Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından nohut, zengin bir gıdadır. Gebelik sürecinde takviye edilmesi istenen önemli değerleri barındırır. Bu değerlerin en başta gelenleri:
şeklinde sıralanabilir. Bu besinlerin tamamının gebelikte alınması gerekir. Kısaca bunların işlevlerinden de söz etmek gerekir.
Lif: Sindirim düzenleyici etkisi vardır. Gebelikte kabızlık problemi yaygın olduğundan lifli gıdalar buna iyi gelir. Bu yüzden de hamilelikte nohut yemek kabızlığa karşı etkili bir çözüm niteliğinde olabilir.
Folat: Doğum sürecinin kolaylaşabilmesi adına folat, oldukça önemli bir değerdir. Ayrıca bebeğin anne karnında sağlıklı büyüyebilmesi için de önemlidir.
Protein: Uzun uzadıya anlatmaya gerek yoktur. Protein, hayatın başlangıcı olarak tanımlanır. Tüm canlılar proteinden oluşur ve proteine büyük ihtiyaç duyarlar. Hem anne aday, hem de bebek için protein hayati bir roldedir.
Potasyum: Genel işlevi tansiyon düzenleyici olması sebebiyle hamilelikte de potasyumun önemi büyüktür.
Kalsiyum: Kemik gelişimi denince hemen herkesin aklına kalsiyum gelir. Anne karnındaki bebeğin kemik gelişimi devam ettiği düşünülünce gebelikte nohut yemek neden faydalı, daha kolay anlaşılabilir.
Gebe olsun veya olmasın aslında her insanın nohut yemesi faydalıdır. Bazı durumlara özel olarak nohut tüketilmemesi gerekebilir. Bunun haricinde nohut, zengin besin değerleri bakımından öne çıkan gıdalar arasında yer alır. Hamilelikte nohut yemek neden faydalıdır denildiğinde şu başlıklar sayılabilir:
Bu gibi faydalardan yararlanmak için nohudun da içinde olduğu tahıl grubunu hamilelikte tüketmek gerekir. Nohudun ne şekillerde ve sıklıkta yenmesi gerektiğine ilişkin gerekli bilgileri yazının devamında bulabilirsiniz.
Bknz: Hamilelikte Kiraz Yenir mi?
Farklı şekillerde nohudun tüketilebilmesi mümkündür. Hamilelik süreci için de çok farklı bir tarif vermeye gerek bulunmaz. Yine de fikir oluşturabilmek ve alternatif sunabilmek için birkaç tavsiye verilebilir. Gebelikte nohut yemek, salata vb. şekillerde tüketilebilir. İşte bazı öneriler:
İlk akla gelen bu önerilerin dışında yaratıcılığınız, damak tadınız ışığında nohudu farklı şekillerde değerlendirebilirsiniz.
Hamileyken nohudu haftada veya 10 günde bir tüketebilirsiniz. Gereken besin değerlerini farklı gıdalardan da alıyorsanız bu süreyi 2 hafta veya 20 günlük süreçlere uzatabilirsiniz. Lif, protein, kalsiyum ve folat bakımından zengin gıdalar nohudun daha az tüketilmesine olanak tanır. Faydalı olduğu için gereğinden fazla tüketmek de zararlı olabilir. Her besin maddesi gibi gebelikte nohut yemek de kararınca olmalıdır.
Hem normal hem de hamileler için nohut yemenin zararı sadece bazı durumlarda olabilir. Gebelikte nohut yemek zararlı olan durumlar şu şekilde listelenebilir:
Bunlar haricinde nohut yemenin bilinen bir zararı olmadığı söylenebilir.
Hamilelikte nohut yemek doğacak bebeğin sindirim sistemine olumsuz bir etkide bulunmaz. Bazı tahıl ürünleri hazımsızlığa neden olabildiği için bu soru sıkça karşımıza çıkar. Burada şunu belirtmek gerekir ki bebeklerin sindirim sistemi en önemli gelişimi doğumdan sonra gösterir. Dolayısıyla hamileyken tüketilen nohut vb. tahılların gazlı bebek doğumuna sebep olmadığı söylenebilir. Bunun yanında nohut veya benzer tahılların emzirme sürecinde daha az tüketilmesi tavsiye edilebilir.
Pek çok bakımdan faydalı olan nohut, bazı durumlarda gebeler için iyi bir seçim olmayabilir. Bu durumlar:
açıklanabilir. Elbette bu durumların tek başına hamilelikte nohut yemek için engel teşkil etmediği belirtilmelidir. Doktor onayı alınarak tüketilmeye devam edilebilir veya alternatif gıdalara doğru yönlendirmeler yapılabilir.
Kaynakça: https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/food-features/chickpeas-garbanzo-beans/
Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…
Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…
Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…
Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…
Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…
Karbonhidrat ve protein açısından zengin makarna, bebek beslenmesinde önemli bir yere sahiptir. Makarnayı severek tüketen…
This website uses cookies.