Categories: Hamilelik

Hamilelikte Mantar Yenir Mi?

Mantar bildiğiniz üzere pek çok şekilde ve çeşitte bulunan bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Gebelik sürecinde bazı ürünlerin tüketilmesi anne ve bebek sağlığına zarar vermektedir. Hal böyle olunca anne adaylarının yedikleri yemeklere dikkat etmeleri gerekir. Peki, Hamilelikte Mantar Yenir Mi? Emzirirken Mantar Yenir Mi? Sorularınızın cevabını sizlere vermek istiyoruz.

Türkiye genelinde yetişen yenilebilir mantarlar arasında imparator mantarı, kuzu göbeği mantarı, pestik mantarı, tirmit mantarı, çam kabara mantarı, istiridye mantarı ve bal mantarı olarak çeşitli şekillerde karşımıza çıkmaktadır. Yani her mantarı tüketmemeniz sizin sağlığınız açısından daha iyi olacaktır. Eğer hamileyseniz ve mantarları seviyorsanız mantar tüketmemeniz için herhangi bir sebep yoktur. Fakat mantarı tüketirken doğru türünü seçmenizde ve çiğ yememenizde fayda vardır.

Hamilelikte mantar yemeden önce mutlaka doktorunuza danışın.

Hamilelikte Mantar Yemenin Faydaları

Hamilelikte mantar tüketiminin anne adayına ve bebeğine faydası olmaktadır. İlk faydası da B vitamini ihtiyacını karşılamasıdır. Bildiğiniz üzere mantarda b vitamini açısından mükemmel bir kaynak olmaktadır. Anne adayı ve bebek için faydalı olan vitaminleri içeren mantar, bebeğin beyin gelişimine de katkı sağlayacak, gebelikte halsizliği gidererek enerjiyi destekleyecektir. Mantarlar aynı zamanda bebeğin büyümesine ve gelişmesine yardımcı olacak besinlerdendir.

Hamilelik boyunca kan düzeyiniz arttığından ötürü vücudunuz daha fazla hemoglobine ihtiyaç duyacaktır. D vitamini eksikliğiniz varsa eğer mantar tüketmeniz gerekebilir. Bildiğiniz üzere D vitamini eksikliği hamilelikte yorgunluğa, sırt ağrısına, kemik zayıflığına neden olmaktadır. Beslenme düzeninize mantar eklediğiniz zaman size bolca D vitamini sağlanacaktır. Anne adayında yaşanan kabızlık ve yorgunluk gibi sorunların da önlenmesine yardımcı olacaktır.

Mantarda yer alan antioksidanlar bebeğinizi koruyarak bağışıklık sisteminin güçlenmesine neden olacaktır. Hal böyle olunca gebelikte mantar yediğiniz zaman hastalıklardan vücudunuzun uzak kalmasını sağlayacaksınız.

Hamilelikte Mantar Yenir Mi

Hamilelikte Hangi Mantarlar Yenmemeli?

Hamilelikte bazı mantarlar yendiği gibi bazı mantarların yenilmemesi gerekmektedir. Yenilmemesi gereken mantarları yediğiniz takdirde bazı sağlık problemleriyle karşılaşabilirsiniz. Hamilelikte Hangi Mantarlar Yenmemeli diye soruyorsanız eğer hemen cevaplayalım.

  • Crimini,
  • Beyaz Mantarlar,
  • Kuzu mantarı,
  • Sarı renkli mantar,
  • Portabeli,
  • Kurtmantarı,
  • Amanitas,
  • Comatus

Bildiğiniz gibi mantarların bazı çeşitlerinin zehirli olduğu kanıtlanmıştır. Zehirli mantar tüketimi de anne adaylarında bazı zaman ölüme bazı zaman alerjiye bazı zamanda daha başka reaksiyonlara neden olmaktadır. Bundan dolayı yediğiniz mantarlara dikkat etmeniz gerekiyor.

Bunlar ilgini çekebilir?

Emziren Anneler Mantar Tüketebilir Mi?

Mantar tüketimi doğru mantar olduğu sürece kesinlikle faydalıdır. Eğer yanlış mantar tüketimi yapılırsa zaten anne adayının ve bebeğin bazı sağlık problemleriyle karşılaştığını göreceksiniz. Emziren annelerin de güvenilir bir mantar olduğu sürece mantar tüketmesinde herhangi bir sakınca yoktur. Tüketilen mantarın güvenilirliğine inanılmadığı takdirde tüketilmemesi ve araştırılması gerekir.

Emziren anneler ne tüketirlerse sütünden bebeğine geçeceği için yediği besinlere hamilelikte nasıl dikkat ediyorsa doğumdan sonra da dikkat etmesi gerekir. Dikkat etmediği takdirde doğumdan sonra da bazı problemlerle karşılaşabilir. Özellikle yanlış mantar tüketimi yapılırsa zehirlenmeler, alerjik reaksiyonlar, duygusal bozukluklar gibi bir takım sorunlar anneleri ve bebekleri huzursuz edebilir. Hamilelikte mantar yemek oldukça faydalı bir besin olarak bilinse de tüketilen mantar türünün cinsine göre faydası veya zararı tartışılır.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

8 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.