Hamilelikte makat ağrısı, çok sık rastlanan bir durumdur. Bu durumun nedeni olarak çok fazla sebep gösterilmektedir. En sık karşılaşılan nedenleri ise kabızlık, anal fissur ve hemoroid olmaktadır. Bu problemlerden birini yaşayan hamilelerin genelde makat ağrısı şikâyeti ile bir uzmana danıştıkları görülmektedir.
İçindekiler?
Hamilelikte Makat Ağrısı Tedavi Yöntemi Nasıl Belirlenir?
Hamilelik döneminde görülen makat ağrısını tedavi etmek için önce ağrının sebebinin anlaşılması gerekmektedir. Sebebi anlaşılmayan ağrıların tedavisi çok daha zor olmaktadır. Hamilelik döneminde tedavi yöntemlerinin bebeğe zarar vermemek adına çok daha hassas uygulanması gerekmektedir. Bu sebeple anne adaylarına önce basit tedavi yöntemleri uygulanmalı, sonuç alınamadığı takdirde ise daha ciddi tedavi yöntemlerine gidilmelidir. Hamilelikte görülen makat ağrısı çok sık rastlanan bir durum olduğundan, bu rahatsızlıkla ilgili pek çok tedavi yöntemi geliştirilmiştir.
Makat Ağrısı Nedir?
Makat ağrısı, pek çok sebepten dolayı oluşabilen ve makatta yanma, batma, kızarma, bıçak saplanması gibi belirtilerle baş gösterebilmektedir. Makat ağrısı, genelde dışkılama sonrasında görülen bir ağrı çeşididir. Bıçak saplanma belirtisi görülen en net belirtiler arasındadır ve bazen saatlerce sürebilmektedir. Makatta görülen ağrılar bazen normal hayatı etkilemeyecek düzeyde gerçekleşebilirken bazen de uykudan uyandıracak düzeyde şiddetli olabilmektedir. Ağrının şiddetlenmesini beklemeden bir uzmana danışılmalı ve tedavi sürecine başlanmalıdır.
Hamilelikte Makat Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Hamilelikte makat ağrısı belirtileri arasında çok fazla sayıda belirti sıralanabilmektedir. Görülen belirtiler ağrının şiddetine göre artıp azalabilmekte ve anne adaylarının ağrının şiddetine göre gerekli tedavi yöntemlerini uygulamaları gerekmektedir.
Gebelikte makat ağrısı belirtileri arasında en başta dışkılama sırasında zorluk yaşanması gelmektedir. Hamilelerin dışkılama esnasında yanma, batma, acıma gibi nedenlerle zorluk çekmeleri makat ağrısı yaşadıklarını göstermektedir. Aynı zamanda zorlanmaya bağlı olarak az miktarda da olsa kanama görülmesi muhtemeldir. Hamilelerin makatlarında ağrı ve şişlik oluşmaları da görülen belirtiler arasındadır.
Hamilelikte makata ağrı girmesi, en çok dışkılamadan sonra bıçak ya da cam batması hissi olarak belirtilmektedir. Yaşadığı rahatsızlığı bu şekilde ifade eden gebelere, makat ağrısı teşhisi konarak tedavilerine başlanmalıdır.
Hamilelikte Makat Ağrısı Neden Görülür?
Hamilelerin uzmanlara yönelttiği sorular arasında hamilelikte makata ağrısı neden olur gibi ifadeler yer almaktadır. Uzmanların verdikleri yanıt ise hamilelikte görülen makat ağrısının pek çok nedene bağlı olabileceği yönündedir. Makat ağrısının görülmesinin en sık olarak karşılaşıldığı durumlar ise kabızlık, anal fissur ve hemoroiddir.
- Kabızlık: Hamilelik döneminde anne adayının yaşamış olduğu hormonel değişiklikler ve anne rahminin ağırlaşması ile birlikte bağırsaklara uyguladığı basınç sonunda kabızlık meydana gelmektedir. Kabızlık makat ağrısının görülme sebepleri arasında en sık rastlananı olmaktadır. Bebek sağlığı için hamilelik döneminde kabızlık problemi yaşayan anne adaylarına ilaç kullanımı çok fazla önerilmemektedir. Ancak bilinen tedavi yöntemlerinin uygulanması halinde kabızlık problemi geçmezse, anne adayının mutlaka bir uzmana görünmesi gerekmektedir. Hamilelikte makatta ağrı sebebi olarak bilenen kabızlığın belirtileri arasında; dışkılama esnasında zorlanma, tuvalete çıkma aralıklarının çok uzun olması, karında yoğun miktarda görülen ağrı, karında şişlik ve sertlik, dışkılama yapılamaması nedeni ile vücudun bulunduğu stres hali bulunmaktadır. Önerilen tedavi yöntemleri arasında ise muz, makarna gibi kabız yapan besinlerin tüketiminin azaltılması, bol miktarda sıvı tüketimi, hamile kişilere uygun olarak bağırsak hareketlenmesi için spor, yüksek lifli gıdaların beslenme programlarında yer alması yer almaktadır.
- Anal Fissur: Halk arasında makat çatlağı olarak da bilinmektedir. Hamilelikte makata ağrı girmesi sebepleri arasında gösterilmektedir. Bu rahatsızlığın oluşmasında en büyük nedenlerden biri anne adayının tuvalete çıkma zamanını ertelemesi, dışarıda tuvalete çıkmamak için tuvaleti geldiğinde beklemesi gibi sebeplerdir. Aynı zamanda hemoroid rahatsızlığının sonucunda da çok fazla görülmektedir. Tuvalete çıkma sürelerini uzatarak kişinin kalın bağırsağın en uç kısmındaki rektumda birikmeye yol açması olayı sonrasında anal fissur oluşumu görülmektedir. Aşırı ıkınma ve zorlanma ile de sinirlerde kayıplara yol açılması anal fissur oluşumunu tetiklemektedir. Anal fissur oluşumunun en etkili tedavi yöntemi, rahatsızlığı yaşayan kişinin her gün belirli saatlerde tuvalete gitmesi ve tuvalet ihtiyacını o anda gidermesidir. Rektumdaki boşalmanın doğal bir iç basınç ile oluşması anal fissurun iyileşmesi için öenmli olmaktadır. Hamilelik sürecinde anal fissur rahatsızlığı yaşayan gebelerin ise çok sıkıntılı bir süreç geçirdikleri bilinmektedir. Bu durumu yaşayan anne adaylarının mutlaka bir uzmana danışmaları ve tedavi sürecine başlamaları gerekmektedir.
- Hemoroid: Basur hastalığı olarak da bilinmektedir. Hamilelikte kasık ve makat ağrısı sebeplerinden biridir. Bebeğin anne karnında büyümesi ve bunun sonucunda bağırsaklara baskı uygulaması, anne adayının uygun beslenme programı ile beslenmemesi ve kabız olması, hamilelik döneminde salgılanmaya başlayan bazı hormonlar, hamileliğin son aylarında karnın büyümesi ile birlikte dışkılama pozisyonunun yanlış olması gibi pek çok neden sıralanabilmektedir. Tedavi yöntemleri arasında ise kabızlığı önleyici tedavilerin uygulanması, düzenli yürüyüş yapılması, acılı ve baharatlı yiyeceklerden uzak durulması, ıkınmaların kısa süreli olarak gerçekleştirilmesi bulunmaktadır.
Hamilelikte Görülen Makat Ağrısı Nasıl Geçer?
Hamilelikte makat acıması sonrasında uzmanlara baş vuran anne adayları, aynı zamanda evde bazı yöntemlerle de makat ağrısını önleyebilmektedirler. Bu yöntemlerden biri makat bölgesine sıcak ve soğuk kompres uygulamaktır. Ağrının sıcak ya da soğuk konulduğunda hafifleyip hafiflemediğine bakılarak kompres uygulanmasına devam edilmelidir.
Zeytinyağının da makat ağrısına iyi geldiği bilinmektedir. İlgili bölgeye az miktarda uygulanan zeytinyağı, makat ağrılarını hafifletmede rol oynamaktadır. Zeytinyağına bal ekleyerek uygulama da yapıldığı bilinmektedir.
Hindistan cevizi yağı da etkili yöntemlerden biridir. Nemlendirme özelliği sayesinde ilgili bölgeyi yumuşatarak makat ağrılarının giderilmesine yardımcı olmaktadır. Ilık olarak kullanımı önerilmektedir. Gün içerisinde iki ya da üç kez tuvalete gidildikten sonra kullanılmalıdır.
Aloe vera jel de ağrı kesici özelliği sayesinde makat ağrılarını geçirmede kullanılmaktadır. Dikkat edilmesi gereken nokta ise aloe veranın doğal olmasıdır.
Aynı zamanda çok eski bir yöntem olan sıcak su oturtması da bilinen makat ağrısı geçirme yöntemlerindendir. Fakat ileri aylardaki hamilelere bu yöntem önerilmemelidir.
Hamilelere ilaç kullanımı bebeğe zarar vermemesi açısından uzmanlar tarafından çok fazla önerilmemektedir. Bu sebeple hamilelikte makat ağrısı nasıl geçer sorusuna yanıt olarak tıbbi yöntemlerden çok doğal yöntemlerin tercih edildiği görülmektedir. Uzmanların çok ileri boyutlarda ağrıya maruz kalmayan gebe hastalara ise ilaç kullanımında temkinli yaklaştığı görülmektedir. Fakat ileri seviyede hastaların mutlaka gerekli tıbbi tedavi yöntemlerinden yararlanmaları gerekmektedir.
Hamilelikte Makat Ağrısına Neden Olan Diğer Sebepler Nelerdir?
Anne adaylarının çok sancılı bir dönem olarak düşünerek hamilelikte makat ağrısı ne zaman başlar sorularına uzmanlar, genelde son aylarda görülme olasılığının arttığını söyleyerek cevap vermektedirler. Hamilelikte makat ağrısına sebep olan diğer faktörler arasında nadir de olsa sedef hastalığı gibi cilt problemleri de yer almaktadır. Aynı zamanda apne, bağırsak iltihabı, kıl dönmesi de bu rahatsızlığın sebepleri arasında bulunmaktadır. Hamileliğin son dönemlerinde artmasının sebebi rahime yapılan basınçtaki artışın yanı sıra, anne adayının hareketsizleşmesine de bağlıdır. Bu sebeple düzenli yürüyüş ve bol sıvı tüketimi makat ağrılarının oluşmaması için alınması gereken önlemler arasında bulunmaktadır.