bir hamilelik rahatsızlığı değil, hamilelik belirtisidir. Özellikle hamileliğin erken döneminde mide bulantısı hissetmek oldukça doğaldır. Bu durum bütün gün sürebilir, ancak esas olarak sabahları oluşan mide bulantısı nedeniyle bu durum literatürde ‘sabah bulantısı’ olarak adlandırılmaktadır. Çoğu hamile kadında hafif bulantı ve kusma meydana gelir. Bu bulantı hissi size veya bebeğinize zarar vermez ve bebeğinizde bir sorun olduğunu göstermez.

Tersine, bazı durumlarda bebeğin sağlıklı olduğunu da gösterebilir. Bulantı ve kusmanın olmaması bazı hamile kadınların bebeklerinin sağlığı konusunda endişe duymalarına neden olur. Ancak bu, sizin veya bebeğiniz için bir sağlık sorunu belirtisi değildir. Ancak gebelikte köpük kusmak gibi bir durum karşısında doktorunuza başvurmanız gerekir.

Hamilelikte Köpük Kusma Tehlikeli Midir?

Hamilelik sırasında mide bulantısı yaşam kalitesini etkileyebilir. İşe, sosyalleşmeye ve günlük hayata müdahale edebilir. Bulantısı olan hamile kadınlar, anksiyete ve depresyon gibi daha yüksek düzeyde psikolojik stres yaşayabilirler. Hamilelikte mide bulantısı anne ve bebeği olumsuz etkilemez. Sadece mide bulantısının neden olduğu kusma sorunu ağırlaşır. Bu açıdan kadınların hiçbir koşulda yiyip içememelerine bağlı gebelik kusması tehlikeli olabilir. Tüm gebeliklerin çoğunda meydana gelen bu durumun belirtileri şunlardır:

  • Çok koyu idrar
  • Kilo kaybı
  • Şiddetli baş dönmesi veya bayılma
  • Karın ağrısı
  • Vücut ısısının fazla olması
  • Kusmukta kan görülmesi

Bunun yanı sıra köpük kusmak da kimi zaman tehlikeli bir durum olabilir. Bunun için doktora başvurmak önemlidir.

Hamilelikte Köpük Kusmak Azaltılabilir Mi?

Hamileler neden köpük kusar sorusu pek çok anne adayı tarafından merak edilmektedir. Hamilelikte mide bulantısı ve kusmanın tedavisi yoktur. Bununla birlikte, bazı araştırmalar, hamileliğin erken döneminde düzenli olarak multivitamin alan hamile kadınlarda şiddetli bulantı ve kusmanın daha az yaygın olduğunu göstermiştir. Bazı önlemler mide bulantısını azaltmaya ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir. Örneğin, hoş olmayan kokulardan kaçınabilirsiniz. Günde 3 öğün, büyük öğünler yerine öğün porsiyonlarını azaltabilir ve öğün sayısını artırabilirsiniz. Bütün gün yoğurt gibi yüksek proteinli atıştırmalıkları tüketebilirsiniz. Yağlı ve baharatlı yiyeceklerden kaçınabilirsiniz. Araştırmalarla kanıtlanmış bir diğer etkili gıda takviyesi ise zencefildir. Ancak buradaki en önemli konu, doktorunuza danışmadan bitkisel bile olsa herhangi bir takviye almamanızdır.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelikte Köpük Kusmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Kopuk Kusmasina ne iyi geir 1
Hamilelikte Köpük Kusmasına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte mide bulantısının açlık, yetersiz beslenme, stres ve güçlü bir kokudan kaynaklandığı bilinmektedir. Gebelikte ağızdan köpük gelmesi durumunda doktora başvurmak önemlidir. Bunun yanı sıra sık ama küçük porsiyonlarda yemek yemek, aşırı dolu mideyi ve mide bulantısını önlemeye yardımcı olabilir. Bunun nedeni, yüksek proteinli bir diyet tercih etmenizdir. Sabahları kalkmadan önce kraker gibi yiyecekleri atıştırmanız ve yatmadan hemen önce meyve atıştırmanız önemlidir. Tüm yağlı ve kokulu yiyeceklerden kaçınılmanız da gerekir.

Ayrıca hamile kadınların gün boyu yeterince su içmesi gerekir. Dehidrasyon, özellikle hamilelik sırasında tehlikeli durumlara yol açabilir. Hamile kadınlar su içmekte zorlanırlar. Ancak soğuk içeceklerin sindirimi kolaydır. Limon, nane gibi tatlar ekleyerek suyu zenginleştirebilir ve tüketimi kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca zencefil, mide bulantısını önlemek ve azaltmak için önemli bir besindir. Zencefil çayı ve zencefil içeren yiyeceklerin mide bulantısını azalttığı gösterilmiştir. Muz, patates, karpuz ve yeşil fasulye B6 açısından zengindir. Bu açıdan B6 vitamini de bu durumu azaltmaktadır. Ancak tüm bunlara rağmen sürekli olarak köpük şeklinde kusuyorsanız doktorunuza başvurmanız ve verdiği talimatları izlemeniz gerekir.