Categories: Hamilelik

Hamilelikte Şarap İçilir mi?

Hamilelikte şarap içilir mi sorusu hamile anne adaylarının ve bebek düşünen ebeveynlerin merak konusudur. Hamilelik, erkekten gelen sperm ile kadında bulunan yumurtalığın döllenmesi ile başlayan ortalama 40 hafta süren bir süreçtir. Bu süreçte ebeveyn adayları, sağlıklı bir süreç geçirmek için bazı önlemler almaktadırlar. Bu önlemlerin alınmadığı takdirde bebek ve anne sağlığında sorunlar meydana gelmektedir. Hamilelikte alkol kullanmak anneye ciddi zararlar vermese dahi bebek için çok büyük risk taşımaktadır. Bebeklerin anne rahminde bulundukları dönem, bebek gelişimi açısından kritik bir dönemdir. Bu dönemde alkol kullanımını doktorlar kesinlikle önermemektedir.

Hamilelikte Şarap

Şarap üzümün fermente edilmesi yoluyla yapılan bir alkol türüdür. Şarabın sağlığa yan etkileri bulunmaktadır. Yüksek miktarda tüketilen şarap kanser, kalp hastalığı, yüksek tansiyon, felç riskini arttırmaktır. Çok fazla tüketilmesi bağımlılık yapacağı gibi beyne de zararlıdır. Hamilelikte şarap içmek bu zararlarına ek olarak bebeğe ciddi zararlar vermektedir. Düşük riskini arttırmaktadır. Hamilelikte ilk üç ay kritik dönemdir. İlk üç ayda düşük riski çok fazladır. Bu yüzden doktorlar ilk üç ay az miktarda dahi olsa alkol tüketilememesi konusunda anne adaylarını uyarmaktadırlar.

Hamilelikte Şarabın Zararları

Hamilelikte ilk 10 hafta çok önemlidir. Hamilelikte içki içmenin zararları en çok bu dönemlerde bebeği etkilemektedir. Anne adayları hamile olduklarını öğrendiklerinde bebekler çoğu zaman 3-4 haftalık dönemlerinde olmaktadırlar. Bu dönemde bilinçsizce şarap içen anne adayları, hamilelikte şarap içmenin zararlarını merak etmektedirler. Böyle bir durum söz konusu olduğunda mutlaka uzman doktora başvurulmalıdır. Düşük riskinin yanı sıra bebeğin sağlığında ve gelişiminde ciddi sıkıntılar yaratan bir durumdur. Düşük, vajinal kanama biçiminde kendini göstermektedir. Bu durumu yaşayan kadınlara acil müdahale gerekmektedir.

Hamilelikte Şarap İçmenin Bebeğe Zararları

Bebekler anne karnında 39-41 hafta durmaktadır. Hamilelikte alkol kullanmak bebeğe zarar veren bir durumdur. Hamilelikte alkol kullanımı erken doğum ve düşük ihtimalini artıran bir davranıştır. Gebelerin yediği her şey bebeğe de ulaşmaktadır. Alkol bebeğe ulaştığı anda kanına karışır ve zarar vermektedir. Bu zarar ölümle sonuçlanabileceği gibi başka sonuçları da vardır. Bunlardan biri bebeğin ana rahminde zayıf gelişim göstermesidir. Bir diğeri ise yüzünde farklılıklar meydana gelmesidir.

Şarabın Doğumdan Sonraki Süreçte Bebeğe Zararları

Hamileyken şarap içmek bebeğe sadece doğum öncesinde zarar vermemektedir. Eğer düşük yaşanmamışsa ve bebek dünyaya gelmişse, hamilelik döneminde içilen alkol bebeğin tüm yaşamını etkileyebilecek hastalıklara dönüşmektedir. Bu hastalıklardan şöyle sıralanabilir:

  • Öğrenme bozukluğu,
  • Konuşma güçlüğü,
  • Dikkat eksikliği,
  • Hafızada zayıflama,
  • Hiperaktivite,

Bebekler ve Fetal Alkol Sendromu

Her gün birkaç kadeh alkol alımı durumunda bebekte FAS adı verilen Fetal Alkol Sendromu olur. Bu sendrom bebeğin alkolden en şiddetli derecede etkilenmesi anlamına gelmektedir. Bu sendromu yaşayan bebeklerin yüzünde ve kalplerinde sorunlar meydana gelmektedir. Bunun yanı sıra bedensel ve zihinsel zekâ geriliği de görülmektedir.

Bunlar ilgini çekebilir?

Hamilelerin Alkol Tüketmemesi İçin Öneriler

Alkol kullanmayı seven kadınlar hamile olduğunda hamileler içki içer mi sorusunu düşünmektedir. Doktorlar bu konuda net olarak içilmemesi gerektiğini söylemektedir. Sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek isteyen insanların alkol, sigara gibi zararlı maddelerden uzak durması şarttır. Eğer anne adayı alkol tüketimini kontrol edemiyorsa mutlaka yardım almalı ve bir uzmana danışmalıdır. Bu durumda anne adaylarını alkolden uzak tutacak bazı öneriler ortaya atılmaktadır. Bunlardan ilkinin hayatı planlamak olduğu söylenmektedir. Hayatının her anını planlayan ve buna uyan anne adayının aklına alkol alımının gelmesi biraz uzaklaşacaktır. Bu yüzden haftalık planlar yapılması tavsiye edilmektedir. Stres, üzüntü ve kutlama gibi durumlarda alkol yerine içilecek başka sıvının belirlenmesi ve kurala uyulması, anne adayını, alkolden uzak tutmaya yarayacaktır. Şarap, üzümün mayalanması sonucu oluşmaktadır. Mayalanmamış üzüm yani taze sıkılmış üzüm suyu içmek; anne adayını alkolken uzak tutacaktır. Bu konu ile başa çıkamadığını düşünen anne adaylarının mutlaka çevrelerine bundan bahsetmesi gerekmektedir. Bunu konuşmak ayıp veya utanç verici bir durum değildir. Bu konu hakkından çevre desteği almak oldukça önemlidir. Hamilelik, zor bir süreçtir. Bebeğin anne karnına uyumu yanı sıra, annenin bebeğe uyum süreci de psikolojik açıdan önemlidir. Aynı zamanda psikolojik bir süreç olan hamilelikte alkol alımını kesmek için çevrenin ve doktorun desteğine başvurmak; bebek ve anne sağlığı açısından yararlı bir durumdur.

Sevil Yılmaz

İçerik editörü. İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü mezunu. 5 yıldır internet bazlı projelerde ürün geliştirme-içerik üzerine çalışıyor.

Share
Published by
Sevil Yılmaz

Recent Posts

Hamilelikte Grip Bebeği Etkiler mi?

Hamilelik, bir kadının hayatındaki en özel ve hassas dönemlerden biridir. Bu süreçte anne adayları, hem…

2 ay ago

Küçük Çocuklarda Güneş Kremi Kullanımının Önemi

Güneşin sıcak ve aydınlık ışınları, dışarıda geçirilen zamanı keyifli kılsa da, özellikle küçük çocuklar için…

9 ay ago

Bebeklere Chia Tohumu Verilir Mi?

Genel itibariyle bebeklerin chia tohumunu tüketmemesi tavsiye edilir. Bu hususta en iyi görüşün çocuk hekimlerinden…

9 ay ago

Hamilelikte Gaz Sancısı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Hamilelik, bir kadının yaşamında muhteşem bir yolculuktur; ancak, bu yolculuk bazen beklenmedik türden rahatsızlıklarla dolu…

9 ay ago

Bebeklerde yastık kullanımı nasıl olmalı?

Bebeklerde rahat ve kesintisiz bir uyku sağlıklı gelişim için çok değerlidir. Uyku konforuna doğrudan etki…

10 ay ago

Hamilelikte Nohut Yemek | Zararları? | Doğru Mu?

Özel durumların haricinde hamilelikte nohut yemek faydalıdır ve tavsiye edilir. Pek çok besin değeri açısından…

10 ay ago

This website uses cookies.