Hamilelikte Sakız Çiğnemek Zararlı Mı?

By Sevil Yılmaz

Published On:

Follow Us
Hamilelikte Sakız Çiğnemek

Hamilelikte sakız çiğnemek yaşanılan mide bulantılarına geçici de olsa bir çözüm bulmaktadır. Fakat anne adayları, her hareketlerine dikkat ettikleri bu çok özel dönemde sakız çiğnemenin bir zararı olup olmadığını öğrenmek istemektedir. Yapay tatlandırıcı içermeyen sakızlar tercih edildiği sürece hamilelikte sakız çiğnemek anneye ya da bebeğe herhangi bir zarar vermemektedir. Anne adaylarının bu dönemde yaşadığı sindirim sıkıntıları ve ağız kuruluğu için de geçici bir çözüm olarak kullanılmaktadır.

Hamileyken Sakız Çiğnenebilir Mi?

Hamileyken sakız çiğnenir mi sorusunun cevabı sakızın türüne göre değişmektedir. Fizyolojik olarak sakız çiğneme aktivitesinin anne adayına ya da bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Ancak içeriğinde yapay tatlandırıcı bulunduran sakızlar, annenin de bebeğin de sağlığını olumsuz yönde etkilemektedir. Bu maddeler kanserojendir. Katkı maddelerini ve yapay tatlandırıcıları içeren herhangi bir gıdanın kullanılması gebelik döneminde önerilmez.

Hamilelikte Sakız Çiğnemenin Yararları Neler?

hamilelikte sakız çiğnemek zararlı mı_

Sakız çiğneme hamile kadınların sıklıkla başvurduğu bir yöntemdir. Pek çok rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. Bunlar:

  • Hamilelik döneminde artan mide bulantıları anne adaylarının hayatını adeta kabusa çevirmektedir. Çeşitli yöntemlerle bu bulantıların önüne geçmeye çalışılır. Bu yöntemlerden biri sakız çiğnemektir. Özellikle naneli sakızlar mide bulantısına oldukça iyi gelmektedir.
  • Hamilelikte yaşanan sorunlardan birisi de ağız kuruluğudur. İlerleyen dönemlerde diş çürümesi, ağız kokusu, pamukçuk gibi rahatsızlıklara da sebep olabilen ağız kuruluğu için bol sıvı tüketmenin yanı sıra sakız çiğnemek de etkili olmaktadır. Sakız çiğnendiğinde tükürük salgısının miktarında artış olmaktadır. Bu nedenle anne adayının yaşadığı ağız kuruluğu önlenmiş olur.
  • Hamileyken sakız çiğnemek, stres seviyesini kontrol altında tutmak için bir yöntemdir. Hormonların etkisiyle duygu iniş çıkışları yaşayan anne adayları bazen sakin kalmak için de sakız çiğnemektedir.
  • Gebeyken sakız çiğnemek sindirim sorunlarının hafifletilmesine yardımcı olur. Özellikle yemeklerden sonra sakız çiğnenirse, midedeki asit nötralize hale getirilir ve sindirime yardımcı olur.
  • Anne adayları için hamilelik döneminde kilo kontrolü yapmak gereklidir. Bazen sakız çiğnemek yeme istediğinin belli bir miktarda kontrol edilebilmesini sağlamaktadır.

Bunları da bir oku istersen 🙂

Gebelikte Sakız Çiğnemek Zararlı Mı?

Hamilelikte sakız çiğneme zararlı mı merak eden anne adayları için güzel haber sakız çiğnemenin bebeğe bir zararı olmamasıdır. Ancak yapay tatlandırıcı içeren ve piyasada şekersiz denilerek satışı yapılan pek çok sakız hem annenin hem de bebeğin sağlığını tehdit eder. Siklamat bu yapay tatlandırıcılardandır. Öyle ki bu maddenin kullanımı Amerika’da yasaklanmıştır. Pek çok ülkede paketli gıdaların birçoğunda bu tatlandırıcı kullanılmaktadır. Sakızlar da bu gruba dahildir. Ancak zararları hakkında net bilgiler olmayan bu tatlandırıcıdan hamilelik sürecinde uzak durmak gerekmektedir.

Gebelik döneminde tercih ettiğiniz sakızların içerisinde sükrolaz ya da aspartam bulunuyorsa tercih edebilirsiniz. Ancak sürekli bu tür maddeleri içeren gıda ve sakızları kullanmamak gerekir. Ancak bu tür yapay tatlandırıcıları içeren herhangi bir hazır gıdayı kullanmadan önce mutlaka doktorunuzla görüşmeniz önerilir.

Hamilelikte Sakız Çiğnemek Gaz Yapar Mı?

Sakızın zararları arasında gösterilebilecek en belirgin durum gaz yapmasıdır. Bunun sebebi çiğneme hareketi sırasında fark etmeden hava yutulmasıdır. Yutulan hava belli bir süre sonra kişiyi rahatsız etmekte ve gaz sorununa yol açmaktadır. Bu sadece anne adayları için geçerli değildir. Sakız çiğnemenin genel bir etkisidir.

Hamilelikte Sakız Çiğnemenin Zararları Neler?

Sakız çiğneme için belirlenmiş olan genel olumsuzluklar hamile kadınlar için de geçerlidir. Bunlar:

  • Çok uzun süre sakız çiğnemek baş ağrısı yaşanmasına sebep olacaktır.
  • Çiğneme işlemenin çene kasları ile yapılmasından dolayı şiddetli çene ağrısı görülebilmektedir. Bu durum genellikle uzun süre sakız çiğnendiğinde ortaya çıkmaktadır.
  • Rahatlatıcı etkisi mide bulantısı ve sindirim sorunları için çözümdür. Ancak sürekli sakız çiğnendiğinde mideye besin alındığına dair sinyal gönderilir. Bu sinyaller sonrasında mide sindirimi başlatmak için asit salgılayacaktır. Besin alınmadığından, bu durum sadece mide asit oranın artmasına ve mide rahatsızlıklarına sebep olacaktır.
  • Şekerli sakızlar diyabet için olumsuz etki göstermektedir. Hamilelik boyunca insülin salgısının değişken olduğu düşünülünce çok fazla şeker içeren bu tür sakızlardan kaçınmak gerekir.
  • Yine şekerli sakızların bir olumsuz etkisi de diş etleri ve dişler içindir. Ağız içindeki bakteri miktarını arttırarak ağız kokusuna, diş çürümesine ve diş eti rahatsızlıklarına sebebiyet verebilmektedir.
  • İçeriğinde yapay tatlandırıcı olan bazı sakızlar bağırsak florasını bozarak ishale sebep olmaktadır (Özellikle aspartam içerenler.).

Hamilelikte Sakız Yutmak Tehlikeli Mi?

Gebeyken sakız çiğnemek ve sonrasında yanlışlıkla sakızı yutmak anne adaylarını endişelendirmektedir. Ancak sakız yutmanın gebelikte de normal zamanlarda da zararı yoktur. Bağırsağı tıkama çok nadir karşılaşılan bir sorundur. Ve genellikle birden fazla sakız yutulduğunda görülmektedir. Sakızın mideye yapışması ise bir şehir efsanesi olarak kalmıştır.